Korsetti ja isot rinnat – video näyttää: näin naisten ihannevartalo on muuttunut 3 000 vuodessa

Hieno video näyttää naisten kauneusihanteet eri aikakausilla.

Marilyn Monroe oli eräs maailman palvotuimmista naisista.

2.2.2015 19:15

Muinaisen Egyptin naiset nauttivat vapauksista, joita naisilla ei sen koomin ollut tuhansiin vuosiin. Esiaviolliset suhteet olivat sallittuja myös naisille, heillä sai olla omaisuutta ja heillä oli oikeus erota miehestään ilman häpeää. Naiskauneudessa 1292–1069 eaa. arvostettuja olivat erityisesti pitkät, letitetyt hiukset ja paksut mustat silmänrajaukset. Vartalo oli hoikka ja hartiat kapeat.

Antiikin Kreikassa kauneusihanne oli atleettinen mies. Naisen vartalo ei ollut arvostettu, ja muun muassa Aristoteles kutsui naista epämuodostuneeksi mieheksi. Alastomuus oli tyypillistä kreikkalaisessa yhteiskunnassa, mutta naisveistosten vartalot oli usein peitetty.

Han-dynastian ajan Kiinassa naisen oikeudet yhteiskunnassa olivat heikot, kauneusihanteet vaativat. Naisen odotettiin olevan pieni ja kalpea, hiusten tuli olla pitkät ja mustat, huulten punaiset ja hampaiden valkoiset. Sirot pienet jalat olivat erityisen ihannoidut, mikä jatkui vielä vuosisatojen ajan.

Italian renessanssi oli toista maata. Sen ajan naisihanne oli pyöreä ja suuririntainen. Kalpea iho, vaaleat hiukset ja korkea otsa korostivat fyysistä kauneutta.

Viktoriaanisen ajan Englannista nykypäiviin on periytynyt tiimalasivartalon ihannointi. Naiset pukeutuivat korsetteihin, hiusten tuli olla pitkät ja vaaleat, kuten renessanssissakin.

Naisten äänioikeus 1920-luvulla aiheutti myös naisihanteiden muutoksen. Amerikkalaiset kodin ikeestä vapautuneet naiset osoittivat valtansa pukeutumalla – varsin miehisesti. Androgyyni, poikamainen look tuli Atlantin takaa ja oli trendien ykkönen.

1930–50-lukuja hallitsivat Hollywoodin tähdet. Marilyn Monroen kaltaiset muodokkaat, hoikkauumaiset naiset sanelivat ihanteellisen naisvartalon.

1960-luvulla feminismi näki päivänvalon ja ehkäisypillereiden lisäksi myös minihameet tulivat muotiin. Naisvartaloihanne oli Twiggy-tyyliin pitkä, hoikka ja kurvikas.

80-luvulla naiset jumppasivat Jane Fondan aerobic-videoiden tahtiin ja halusivat olla hyvässä kunnossa. 80-luku oli huippumallien aikakautta: pitkät, hoikat, urheilulliset ja silti uhkeat naiset hallitsivat kauneusihannetta, mutta hankalasti toteutettavissa oleva yhtälö toi mukanaan myös anoreksian.

90-luvun heroin chic -muoti ihannoi langanlaihoja ja kalpeita naisia. Tyypillinen heroin chic -tähti oli esimerkiksi Kate Moss. Myös heroiinin käyttö levisi 90-luvulla rajusti, siitä nimi.

2000-luvun naisihanteella on monia vaatimuksia. Pitäisi olla hoikka mutta terve, suuret rinnat, muodokas takamus ja kuitenkin litteä vatsa. Photoshopilla sellaisen saa helposti, ja tosielämän kauneusleikkaukset ovatkin lisääntyneet hurjasti, kun naiset pyrkivät kirurgin veitsen voimalla saavuttamaan kansikuvamallien muodot.

Jos video ei näy selaimellasi, voit katsoa sen myös täältä.

Lähde: Buzz Feed

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?