Maailma sekosi kuvasta: Näetkö sinä tässä sinimustan mekon? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Maailma sekosi kuvasta: Näetkö sinä tässä sinimustan mekon?

Internetissä leviävän kuvan mekko on henkilöstä riippuen joko valkoinen ja kultainen tai sininen ja musta.

27.2.2015 11:00 | Päivitetty 27.2.2015 15:57

Sama kuva, sama mekko, kaksi eri mielipidettä mekon väristä. Miljoonat ihmiset kiistelevät tällä hetkellä blogipalvelu Tumblrissa torstaina julkaistusta kuvasta: onko se valkoinen ja kultainen vai sininen ja musta?

Perjantaiaamun tilanne yhdysvaltalaisen verkkolehden Buzzfeedin äänestyksessä oli, että 72 prosenttia lukijoista pitää mekkoa valko-kultaisena ja 28 prosenttia sini-mustana. IS:n toimituksessa tehdyn pienoisotannan perusteella suhdeluku on jokseenkin sama. Katso yllä olevalta ISTV:n videolta, mitä mieltä suomalaiset ovat mekon väreistä.

Mekon väriin on puuttunut jopa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN, joka vitsailee väärän vastauksen johtavan ystävyyden uudelleenarviointiin. Queenslandin poliisi ilmoittaa Facebookissa, etteivät he pysty vahvistamaan oikeaa väriyhdistelmää.

http://swiked.tumblr.com/post/112073818575/guys-please-help-me-is-this-dress-white-and

Jos kuva ei näy, katso se tästä linkistä.

Mekon väriin ovat ottaneet kantaa julkkiksista laulaja Taylor Swift (sininen ja musta) ja näyttelijä-juontaja Ellen DeGeneres, jonka mielestä kysymys jakaa tästä lähtien maailman kahtia.

I don't understand this odd dress debate and I feel like it's a trick somehow. I'm confused and scared. PS it's OBVIOUSLY BLUE AND BLACK— Taylor Swift (@taylorswift13) February 27, 2015
From this day on, the world will be divided into two people. Blue & black, or white & gold. http://t.co/xJeR7GldwP pic.twitter.com/i6BwVzPzSZ— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) February 27, 2015

Ilmiötä on koetettu selittää myös tieteellis-teknillisesti. Gizmodo-blogin mukaan syy löytyy silmien soluista ja toisen selityksen mukaan kuvankäsittelystä.

IS kysyi asiaa Aalto-yliopiston väriopin lehtori Harald Arnkiltä. Hän selittää , että kyse on valokuvan voimakkaasti vääristämistä väreistä ja puvun ominaisvärien tulkitsemisesta eri ympäristössä ja valaistuksessa.

– Se, että jotkut katsojat tulkitsevat tummansiniset kohdat kuvassa valkoisiksi, johtunee siitä, että kuvan sininen on ylivalottunut ja se on helppo tulkita varjossa olevaksi valkoiseksi. “Kultaiset” raidat taas johtuvat simultaanisesta kontrastista. Jos raidat eristäisi sinisestä taustastaan, ne näyttäisivät murretun harmailta tai ylivalottuneelta mustalta.

Arnkilin mukaan sininen synnyttää katsojan silmässä kapeampaan harmaaseen raitaan kellertävän vastavärin, jonka osa ihmisistä tulkitsee kullaksi. Kuva on lisäksi voimakkaasti rajattu ja siinä on vain niukasti vihjeitä siitä, mistä suunnasta valo lankeaa, minkä sävyistä valo on ja millaista on varjon muodostus tilassa.

– Kun tällaiset vihjeet puuttuvat, meidän on vaikea tehdä luotettavia arvioita esineiden oikeista väreistä, Arnkil selittää.

– Aivot yrittävät luoda värit uudelleen värit hyvin niukkojen ja vääristyneiden vihjeiden avulla. Toisilla ihmisillä aivot tekevät yhden tulkinnan ja toisilla toisen. Jotkut ehkä pystyvät näkemään siinä molemmat tulkinnat (lue tarkemmin värien näkemisen erojen selityksestä tästä).

Buzzfeedin toimittaja kysyi asiaa losangelesilaiselta elokuvien jälkituotannossa työskentelevältä Beniltä. Benin mielestä kuva on otettu kännykkäkameralla huonossa valaistuksessa. Sen vuoksi valkoinen sinertää ja kulta näyttää tummemmalta. Ihmiset, jotka näkevät sinisen ja mustan, näkevät kuvan ensivaikutelman perusteella. Kultaa ja valkoista näkevien ihmisten silmät korjaavat valaistuksen itsestään.

From this day on, the world will be divided into two people: blue and black, or white and gold. Kuva, jonka Ellen (@theellenshow) julkaisi 26. 02ta 2015 klo 18.05 PST

Asiasta ei ole kuitenkaan syntynyt yhteisymmärrystä. Mikroblogipalvelu Twitterissä asiasta kiistellään aihetunnisteilla #mekkogate, #TheDress, #dress, #Dressgate, #whiteandgold, #goldandwhite, #blueandblack , #blackandblue.

Valmistaja tavoitettiin paljastamaan oma näkemyksensä mekon väristä: heidän mukaansa se on sinimusta.

– Harkitsemme kuitenkin myös kulta-valkoisen version luomista, Ian Johnson sanoo, Mashable-lehdelle.

Mitä mieltä sinä olet?

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?