Päivystystyötä sairaalassa, työskentelemistä työterveyslääkärinä ja terveysasemalla. Pätkiä fysiatrian, keuhkosairauksien ja psykiatrian poliklinikoilla ja ostopalvelu- eli vuokralääkärinä.
Kaikkea tätä Antti Friman, 33, on tehnyt sen jälkeen, kun hän valmistui lääkäriksi kuusi vuotta sitten.
– Olen valmistumiseni jälkeen vaihtanut aika paljon työpaikkoja, osin erikoistumiseen liittyvän urapolkuni vuoksi. Urani alussa työskentelin kulloisenkin päätyön ohella myös päivystyksessä, Antti kertoo.
Tällä hetkellä Antti erikoistuu työterveyslääkäriksi ja työskentelee Helsingin kaupungilla avohoidon erikoislääkärin tehtävässä. Lisäksi hän toimii sivutoimisesti yleis- ja työterveyslääkärinä yksityisellä lääkäriasemalla.
Kuinka paljon lääkärinä oikeasti tienaa? Kysyimme Antilta hänen palkastaan ja tiedustelimme, mitä mieltä hän on alan palkoista.
1. Millaiset työajat nykyisessä työssäsi ovat?
Virkatyössäni kaupungilla työskentelen virka-aikaan kello 8–16.
Sivutyönäni työskentelen myös yleis- ja työterveyslääkärinä yksityisellä lääkäriasemalla muutaman päivän verran kuukaudessa viikonloppuisin. Lisäksi käyn noin kerran kuussa sairaalapäivystyksessä ylläpitääkseni sairaalapäivystystaitojani.
”Teen töitä viikossa noin 50–55 tuntia.
Joka viikko pyrin pitämään yhden vapaapäivän.
Olen tehnyt urani varrella myös yötöitä, mutta tällä hetkellä en niitä tee. Terveys ja oma hyvinvointi menevät edelle. Palkan pitäisi olla todella hyvä, jotta yötöitä enää tekisin.
Juuri nyt teen yhteensä töitä viikossa noin 50–55 tuntia.
2. Kuinka paljon tienaat kuukaudessa?
Tienaan kunnallisella puolella 6 453 euroa kuussa. Tähän summaan sisältyy rekrytointilisä. Lisäksi lausuntopalkkioita – eli kun tehdään esimerkiksi potilaan terveydentilaa koskevia B-lausuntoja – tulee kuukaudessa noin 300–500 euron verran.
Sivutöideni tulot vaihtelevat paljon. Yksityisen lääkäriaseman kautta olen keikkaillut ulkoistetussa sairaalapäivystyksessä 80 euron tuntipalkalla.
Yksityisissä lääkärikeskuksissa teen töitä provisiopalkalla. Esimerkiksi maaliskuussa tein yksityisen lääkäriaseman lääkärikeskusvastaanotolla kaksi sunnuntaivuoroa ja kaksi iltavastaanottoa. Niistä tuli 2 194 euroa. Tähän päälle tuli vuosilomapalkka ja lomaraha vielä erikseen.
Aiemmin olin kiinteällä 90 euron tuntipalkalla iltavastaanotoissa yleis- ja työterveyslääkärinä eräässä lääkärikeskuksessa. Tuolloin sain kyseisen palkan pyytämättä ja neuvottelematta, kun kyseisessä toimipisteessä oli akuuttia pulaa lääkäreistä.
”Pelkästään asumiskuluihini Helsingissä menee pari tuhatta euroa kuussa.
3. Mikä on nettopalkkasi, eli paljonko sinulla jää kuukaudessa verojen ja vähennysten jälkeen käteen?
Nettopalkka vaihtelee todella paljon. Tänä vuonna pää- ja sivutyöstä saamani nettopalkka on ollut yhteensä 4 000–6 000 euron välillä kuukaudesta riippuen.
Pelkästään asumiskuluihini Helsingissä menee pari tuhatta euroa kuussa, joten kuukauden menot ovat myös korkeat.
4. Onko palkka mielestäsi riittävä työn raskauteen nähden? Mitä muita ajatuksia sinulla on palkasta?
Varsinkin isoissa kaupungeissa lääkärikeskusten palkka- ja palkkiotaso vastaavat mielestäni aika hyvin markkinahintaa. Työterveyslääkärin työ sisältää paljon vastuuta ja tavoitteita. Siinäkin työssä palkkani vastaa mielestäni työn vaativuutta.
”Vaikka tekisi parhaansa, aina joku saattaa menehtyä.
Toisaalta lääkäreiden väliset palkkaerot ovat ymmärtääkseni suuria. Yleensä ne, jotka osaavat hinnoitella itsensä röyhkeimmin, eivät ole julkisuudessa. Toki on myös niitä, jotka työskentelevät reiluun alihintaan. Siksi tykkään itse palkka-avoimuudesta.
Vastuuta lääkärin työssä tuo se, että vaikka tekisi parhaansa, aina joku potilaista saattaa menehtyä.
Työterveyslääkärinä ja tapauksia vierestä seuranneena tiedän, että jos lääkärinä joutuisi vaikkapa hoitovirheen vuoksi pitkään ja kuluttavaan oikeusprosessiin, se saattaisi heikentää elämänlaatua vuosien ajaksi. Tällöin myös mielialaoireilun riski kasvaa. Pidemmän päälle tämäkin riski täytyy hinnoitella uralla.
5. Onko palkkasi kehittynyt siitä, kun aloitit alalla? Millaiset etenemismahdollisuudet alalla on?
Oma palkkani on vaihdellut kovasti. En ollut aivan varma urapolustani, kun valmistuin.
Ensimmäisen vuoden valmistumiseni jälkeen olin 8 500–10 000 euron kuukausipalkalla ostopalvelulääkärinä pienellä paikkakunnalla. Sen jälkeen olen tienannut vähemmän kaikista julkisen puolen töistäni.
”Varsinkin sairaalassa erikoistuvien lääkäreiden palkat ovat mielestäni matalia taulukkopalkkoja.
Alimmillaan sain päätoimisesta työstäni palkkaa 3 521 euroa kuussa viime vuonna, kun työskentelin HUS:lla.
Varsinkin sairaalassa erikoistuvien lääkäreiden palkat ovat mielestäni matalia taulukkopalkkoja.
Työterveyslääkärinä ja etenkin työterveyshuollon erikoislääkärinä on mielestäni hyvät mahdollisuudet edetä, sillä moni erikoislääkäri eläköityy lähivuosina.
Yleisesti alalla voi myös pyrkiä monenlaisiin asiantuntija- tai esihenkilötehtäviin. Lääkärin töitä voi tehdä myös yrittäjänä.
6. Kuinka hyvin palkalla tulee toimeen?
Oma elämäntapani on sellainen, että tulen varsin hyvin toimeen. Pystymme vaimoni kanssa asumaan hyvällä sijainnilla ja työmatkat ovat kohtuulliset. Talous ei huoleta arjessa.
”Tiedostan, että työmääräni ovat ajoittain suuria.
Turvaa tuo myös ajatus siitä, että sivutöitä saa nykyisessä työmarkkinatilanteessa helposti.
Oma terveys ja työkyky ovat nyt tärkeimmät asiat, jos haluan pitää nykyisen palkkatason myös tulevaisuudessa. Tiedostan, että työmääräni ovat ajoittain suuria.
Olen kuitenkin kuuden vuoden aikana löytänyt itselleni toimivan tavan tehdä töitä ja palautua. Juokseminen on minulle erittäin rakas harrastus. Luonnossa ulkoillen palaudun parhaiten, ja talvisin myös hiihdän.
Tällainen on lääkärien palkkataso
Lääkäriliiton Työmarkkinatutkimuksen mukaan lääkärien säännöllisistä töistä saatavan palkan mediaani oli vuoden 2020 lopussa 6 725 euroa kuukaudessa.
Yksityisellä sektorilla palkkataso oli korkein: siellä työskentelevien lääkärien kuukausipalkan mediaani oli 8 750 euroa.
Matalin palkkataso Työmarkkinatutkimuksen mukaan vuonna 2020 oli yliopistolla. Siellä lääkärien palkkojen mediaani oli 5 930.
Kunnallisella puolella työskentelevän lääkärin mediaaniansio vuonna 2021 oli puolestaan 6 377 euroa kuukaudessa.
Lääkäriliitto.fi, Tilastokeskus