Monta muutakin kuin sairaanhoitaja! 6 ammattia, joissa vastuuta riittää – mutta palkassa se ei näy

Varhaiskasvattajien työ pelkkää leikkimistä? Vastuullisten, mutta alipalkattujen ammattien edustajat kertovat, millaista työ todellisuudessa on.

Maanviljelijällä jää verojen jälkeen käteen alle 2 000 euroa.

Moni suomalainen mieltää sairaanhoitajan työn kenties aliarvostetuimmaksi ammatiksi – työ on vastuullista, kiireistä ja rankkaa, mutta palkassa se ei juurikaan näy: sairaanhoitajan palkka on alimmillaan noin 2 617 euroa kuukaudessa. Keskimääräinen kokonaisansio vuonna 2019 oli 3 058 euroa – summaan sisältyvät esimerkiksi vuorolisät.

Sairaanhoitajan ammatti ei suinkaan ole ainoa, jossa ansiot ovat pienet suhteessa vastuuseen. Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 3 139 euroa kuukaudessa vuonna 2019.

Listasimme työt, joissa vastuuta riittää, mutta palkka jää alle keskiverron – samalla näiden ammattien edustajat kertovat, mitä työ todellisuudessa on.

1. Palkanlaskija – keskipalkka 2 762 € / kk

Palkanlaskijana työskentelevät kertoivat Me Naisten jokin aika sitten toteuttamassa kyselyssä, että asiakkaat usein olettavat heidän olevan kaikkitietäviä tehdyistä tunneista ja lisistä, vaikka tosiasiassa työtä tehdään sen perusteella, mitä laskijoille ilmoitetaan.

”Joka ikinen päivä saan kuulla, kuinka kauhea ihminen olen, kun en suostu laittamaan puolta tuntia ylitöitä maksuun saman tien, vaikka niitä ei ole meille ilmoitettu. Samalla olen kyllästynyt tappouhkauksiin ja siihen, että jouduin vaihtamaan puhelinnumeroni ja osoitetietoni salaiseksi, kun asiakkaat ottivat nimeni selville ja alkoivat soitella vapaa-ajallanikin ja vaatia vastauksia työhön ja palkkaan liittyviin kysymyksiin,” kertoi palkanlaskijana työskentelevä nainen.

”Pahastipa vinkuisivat, mikäli palkat jäisivät tulematta, tai kun niissä on joskus virheitä”, kertoi toinen.

2. Varhaiskasvatuksen opettaja – 2 735 €

Varhaiskasvattajat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä, mutta palkassa se ei juurikaan näy.

”Työ on niin haastavaa että sitä ei voi tajuta, jos ei ole alalla. Leikki on työstä kaukana”, kertoi varhaiskasvatuksen opettaja kyselyssämme.

”Luullaan, että vain tehdään hiekkakakkuja tai rakennetaan Duploilla päivät... Todellisuudessa työtunnit eivät riitä lasten yksilölliseen tukemiseen ja kasvattamiseen, koska paineet ylhäältä ovat niin kovat.”

Meillä ei ole mitään sananvaltaa siihen, millä hinnalla maito haetaan tankista.

3. Siivooja – 2 080 € / kk

Siivous on ainakin palkkauksen perusteella yksi vähiten arvostetuista töistä. Jokainen huomaa kuitenkin heti, jos siivoojan hommat ovat syystä tai toisesta jääneet hoitamatta – silloin työn todellinen merkitys nousee esiin.

”Usein luullaan, että kaikki osaavat siivota eikä se ole vaikeaa eikä siihen tarvitse koulutusta”, kertoi siivoojana työskentelevä nainen.

Lue lisää: Nyt paljastui 14 ”ammattisalaisuutta”! Suomalaiset kertovat työssä oppimansa vinkit, jotka jokaisen pitäisi tietää

4. Maanviljelijä – 2 304 € / kk

Maanviljelijän tuntipalkka jää arvioiden mukaan alle viiteen euroon tunnissa. Työt sen sijaan eivät lopu tekemälläkään.

”Usein luullaan, että saamme itse sanoa tuottamallemme elintarvikkeelle hinnan. Tosiasiassa varsinkin karjatiloilla työ tehdään enemmän navetoissa ja monet peltopuolen työt on ulkoistettu urakoitsijalle, kun itse ei karjanhoidolta kaikkeen ehdi. Meillä viljellyille tuotteille tai eläinperäisille tuotteille ostaja sanelee hinnan, jolle taas kauppa sanelee hinnan, jolla he suostuvat ottamaan tuotteet hyllyyn. Meillä ei ole mitään sananvaltaa siihen, millä hinnalla maito haetaan tankista.”

Ostajat ja jälleenmyyjät sanelevat tilallisten tulot.

5. Nuorisotyöntekijä – 2 480 € / kk

Nuorisotyökö pelkkää hengailua ja hauskanpitoa? Ei aivan, jos alan ammattilaisilta itseltään kysytään.

”Usein luullaan, että nuorisotyöntekijä vain hengaa nuorten kanssa, pelaa bilistä ja juo kahvia. Todellisuudessa työpäivät venyvät, eikä 13 tunnin päivä ole poikkeus. Nuorten kanssa tulee mietittyä vaikeitakin asioita, ja usein on hankalaa löytää raja oman elämän ja työn välille.”

Usein luullaan, että saamme älyttömästi palkkaa ja apurahat päälle.

”Perustyötä on auttaa nuoria saamaan apua, toimia kuuntelijana, tehdä lastensuojeluilmoituksia, pitää vanhempainiltoja, tehdä päihde-, vuorovaikutus- ja seksuaalikasvatusta, puuttua väkivaltatilanteisiin ja johtaa lasten ja nuorten leirejä.”

6. Apurahatutkija – 2 000–3 600 € / kk

Yleinen harhaluulo on se, että tutkijat lusmuilevat kivoissa suojatyöpaikoissa, vaikka tutkimustyö voi olla hyvinkin vaativaa – eikä varmuutta tulevasta läheskään aina ole.

Kuukausipalkkaisena tutkijana voi tienata keskimäärin lähes 3 800 euroa, mutta jos tutkimusta tekee apurahan turvin, tienestit voivat Ylen artikkelin mukaan jäädä alle 2 000 euron. Esimerkiksi Koneen säätiön kuukausiapurahat lähtevät 2 500 eurosta.

”Usein luullaan, että saamme älyttömästi palkkaa ja apurahat päälle. Todellisuudessa apuraha on useimmiten ainoa tulo, josta eläkemaksut maksetaan itse, lomarahoja ei ole ja työterveyshuollosta voi vain haaveilla. Apurahan suuruus ei myöskään korreloi mitenkään työn vaativuuden kanssa”, kertoi yliopistolla työskentelevä tutkija.

Tämä oli vain pieni otos – missä muissa ammateissa palkka ja vastuu eivät kulje käsi kädessä? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Palkkatietojen lähteet: Duunitorin palkkavertailu, Taloussanomat

Lue myös: Salimen, 39, kykyä työllistyä ihmeteltiin jopa työvoimatoimistossa – miksi maahanmuuttajanaisten on vaikea löytää töitä Suomesta?

Lue myös: 10 yllättävää tosiasiaa ammateista – alavalinta voi jopa vähentää treffikutsuja

Lue myös: Sorrutko sinäkin näihin? Suomalaiset kertovat nyt, mitkä ammatteihin liittyvät uskomukset eivät suostu kuolemaan – 9 aivan tuulesta temmattua olettamusta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?