Siivoojat tykittävät! 7 asiaa, jotka jokaisen pitäisi vihdoin tajuta

Jokainen voi helposti tehdä siivoojan työstä helpompaa ja mukavampaa. Siihen voi riittää esimerkiksi tervehtiminen ja omien kakkaraitojen harjaus.

3.7.2021 16:00

Siivoojat pitävät yhteiskunnan pyörimässä. Ilman heitä pöpöt leviäisivät, sairaaloissa ei voitaisi tehdä yhtäkään leikkausta, työpaikoilla vallitsisi kaaos ja julkiset vessat olisivat todennäköisesti käyttökelvottomia.

Silti puhtaanapitotyötä tekevät saavat surullisen vähän arvostusta osakseen. Päätimmekin kysyä ammattilaisilta itseltään, mitä he toivoisivat ihan jokaisen tietävän työstään. Kyselyymme vastasi yli 200 siivoustyötä tekevää tai aiemmin tehnyttä.

Kävi ilmi, että eniten kanssaihmisiltä toivotaan hyvin pieniä ja yksinkertaisia asioita. Niillä voisi kuitenkin olla iso merkitys monen työn ja hyvinvoinnin kannalta. Koostimme tähän juttuun seitsemän yleisimmin toistuvaa huomiota tuoreiden tekijöiden ja pitkän linjan ammattilaisten vastauksista:

1. Siivous vaatii ammattitaitoa

Moni koki, että siivoojiin suhtaudutaan alentavasti, koska ihmiset luulevat, että kuka vain osaa siivota. Ammattimainen siivous vaatii kuitenkin paljon enemmän kuin oman kodin imurointi kerran viikossa.

 • ”Siistijän työ vaatii paljon tietoa ja taitoa nykyään. Pitää tuntea pesuaineet, menetelmät ja hallita lukuisten eri koneiden käyttö. Pitää osata tunnistaa eri materiaaleja, ettei pese väärällä aineella tai koneella pilalle niitä.”

 • ”Siivooja ei ole vähä-älyinen, vaan hänen pitää olla asiakaspalveluihminen, pitää osata pintamateriaalit, aineiden pH:t ja palvelukuvaukset.”

2. Yleinen viihtyvyys on jokaisen vastuulla

Jos työkohde on kuin katastrofin jäljiltä, on siivoojan mahdoton tehdä työtään – ainakaan niin hyvin kuin jokainen toivoisi. Moni vastaaja koki, että jos paikalla käy siivooja, ihmiset ottavat sen lupana sikailla. Näin ei tietenkään ole.

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan helpottaa siivoojan työtä ja ylläpitää siisteyttä.

 • ”Siistijän työtä helpottaisi jo se, että ihmiset ymmärtäisivät roskakorin olevan lattialla syystä. Pöydiltä pois ylimääräiset tavarat, jotta ne voi pyyhkiä kunnolla pölystä. Muutenkin tavarat pois lattialta siistijän edestä.”

 • ”Erityisesti kondomit kuuluvat roskikseen, eivät patjan tai tyynyn väliin.”

Työtä helpottaisi jo se, että ihmiset ymmärtäisivät roskakorin olevan lattialla syystä.
 • ”Wc-harjaa saavat käyttää muutkin kuin siivoojat! Joten harjatkaa ihmiset ne ralliraidat pois sieltä pöntöstä tuoreeltaan, niin ei siivoojan tarvitse niitä liotella, kun muutenkin on tiukat työmitoitukset.”

 • ”Käy vessassa kuin se olisi omasi. Osu pönttöön. Pese kädet.”

 • ”Hotellisiivouksessa lakanoiden pois ottaminen valmiiksi siivoojalle olisi kultaa! Jos näkee roskiksen olevan täynnä paperia, voi painaa kengällä sitä lyttyyn, että ihmiset eivät heittäisi paperia lattialle.”

Wc-harjaa saavat käyttää muutkin kuin siivoojat!
 • ”Kaupalla ihmiset hassusti väistävät lattian kuivaan kohtaan, vaikka sinnehän juuri yhdistelmäkoneella tietenkin haluaisin. Kostean kohdan olen jo ajanut.”

 • ”Lattioille pudonneet nesteet, hillot yms. olisi hyvä pyyhkiä pois heti pudottuaan, etteivät imeydy lattiamateriaaliin tai ehdi kuivua kiinni.”

3. Siivooja on ihminen siinä missä muutkin

Luulisi, että jokainen tajuaisi tämän, mutta kyselyn vastauksista päätellen näin ei ole.

 • ”Siivoojakin on ihminen, jonka voi huomioida vaikka tervehtimällä ja olemalla ystävällinen.”

 • ”Todella harva siivoojaa kiittää. Viat kyllä huomataan, mutta yksinkertainen ‘kiitos’ unohtuu helposti. Vaikka teemme vain työtämme, ‘kiitos’ on aina päivää piristävä.”

Siivoojankin voi huomioida vaikka tervehtimällä.

4. Työlle on asetettu todella tiukat aikataulut ja raamit – eivätkä ne ole siivoojasta kiinni

Moni ei ymmärrä, kuinka kiireistä ja vaativaa puhtaanapitotyö on.

 • ”Jokaisessa kohteessa on omat mitoituksensa siivoukselle, mitkä paikat siivotaan, monestiko päivässä/viikossa/kuukaudessa/vuodessa, millä menetelmällä siivotaan. Kaikki nämä riippuvat paljolti siitä, mitä asiakas on tilannut siivousfirmalta. Ihmisillä tuntuu olevan yleinen olettamus, että siivoojat tekevät kaiken mahdollisen tilojen siistinä pitämisen ja toisten ihmisten jälkien korjaamisen. Näin ei ole.”

 • ”Usein aikaa on liian vähän verrattuna työn määrään. Kaikki ylimääräinen roskailu ja tahriminen on pois siivoojan omasta ajasta ja pienestä palkkapussista.”

5. Työrauha on tärkeää

Siivooja tarvitsee työrauhan, jotta hänen on mahdollista suoriutua raskaasta työstään annetussa ajassa.

 • ”Olisi paljon helpompi siivota, kun kukaan ei kyttäisi ja keskeyttäisi työtä koko ajan. Siivoojakin voi olla väsynyt, eikä juttutuulella.”

6. Siivoojat eivät ole muita tyhmempiä

On hölmöä ajatella, että siivooja olisi mitenkään vähemmän älykäs kuin muut. Silti moni koki muiden ihmisten suhtautuvan siivoustyöhön kuin se olisi pahinta maailmassa.

 • ”Siivoojat eivät tee työtä vain, koska heistä ei muuhun ole. Itse teen sitä, koska tykkään siitä.”

Kotisiivoojana olin monesti ihminen, jolle kerrottiin omasta elämästä ne kaikkein kipeimmätkin asiat.

7. Kaikki työ ei näy ulospäin

Siivoojan työ voi olla hyvin raskasta sekä fyysisesti että henkisesti.

 • ”Siivoojan työhön sisältyy muutakin kuin ne näkyvät työt: on pyykin pesua, välinehuoltoa, tilausten tekemistä, roskien vientiä. Aikaa kuluu myös siivouskärryjen valmisteluun ja tyhjentämiseen.”

 • ”Kotisiivoojana vanhusten parissa olin monesti ihminen, jolle kerrottiin omasta elämästä ne kaikkein kipeimmätkin asiat.”

Osaa vastauksista on lyhennetty ja muokattu kevyesti niiden selkeyttämiseksi.

Lue lisää: Kaupan kassat tykittävät! 19 vinkkiä, jotka jokaisen asiakkaan kannattaisi tietää

Lue lisää: Ella, 24, kertoo rehellisesti, millaista puhelinmyyjän työ on: ”Asiakas sanoi, että tukehduttaa minut myymääni mokkulaan”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?