Anna, 20, opiskelee Suomessa, mutta asuu Virossa – näin paljon hän maksaa elämisestä Tallinnassa

Kun Anna Rannuste muutti opintojen perässä Suomeen, tarkoituksena oli viipyä maassa ainakin seuraavat kolme vuotta. Lopulta aika Suomessa jäi kolmeen kuukauteen, ja loput opinnoista Anna on suorittanut etänä ulkomailta käsin.

Yhä useampi opiskelija suorittaa opintonsa eri paikkakunnalla kuin missä oma korkeakoulu sijaitsee. Anna Rannuste valitsi suorittaa yliopistotutkintoaan Itämeren toiselta puolen.

22.11. 18:30

Jo varhain lukiossa venäläisvirolainen Anna Rannuste, 20, tiesi, että hän aikoisi jättää kotimaansa Venäjän taakseen ja muuttaa ulkomaille opiskelemaan yliopistotutkintoa.

Mahdollisuus maksuttomaan opiskeluun, positiivinen kansainvälinen maine ja vierailu Aalto-yliopiston suurella ja modernilla kampuksella tekivät Annan päätöksestä selvän: seuraavat kolme vuotta kuluisivat Suomessa opiskellen tietotekniikkaa ja ohjelmointia.

Syksyllä 2020 Anna muutti opiskelija-asuntoon Helsinkiin. Aluksi elämä uudessa kotikaupungissa tuntui mahtavalta, mutta vähitellen Annan olo alkoi tuntua ahtaalta, sillä pahentunut pandemiatilanne oli typistänyt opiskelijaelämän aktiivisesta kampuselosta yksinäiseen läppärin näytön tuijotteluun kotisohvalla.

– Alkusyksy oli mukavaa aikaa, mutta lokakuussa iski harmaus ja kylmyys – se oli jopa hieman masentavaa. Opiskelija-asunnossa oli myös todella kylmä loppusyksystä, ja täytyy myöntää, että Suomen hintatasokin oli melkoinen shokki, Anna muistelee.

Niinpä ensilumen tullen Anna pakkasi kamppeensa ja muutti Pietariin poikaystävänsä luokse, ja jatkoi opintojaan etänä. Kun vielä toisenakaan opiskeluvuonna läsnäoloa vaativia kursseja ei järjestetty, Anna päätti pysytellä Venäjällä.

– Lopulta en enää koskaan palannut Suomeen vaan nuo kolme kuukautta jäivät ainoaksi kokemuksekseni elämästä Suomessa.

Lautalla Suomeen opiskelemaan

Nyt Anna asuu Tallinnassa ja suorittaa toimistotöiden ohessa viimeistä opintovuottaan valtaosin etänä. Kerran viikossa hän seilaa Itämeren yli yliopiston kampukselle yhtä kurssia varten. Etätoteutus ei ole mahdollista, sillä kurssilla rakennetaan ja luodaan omin käsin erilaisia sähköteknisiä projekteja.

– Joka keskiviikko herätyskelloni soi jo neljältä aamulla ja lautta Suomeen lähtee aamukuudelta. Vaikka luentoni on päiväsaikaan, palaan kotiin vasta hieman keskiyön jälkeen, sillä paluulautta lähtee matkaan iltakymmeneltä.

Varsinkin valon määrän vähentyessä nuo päivät ovat aika raskaita ja vielä seuraavanakin päivänä olo on usein väsynyt. Toisaalta tämä on oma valintani.

Muutaman tunnin vierailu yliopistokampuksella tekee Annan koulupäivästä 20 tunnin mittaisen. Koulupäivä matkoineen olisi lyhyempi, jos Anna valitsisi eri laivamatkat. Opiskelijan budjetille parhaimmat vaihtoehdot ovat kaikkein varhaisin lähtö ja mahdollisimman myöhäinen paluu.

– Varsinkin valon määrän vähentyessä nuo päivät ovat aika raskaita ja vielä seuraavanakin päivänä olo on usein väsynyt. Toisaalta tämä on oma valintani, enkä olisi valmis luopumaan työstäni täällä Tallinnassa. Tulen jatkamaan samaa elämäntyyliä vielä tulevan kevään ajan, kunnes olen suorittanut tutkintoni loppuun.

Kahden kaupungin välillä reissaaminen on avannut Annan silmiä Suomea ja Helsinkiä kohtaan aivan uudella tavalla.

Reissut Helsinkiin ovat toisaalta mukava piristysruiske tavallisen toimistotyön täyteiseen arkeen. Kulunut syksy on Annan mukaan avannut silmät Helsingille aivan uudella tavalla.

– Tulen Helsinkiin vain kerran viikossa – miksen siis tekisi vierailusta kunnon seikkailua ja tutustuisi kaupunkiin ja sen tarjontaan paremmin ennen ja jälkeen luentoni. Väittäisin, että olen tämän syksyn aikana tutustunut Helsinkiin kaupunkina jopa paremmin kuin kaksi vuotta sitten täällä hetken aikaa asuessani

Sukkulointiin kuluu reilu sata euroa kuussa

Moni on kysynyt Annal,ta, eikö jatkuva reissaaminen kahden maan välillä koidu opiskelijalle kalliiksi. Anna on laskenut kustannukset tarkkaan:

  • Ratikkamatka Tallinnan satamaan 0e, sillä julkinen liikenne on Tallinnassa kaupungin asukkaille ilmaista

  • EckeröLine meno–paluu-lautta Tallinnasta Helsinkiin 17e

  • Helsingin seudun julkisen liikenteen metrolippu Aalto-yliopistolle ja takaisin yhteensä 5,60e tai päivälippu 8e

  • Taksi Tallinnan satamasta kotiin yöaikaan noin 6e

Yhteensä viikoittaiset vierailut Suomeen kustantavat noin 114,40–124 euroa kuukaudessa. Summaan ei ole laskettu mukaan päivän aterioita, jotka Anna syö kahviloissa, yliopistoruokalassa tai lautan kahviossa.

Käytännössä Annan elämäntyyli on verrattavissa sellaisen korkeakouluopiskelijan tilanteeseen, joka sukkuloi kerran viikossa kaukojunalla toiselta paikkakunnalta yliopistokampukselle opiskelemaan ja suorittaa muuten opintonsa etänä. Esimerkiksi opiskelijahintaiselle meno-paluu-junalipulle Helsingistä Jyväskylään tai Turkuun tulee yhteensä kutakuinkin saman verran hintaa kuin Annan reissulle Tallinnasta Helsinkiin ja takaisin.

Anna kuitenkin toteaa, että jos läsnäoloa vaativaa opetusta olisi useammin kuin kerran viikossa, nykyinen elämäntapa koituisi kukkarolle turhan kalliiksi. Alun perin hänen tarkoituksenaan oli opiskella kolmas ja samalla viimeinen opintovuotensa asumalla Suomessa, mutta Tallinnasta saatu työtarjous muutti syksyn suunnitelmat.

– Toisinaan harmittaa, etten pandemian ja nykyisen elämäntilanteeni vuoksi päässyt koskaan kokemaan kunnon opiskelijaelämää. Olisi ihanaa asua kampuksen lähettyvillä ja fiilistellä tavallista opiskelijan arkea.

Suomessa asuessaan Anna maksoi opiskelijakämpästään 200 euroa kuukaudessa. Nyt Tallinnassa Annalla kuluu vuokraan 450 euroa kuukaudessa, mutta koti on yksiö vapailta markkinoilta. Ruokaan Anna laskee kuluttavansa vajaat 100 euroa kuukaudessa. Suomessa opiskelija kuluttaa ruokailuun keskimäärin noin 150–200 euroa kuukaudessa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) mukaan.

Yhä useampi jättää muuttamatta opintojen perässä

Vaikka viikoittainen kampusopiskelu verottaa Annalta paljon aikaa ja vaivaa, hän painottaa eri maassa asumisen olevan oma valinta. Hän myös tiedostaa, että yleistyneestä verkko- ja monimuoto-opetuksesta huolimatta kaikilla aloilla ei välttämättä ole samanlaista mahdollisuutta suorittaa opintoja pääosin etänä.

Tilastojen valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että yhä useampi opiskelija valitsee suorittaa opintonsa eri paikkakunnalla kuin missä oma korkeakoulu sijaitsee.

27 % korkeakouluopiskelijoista ei muuttanut pois asuinpaikkakunnaltaan opintojen vuoksi.

Opetushallinnon tilastopalvelun mukaan 27 prosenttia viime vuonna opintonsa aloittaneista korkeakouluopiskelijoista ei muuttanut pois asuinpaikkakunnaltaan opintojen vuoksi. Vuonna 2019 muuttamatta jätti vain noin viidesosa uusista opiskelijoista. Koulutusten vertailu osoitti ammattikorkeakouluopiskelijoiden jättävän yliopisto-opiskelijoita useammin muuttamatta uuteen opiskelukaupunkiin.

Osittain muutokset voivat selittyä sillä, että vuosina 2020 ja 2021 uusia opiskelijoita otettiin edeltäneitä vuosia enemmän. Näin ollen se, kuinka pysyvästä muutoksesta etäopiskelusta ja muualla asumisesta on kyse, selittynee ajan kuluessa.

Matka käy maailmalle

Annalle ei välttämättä olisi koskaan syntynyt sidettä Suomeen ilman opintoja suomalaisessa korkeakoulussa. Moni asia suomalaisessa yhteiskunnassa herättää Annassa arvostusta.

– Vaikka kylmyys ja pimeys eivät ole minun juttuni, reissut muihin eteläisimpiin maihin muistuttavat minua aina siitä, kuinka paljon rakastankaan Suomea ja Pohjoismaita: kulttuuria, ihmisiä, ympäristön puhtautta ja turvallisuutta.

Lue lisää: Ulkomailla asuneet suomalaiset avautuvat: 18 asiaa, jotka ovat kotimaassa älyttömän hyvin

Anna jatkaa nykyistä elämäntyyliään ensi kevääseen asti, jolloin hän valmistuu.

Juuri nyt Helsinki tuntuu Pietarin kaltaisen suurkaupungin vilinään tottuneelle Annalle kuitenkin turhan pieneltä. Suuret ja vilkkaat kaupungit kiinnostavat seikkailumielistä nuorta naista tällä hetkellä enemmän, ja valmistumisen jälkeen tähtäimessä on kenties muutto Lontooseen tai Kööpenhaminaan.

– En vielä tiedä elämäni lopullista päätepysäkkiä. Nyt kun etätyöskentely on yhä useammin työelämässä mahdollista, vaihtoehdot tulevaisuuden suunnille ovat laajat. Kenties vielä joskus muutan Suomeen, mutta ensin haluan nähdä maailmaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?