Nuori nainen, tämän voit päätellä äitisi kasvoista – näissä kohdissa sinulle tulee käymään ihan samoin

Moni kuvittelee nuorena, ettei tule näyttämään koskaan äidiltään. Jotkut asiat kasvoissa kuitenkin periytyvät, halusit tai et.

Ihotyyppi on yksi periytyvistä ominaisuuksista.

8.3.2016 19:36

Akne ja atopia

– Moni asia ihmisessä on periytyvää. Niin on myös ihotyyppi. Jos vanhemmilla on akne tai atopia, se on melko varmasti myös lapsilla. Iho on siis hyvin samankaltainen kuin äidillä ja reagoi ikääntymiseen ja muihin olosuhteisiin samalla tavoin kuin äidinkin iho, SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen sanoo.

– Finnit ja näpyt tulevat helpoiten rasvoittuvalle iholle. Ellei ihoa hoida kunnolla, ne siis ”periytyvät”.

Paksuus ja rypistyminen

– Myös ihon paksuus ja rasvaisuus ovat periytyviä ominaisuuksia. Ne vaikuttavat myös vanhenemiseen ja rypistymiseen: mitä ohuempi iho on, sitä helpommin se rypistyy. Tähän voidaan kuitenkin vaikuttaa oikealla hoidolla hyvin paljon.

Ennenaikainen vanheneminen

– Jos äidillä on kovin rypistynyt ja pigmenttiläiskäinen iho, tämä kertoo liiallisesta uv-säteilystä. Jos äiti on huoleton auringonpalvoja, eivät lapsetkaan opi suojautumista. Koska ihon suojautumiskyky on periytyvää, tytär saa samat ongelmat auringosta kuin äitinsä. Yleensä tuo auringon aiheuttama ennenaikainen vanhentuminen näkyy vasta yli kolmekymppisenä, vaikka altistus on tullut jo teini-ikäisenä.

Silmäpussit

– Silmäpussit johtuvat usein kasvojen rakenteesta, ja ne periytyvät. Jos äidillä alkaa yläluomi valua silmän päälle, niin käy oletettavasti tyttärellekin.

Kasvojen veltostuminen

– Koko kasvojen luuston rakenne voi olla sellainen, että veltostuminen näkyy aikaisessa vaiheessa. Sekin periytyy.

Huonot hoitotavat

Inkeri Valtonen huomauttaa, että geneettisen periytyvyyden lisäksi myös tavat periytyvät.

– Ihon hoitotottumukset periytyvät hyvin usein mallioppimisen kautta. Jos äiti ei välitä ihon hoidosta, myöskään tytär ei sitä opi ainakaan kovin nuoresta pitäen.

– Perheen tavoissa suhtautua itsensä hoitamiseen on suuria eroja. Monessa perheessä esimerkiksi kosmetologilla käyntiä suorastaan paheksutaan. Sitten työssäni olen nähnyt, että koko suku on asiakkaitamme. Hyvä kosmetologikin siirtyy äidiltä tyttärelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?