Kutistuiko paita? Näin venytät sen takaisin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kutistuiko paita? Näin venytät sen takaisin

Kikkaan tarvitaan vain ämpäri ja sampoota.

Kutistuneelle vaatteelle voi antaa toisen tilaisuuden.­

13.9.2016 8:40

Tämä on monelle tuskaisen tuttua: lempipaita on käynyt pesukoneessa, ja ensipesussa paljastuukin, että siitä tuli napapaita – tahattomasti.

Varsinkin viskoosiset vaatteet saattavat olla ensipesun jälkeen vain muisto entisestä.

Pesun lisäksi syyllinen saattaa löytyä kuivurista, jonne vaate on eksynyt. Lämmin ilma kutistaa helposti joitakin vaatteita, eikä kuivausrumpua suositellakaan kaikille.

Kutistuneelle vaatteelle voi kuitenkin antaa toisen tilaisuuden: ennen kuin luovut siitä, kokeile, saatko venytettyä sitä takaisin mittoihinsa. Kikasta kertoi Marie Claire.

Tarvitaan vain vauvasampoota ja ämpäri. Jotkut ovat kokeilleet myös tavallista sampoota, hiusten hoitoaineita tai hiusnaamioita, ja homma on onnistunut yhtä hyvin.

Lisää sampoota veteen ja jätä kutistunut vaate likoamaan noin 20 minuutiksi. Sampoo muuttaa kuitujen rakennetta, jonka jälkeen vaatetta voi venyttää varovasti. Moni saa pilalle menneet vaatteet täysin eloon.

Samaa kikkaa käytetään myös esimerkiksi itse neulottujen asusteiden, kuten huivien venytyksessä. Kun neuleen antaa oikeasti liota tarpeeksi pitkään sampoovedessä, se venyy nätisti.

Venyttele vaate rauhassa mittoihinsa ja kiinnitä alustaan, esimerkiksi jumppamattoon nuppineuloilla, jotta se ei ala kuivuessaan kutistua. Varo kuitenkin, etteivät neulat jätä epätoivottuja reikiä tai venytyksen jälkiä. Voit laittaa painoksi myös jotain muuta.

Marie Claire muistuttaa, että aivan kaikille kuiduille venytyskikka ei toimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset