Miksi kohumekko nähdään aivan eri värisenä katsojasta riippuen? Suomalaisasiantuntija selittää - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miksi kohumekko nähdään aivan eri värisenä katsojasta riippuen? Suomalaisasiantuntija selittää

Sini-musta vai valko-kultainen? Nyt näille värieroille on selitys.

27.2.2015 13:57

Verkossa maailmanlaajuisen kohun aiheuttaneen mekon väriongelmalle on varsin yksinkertainen selitys. Aalto-yliopiston väriopin lehtori Harald Arnkil selittää, että kyse on valokuvan voimakkaasti vääristämistä väreistä ja puvun ominaisvärien tulkitsemisesta eri ympäristössä ja valaistuksessa.

– Se, että jotkut katsojat tulkitsevat tummansiniset kohdat kuvassa valkoisiksi, johtunee siitä, että kuvan sininen on ylivalottunut ja se on helppo tulkita varjossa olevaksi valkoiseksi. “Kultaiset” raidat taas johtuvat simultaanisesta kontrastista. Jos raidat eristäisi sinisestä taustastaan, ne näyttäisivät murretun harmailta tai ylivalottuneelta mustalta.

Arnkilin mukaan sininen synnyttää katsojan silmässä kapeampaan harmaaseen raitaan kellertävän vastavärin, jonka osa ihmisistä tulkitsee kullaksi. Kuva on lisäksi voimakkaasti rajattu ja siinä on vain niukasti vihjeitä siitä, mistä suunnasta valo lankeaa, minkä sävyistä valo on ja millaista on varjon muodostus tilassa.

– Kun tällaiset vihjeet puuttuvat, meidän on vaikea tehdä luotettavia arvioita esineiden oikeista väreistä, Arnkil selittää.

– Aivot yrittävät luoda värit uudelleen värit hyvin niukkojen ja vääristyneiden vihjeiden avulla. Toisilla ihmisillä aivot tekevät yhden tulkinnan ja toisilla toisen. Jotkut ehkä pystyvät näkemään siinä molemmat tulkinat.

Arnkilin mukaan ihminen ei koskaan näe värejä absoluuttisen ”oikein”, sillä ne ovat aina jossain kontekstissa ympäristöönsä, mikä vaikuttaa lopulliseen havaintoon. Näitä vaikuttavia tekijöitä ovat valaistus, tila, muut ympäröivät värit ja liike.

– Värien tehtävä on ennen kaikkea auttaa erottamaan kohteen ympäristöstään ja toisista esineistä. Näköhavaintomme taas ei ole kehittynyt tulkitsemaan litteitä, liikkumattomia, abstrakteja kuvia. Siksi näköaistia on suhteellisen helppo ”huijata” kuvilla.

– Väitän, etteivät kyseisen mekon luonnossa nähneet eivät ole lainkaan erimielisiä sen väreistä. Tai jos ovat, se on esiintynyt kahdessa väreiltään voimakkkaasti poikkeavassa valaistuksessa, Arnkil sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?