Tätä ammattia suomalaiset pitävät eniten ”oikeana työnä” – palkka ei päätä huimaa

Mikä on ”oikeaa työtä” ja mikä ei? Selvitimme suuressa työkyselyssä, mitä suomalaiset pitävät ”oikeana työnä”.

”Oikeisiin töihin” – mutta minne?

20.12.2021 19:00

Mikä ammatti tai ammattiryhmä juolahtaa mieleesi, kun sinua pyydetään miettimään ”oikeita töitä”?

Kysyimme tätä hiljattain Me Naisten suuressa työkyselyssä. Vastauksia on tullut tähän mennessä yli 700 kappaletta.

Kyselyssä jokainen vastaaja sai kertoa yhdestä kolmeen ammattia, joita pitää ”oikeana työnä”. Näin ikään jokaisella vastaajalla oli käytössään kolme ”ääntä”. Sitä, mitä oikealla työllä tarkoitetaan, ei määritelty kyselyssä sen tarkemmin.

Yhteensä ääniä eri ammateille kertyi 1 322.

Vastauksissa yksi ammattiryhmä korostuu yli muiden. Sairaanhoitajat ja lääkärit sijoittuvat kyselyssä sijoille 1. ja 2. Lähihoitajan ammatti yltää listalla viidenneksi.

Kolmantena ja neljäntenä listalla ovat siivoojat ja opettajat. Lisäksi ”oikeiden töiden” suosikeissa korostuvat perinteiset pelastus- ja suojeluammatit, kuten poliisi ja palomies.

Huomionarvoista on myös se, että lähes kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta mainitsi vastauksissaan jonkun terveydenhoitoalan ammatin.

Vastauksissa myös pohdittiin sitä, miksi joissain ammateissa työskenteleville ollaan valmiita maksamaan niin paljon vähemmän kuin toisille.

Julkisella sektorilla työskentelevän yleislääkärin mediaanipalkka on 6 432 euroa kuukaudessa. Sairaanhoitajalla vastaava palkka on 3 100 euroa, lähihoitajalla 2 825 euroa kuussa. Yksityisellä sektorilla erot ovat vielä suurempia: Sairaanhoitajan ja lähihoitajan mediaanipalkka laskee noin 200 euroa, kun taas lääkärin nousee yli 7 000 euroon.

”Kaikki työ on oikeaa työtä. Osaa ammateista vain ei arvosteta, jos palkkaa katsoo, kuten hoitajia.”

”Vaikea! Kaikkia aloja tarvitaan. Itse arvostan sote-alan työntekijöitä. Opettajat ovat myös tärkeässä roolissa yhteiskunnassa. Elintarvikekauppojen yrittäjiä ja työntekijöitä ilman olisi vaikea pärjätä.”

Kyselyssä kolmanneksi sijoittuneiden siivoojien kuukausittainen mediaanitulo kipuaa hädin tuskin yli 2 000 euron. Palkkailotteluun eivät pääse myöskään opettajat keskimäärin 3 500 euron kuukausituloillaan.

”Sairaanhoitaja, päikyn täti ja opettaja. Kaikki tekevät tärkeää työtä meidän kaikkien eteen. Lasten ja nuorten parissa työskentelyä arvostan suuresti. Heissä on tulevaisuus.”

Oikeiden töiden kärkipäässä komeilevia ammatteja yhdistää se, että ne ovat naisvaltaisia. Lääkärin ammattia lukuun ottamatta ne ovat myös hyvin matalasti palkattuja.

Hoitoalan matala palkka-aste on ollut jo pitkään kuuma peruna valtion budjetissa. Alan tärkeys ja arvostus ovat vain korostuneet koronapandemian aikana, mutta palkkaan sillä ei ole ollut juurikaan vaikutusta.

Lue lisää: Suomi vain vaurastuu, mutta lasten ja vanhusten hoitoon ei tunnu riittävän rahaa – selvitimme, miten tämä yhtälö on mahdollinen

Kyselyssä vastaajilta kysyttiin myös, millaista työtä he eivät miellä ”oikeaksi työksi”. Vastauksissa korostuivat erityisesti sosiaalisen median vaikuttajat ja tubettajat.

Lue lisää: Suomalaiset kertovat, mitä ammatteja eivät pidä ”oikeana” työnä: yksi ryhmä korostuu ylitse muiden

Monissa vastauksissa huomautettiin ”oikean työn” määritelmän mustavalkoisuudesta ja ongelmallisuudesta.

”Kaikki työt on tärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta, en ajattele jonkun tietyn ammatin olevan "oikea työ" enemmän kun muut.”

”Kaikki työt ovat mielestäni omalla tavallaan arvokkaita ja oikeita.”

Lue lisää: 700 suomalaista kertoi kuukausipalkkansa – ja vain harva on tyytyväinen tuloihinsa, mihin joukkoon sinä kuulut?

Lue lisää: Epätoivoinen hakija kirjoitti työhakemukseen vain neljä sanaa ja sai paikan – tällaista työnhaun pitäisi olla

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?