Näitä kosmetiikan kemikaaleja asiantuntijat suosittelevat välttämään - Tyyli - Ilta-Sanomat

Näitä kosmetiikan kemikaaleja asiantuntijat suosittelevat välttämään

Voiko kosmetiikkaan luottaa, ja mitä ostajan pitäisi tietää? Asiantuntijat neuvovat.

Mitä kaikkea pullon kyljestä pitäisi osata tiirailla?

20.4.2016 7:50

Kosmetiikkahyllyllä iskee hämmennys. Luomusampoopullon kyljessä on lueteltu yksitoista ainetta, joita sampoo EI sisällä: kahta eri sulfaattia, synteettisiä tuoksuaineita, eläinperäisiä aineita, keinotekoisia väriaineita, mineraaliöljyjä, parabeenejä...

Myös pikaisella googlauksella eteensä saa läjäpäin sivustoja, joissa väitetään vaarallisiksi lukuisia kosmetiikan sisältämiä aineita. Voiko kosmetiikkaan luottaa ja mitä kaikkea pullon kyljestä pitäisi osata tiirailla?

Metyyli-isotiatsolinonia ei suositella

– Ensijaisesti suosittelen katsomaan, ettei tuotteessa ole metyyli-isotiatsolinonia, sanoo ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen, joka on hoitanut suomalaisten ihottumia ja allergioita kaksikymmentä vuotta.

Aine lukee usein purkin kyljessä niin sanotulla INCI- eli ainesosaluettelonimellään methylisothiazolinone. Se on säilöntäaine, joka on noussut ongelmaksi nyt, kun EU on sallinut sen käytön. Suomessa tutkituista iho-oireilijoista 15 prosenttia sai allergisia oireita vuonna 2014.

Herkistyminen on tapahtunut pikkuhiljaa, kun aineen käyttö on ollut sallittu vuodesta 2005.

– Itsekin lakkasin käyttämästä kallista sampootani, kun huomasin sen sisältävän metyyli-isotiatsolinonia.

Se on ainoa aine, jota Huikko-Tarvainen suosittelee välttämään varmuuden vuoksi.

Mutta miksi tällainen aine on sallittu?

– Vettä sisältävissä tuotteissa on oltava säilöntäainetta. Muuten niissä alkaa alle viikossa kasvaa kaikki oravaa pienempi.

– Aiemmin käytettiin yleisesti parabeenia. Kun siitä haluttiin eroon, se piti korvata jollakin.

Parabeenit: vältä, jos haluat

Monet tuotteet ovat nykyään parabeenittomia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanta on, että nykyisellä käytöllä parabeeneissä ei ole terveysriskiä. Tanska on kieltänyt parabeenit alle kolmevuotiaille suunnatuissa tuotteissa, koska niillä on havaittu olevan lievä estrogeeninen vaikutus. Se tarkoittaa esimerkiksi, että parabeenit saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

Ainesosaluettelosta parabeenit tunnistaa nimistä propylparaben, butylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben, methylparaben ja ethylparaben. EU on rajoittanut parabeenien käyttöä, eikä heinäkuun 2015 jälkeen isoprobyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- ja pentylparabeenejä saa olla kosmetiikassa.

Huikko-Tarvaisen mukaan parabeenien välttelyssä on ”lähdetty sutta pakoon ja törmätty karhuun”.

– Parabeenit aiheuttavat mitättömän vähän herkistymistä. Olen tavannut urani aikana yhden kaksi potilasta, jotka ovat olleet niille allergisia.

Sulfaatteja kannattaa välttää, jos saa oireita

Sodium laureth sulfate ja sodium lauryl sulfate ovat ainesosia, jotka pesevät ja saavat tuotteen vaahtoamaan.

– Kai vaahto tuo ihmiselle tunteen, että tulee puhdasta. Sulfaatteja on muun muassa sampoissa ja hammastahnoissa. Jos saa herkästi suuhun aftoja, hammastahna kannattaa vaihtaa sulfaatittomaan, Huikko-Tarvainen sanoo.

– Sulfaattiallergioihin en ole törmännyt, mutta kyllähän mikä tahansa aine voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Jos päänahka on herkkä, sulfaatiton sampoo on hyvä valinta.

Tarkista värjäystuotteen ainesosaluettelo tarkasti

Suomalaiset ovat hiustenvärjääjinä maailmanennätyskansaa.

– Kun suomalainen menee kampaajalle, lähes aina laitetaan väriä, mutta leikata ei juurikaan saa. Muualla Euroopassa on päinvastoin, sanoo tietokirjailija-diplomi-insinööri Anja Nystén.

Hän ei itse värjää hiuksiaan lainkaan. Syynä ovat hiusvärien sisältämät aineet.

– Hiusväreissä käytetyt tolueenidiamiinisulfaatti ja ammoniumpersulfaatti voivat aiheuttaa hankalia iho-oireita. Ammonium- ja kaliumpersulfaatteja käytetään yleisesti hiusten vaalennustuotteissa, mutta myös desinfektioaineissa. Ne voivat aiheuttaa kosketusnokkosrokkoa sekä allergista nuhaa ja allergista astmaa, kertoo ihotautilääkäri Huikko-Tarvainen.

– Lisäksi ripsien, kulmakarvojen tai hiusten kestovärjäyksessä käytettävästä niin sanotusta mustasta väriaineesta eli parafenyleenidiamiinista (PPD) ja sen johdannaisista, kuten tolueenidiamiinisulfaattista (TDS) voi kehittyä hankalia allergisia iho-oireita. Tällaisia potilaita olen nähnyt useita.

Hajusteet, myös luonnonhajusteet voivat aiheuttaa oireita

– Hajusteallergiat ovat maailman yleisimpiä allergioita, Sari Huikko-Tarvainen sanoo.

Hyvin yleinen allergiaa aiheuttava hajuste on limonene, jota on usein luomutuotteissakin.

– Luomu on kosmetiikassa markkinointikikka. Se ei ihotautilääkärin näkökulmasta lisää millään tavalla turvallisuutta.

Samasta asiasta muistuttaa Nystén, joka pitää Kemikaalikimara-blogia.

– Ei sisällä -tekstit ovat markkinointia siinä missä muukin mainonta. Kuka tahansa, joka kaupittelee kosmetiikkaa, haluaa tietysti katetta ja tuloja.

Huomioi myös nämä:

PHMB: käytä harkinnan mukaan.

Alkuvuonna kosmetiikkakohun aiheutti säilöntäaine PHMB, jonka tunnistaa ainesosaluettelosta nimestä polyaminopropyl biguanide. EU-lainsäädäntö on tällä hetkellä aineen kohdalla sekava, ja osa kosmetiikkayrityksistä on tulkinnut, että ainetta, jonka epäillään aiheuttavan syöpää, saa vielä käyttää. Lainsäädäntöä ollaan nyt muuttamassa niin, ettei ainetta sallita lainkaan, mutta lainsäätäminen kestää aikansa. ”Jos käyttää PHMB:tä sisältäviä voiteita päivittäin, ne kannattaa vaihtaa”, Anja Nystén toteaa.

Mineraaliöljyt: anna mennä.

Mineraaliöljy on raakaöljystä saatava tuote, jota käytetään kosmetiikassa yleisesti. Se ei reagoi muiden aineiden kanssa eikä aiheuta allergioita. Joskus mineraaliöljyjen on väitetty tukkivan ihohuokosia, mutta ne eivät ominaisuuksiltaan eroa mitenkään muista öljyistä.

Lue myös:

Onko deodorantissasi haitallisia aineita? Tarkista tästä listasta

Siivoaminen vie naisen seksihalut – taustalla vakava syy

12 huonoa tapaa, jotka kannattaa lopettaa ennen kuin täyttää 40

Pitääkö uudet alushousut pestä ennen käyttöönottoa?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?