Miten voi säästää pienistä tuloista? Saana Opacic kertoo 4 helppoa vinkkiä - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Miten voi säästää pienistä tuloista? Lähihoitajaksi opiskeleva Saana, 29, kertoo 4 helppoa vinkkiä, jotka jokaisen pitäisi tietää

Säästäminen ei tietenkään onnistu, jos talouden on jo syynännyt läpikotaisin ja joutuu jo nipistämään monista asioista. Mikäli et vielä seuraa, mihin rahasi tarkalleen kuluvat, nämä vinkit ovat sinulle.

15.1. 15:00

Turkulainen Saana Opacic, 29, ylitti viime vuonna 10 000 euron säästötavoitteensa rytisten: hän onnistui säästämään vuodessa peräti 18 000 euroa.

Tämä ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys pienituloiselle, lähihoitajaksi oppisopimuksella opiskelevalle Saanalle ja hänen keskituloiselle miehelleen. Saana jakaa nykyään säästövinkkejään ja arjen talouttaan 14 000 seuraajalle Instagramissa, mutta hän ei ole aina ollut yhtä hyvä rahan kanssa.

Alle parikymppisenä yksinhuoltajaksi jääneellä Saanalla oli aiemmin tapana kohottaa itsetuntoaan shoppailemalla. Hän halusi näyttää muille pärjäävänsä, vaikkei oikeasti pärjännyt. Tavasta muodostui nopeasti addiktio, ja Saana ajautui pikavippikierteeseen.

– Käytännössä ostin itselleni pikavipeillä luottotiedottomuuden, kertoo Saana.

Pikavippikierre loppui siihen, että kaikki meni ulosottoon ja opintolainakin keskeytettiin. Alkoi velkojen takaisinmaksu.

Ongelma selville

Joulukuussa 2020 Saana oli saanut jo taloutensa kuntoon. Pikavipit oli maksettu, ja Saana haaveili puolisonsa kanssa asunnosta. Ongelma kuitenkin oli, ettei kannattavia lainalupauksia herunut olemattomien säästöjen takia.

– Joulukuun loppupuolella sitten mietin, että mihinköhän kaikki se raha todellisuudessa katoaa.

Kaiken järjen mukaan säästöjä olisi pitänyt olla, sillä Saana oli lopettanut tupakoinninkin. Hän ryhtyi tutkimaan, mikä oli seuraava ylimääräinen meno, josta voisi leikata.

Ja löytyihän se: kaupasta kiireessä mukaan napatut eväät. Niihin Saanalla kului jopa 300 euroa kuukaudessa. Hän tajusi, että kulun voisi leikata helposti tekemällä eväät mukaan jo kotona.

Tiliotteita läpi käydessään Saana löysi toisenkin yllättävän kulun:

– Huomasin, että hieno, vastuullinen kuluttamiseni kirppiksillä ei ollutkaan niin vastuullista, koska kirppiksiin paloi satoja euroja kuukaudessa. Se ei ollut enää hallittua kuluttamista.

Saana päätti aloittaa ostolakon tammikuussa 2021.

Vaikka ostolakkojen toimivuudesta kiistellään, Saana koki ostolakon herätyksenä, josta alkoi parempien kulutustottumusten opettelu ja säästäminen.

Mikään summa ei ole liian pieni säästöön laitettavaksi, muistuttaa Saana.

Saanan vinkit pienituloisillekin säästäjille

Luottotietonsa nuorempana menettänyt Saana haluaa oman tarinansa kautta poistaa luottotietojen menettämiseen liittyvää häpeää sekä muistuttaa, etteivät raha-asiat ole aina kaikilla hallussa.

Saana jakaa neljä konkreettista vinkkiä, joiden avulla pienituloinenkin voi saada kuukausittain rahaa säästöön:

1. Selvitä paljonko tienaat

Oli säästäminen tuttua tai ei, neuvoo Saana aloittamaan säästöprosessin suunnittelun omien tulojen selvittämisestä: paljonko rahaa tulee ja paljonko sitä pitäisi saada jätettyä säästöön?

2. Mihin rahaa todellisuudessa kuluu?

Tulojen selvittämisen jälkeen kannattaa listata todelliset menot eli se, mihin rahaa kuluu. Saana neuvoo käymään tiliotteita tarkasti läpi ja laittamaan ostokset kategorioihin.

– Kategorioita voivat olla esimerkiksi ruoka, talous, muut ostokset, ulkona syöminen ja niin edelleen. Kategoriat voivat olla mitä tahansa, kunhan niistä selviää itselle, mitkä omat todelliset menot ovat, jotta niitä voi lähteä karsimaan.

Monille voi tulla yllätyksenä, mihin rahaa todellisuudessa kuluu ja paljonko asiat maksavat, sillä omalle rahankäytölle sokeutuu helposti.

Esimerkiksi Saanan Instagram-seuraajat ovat kertoneet yllättyneensä siitä, kuinka paljon rahaa heillä kuluu kuukausittain juhlimiseen tai vaikkapa ruoan kotiin tilaamiseen. Useimmiten rahaa saattaa kulua huomaamatta tehtyihin pikkuostoksiin, kuten eväisiin ja lähikaupassa käyntiin.

– Joskus se tiliotteiden läpikäynti on oikeasti aika raadollista. Itse huomasin joulukuussa 2020, että olin kuluttanut 600 euroa johonkin, mistä minulla ei ollut mitään muistoa, en siis edes lahjoihin tai ruokaan.

3. Mistä olet valmis vähentämään?

Mistään ei kannata luopua kokonaan, vaan säästäminen on hyvä aloittaa Saanan mielestä vähentämällä turhia menoja.

Jos esimerkiksi ulkona syömiseen on kulunut aiemmin 50 euroa kuukaudessa, voi summan yrittää laskea 30 tai 25 euroon. Tällöin säästöön jää kuukaudessa jo parikymppiä.

– Omia menoja olisi hyvä kohtuullistaa eli katsoa, mistä olisi valmis vähentämään tai mahdollisesti joskus luopumaan tarvittaessa kokonaan.

4. Suunnittele budjettisi ja rahankäyttösi

Säästäminen voi olla hankalaa ilman selkeää suunnitelmaa. Kun on valmis vähentämään joistakin menoista, kannattaa miettiä, miten sen voisi tehdä. Jos rahaa tuppaa kulumaan vaikkapa nälkäisenä tehtyihin lähikauppakäynteihin ja eväsostoksiin, ruokalistan suunnittelu kannattaa.

Ennen Saanalla kului huomattavia summia lähikauppaan, sillä hän ei suunnitellut kauppalistaa isommassa ruokakaupassa käydessään. Silloin mukaan tarttuivat aina samat ruoat ja monet asiat unohtuivat.

– Nyt suunnittelemme ensin ruokalistan, teemme sen pohjalta kauppalistan ja katsomme kaapit aina ennen kauppaan lähtöä. Näin pystymme pitämään kauppakulut hyvin maltillisina, ja samalla meille tulee nykyään hävikkiä todella vähän jos lainkaan.

Saana perheineen ei tingi ruoan laadusta, vaan säästöjä tuo nimenomaan etukäteen suunnittelu. Muutoksen myötä myös perheen ruokavalio on monipuolistunut.

– Eniten yllätti tajuta, miten usein kävimme hakemassa pieniä ostoksia ja herkkuja lähikaupasta. Kun suunnittelee hyvin viikon ostokset, ei tarvitse jatkuvasti juosta täydentämässä kaappeja. Jos lähikauppaan lähtee hakemaan vain sen yhden maidon, se tulee useimmiten maksamaan 35 euroa heräteostosten vuoksi.

Säästäminen on matka, ei yksi päämäärä

Saanan mukaan ei ole liian pientä summaa, jolla säästämisen voi aloittaa. Moni ajattelee, että säästöön jäävän summan tulisi olla suuri. Summa tulee kuitenkin osata suhteuttaa omiin tuloihin ja menoihin.

Usein säästäminen saattaa kaatua siihen, että säästöön laitetaan liikaa rahaa ja sen vuoksi joudutaan myöhemmin kajoamaan säästötiliin. Siksi on hyvä aloittaa pienestä ja kasvattaa mieluummin summaa, kun huomaa pystyvänsä niin tekemään.

Saana muistuttaa olemaan armollinen itseään ja koko säästöprosessia kohtaan, sillä se ei ole aina helppoa.

– Säästäminen on matka, eikä yksi päämäärä. Kenenkään ei tulisi kituuttaa, jotta pystyy säästämään.

Lue myös: Jo kymppi kuussa riittää! Kysyimme asiantuntijalta, mihin aloittelijan kannattaisi sijoittaa

Lue myös: 1 378 euroa säästöön helposti – kolme vaihtoehtoista tapaa toteuttaa suosittu rahahaaste

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?