Niina ja hänen puolisonsa tienaavat erikoislääkäreinä yli 10 000 € / kk – käytössä on asumisjärjestely, johon keskituloisella ei ihan äkkiä olisi varaa - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Niina ja hänen puolisonsa tienaavat erikoislääkäreinä yli 10 000 € / kk – käytössä on asumisjärjestely, johon keskituloisella ei ihan äkkiä olisi varaa

Niina on hyvätuloinen, ja vielä mukavammaksi rahatilanteen tekee se, että myös hänen puolisonsa on. He käyttävät rahaa asumiseen ja elämyksiin. – Uusien tavaroiden ostaminen vain rasittaa.

Isotuloiset suomalaiset eivät uskalla puhua suoraan rahasta, Niina uskoo.

8.5. 18:00

Paula Pennanen-Rebeiro kertoi aikaisemmin Me Naisten jutussa, millaista on, kun tienaa kolme kertaa puolisoaan enemmän. Pariskunta oli esimerkiksi riidellyt rahasta vain kerran.

Lue myös: Paula tienaa kolme kertaa puolisoaan enemmän, mutta mies ostaa kaikki hänen vaatteensa – pari on riidellyt rahasta vain kerran

Entä millaista on, kun molemmat ovat kovatuloisia?

Siitä kokemusta on espoolaisella Niinalla, jonka bruttotulot kohoavat työtunneista riippuen parhaimmillaan 15 000 euroon kuukaudessa. Lähes yhtä muhkea palkkapussi on myös Niinan aviomiehellä, jonka tulot yltävät liki 10 000 euroon kuussa.

– Jos tulot ovat hyvät, näistä asioista ei puhuta. On perinteinen suomalainen tapa olla puhumatta rahasta, varsinkaan palkasta, Niina sanoo Me Naisille. Samasta syystä hän ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Niina on keski-ikäinen ja työskentelee sisätautien erikoislääkärinä, sekä virkasuhteessa kaupungilla että yksityiselläkin puolella. Myös Niinan mies on erikoislääkäri.

Vaikka Niinan bruttopalkka on pääsääntöisesti yli 10 000 euroa, kuukausittain hänelle jää täysistä työtunneista käteen reilu 5000 euroa. Niina varsinaisesti ole verokohteluunsa tyytyväinen.

– Tulot eivät oikeasti ole isot, ne vain näyttävät isoilta. Käteen jää vähemmän kuin puolet. Sillä tulee toimeen, mutta ei rikastu.

Niina nostaakin osan tuloistaan yrityksen kautta.

Kaksi kaupunkikotia pääkaupunkiseudulla

Kun molempien puolisoiden palkkakuitit ovat muhkeita, se mahdollistaa helpon arjen, jossa pennosten perään ei tarvitse laskea.

Niina ja hänen puolisonsa ovat ottaneet käyttöön yhteisen pankkitilin, josta kumpikin voi käyttää rahaa tarpeidensa mukaan. Kulut ovat yhteisiä, mutta puoliso huolehtii suurempien laskujen ja menojen hoidosta.

– Jos tiedossa on jokin merkittävä ostos, toki toiselta kysytään lupa. Yhteisistä asioista pitää sopia, Niina sanoo.

Lue lisää: Kaj ei maksa Sadun raejuustoja, Hanna ja Thomas panevat kaiken puoliksi – kaksi paria kertoo, miten parisuhteessa jaetaan tulot ja menot

Eniten Niina tykkää törsätä ulkomaanmatkoihin tai vaikkapa ooppera- ja teatterilippuihin. Nyt elämä on luonnollisesti rauhallisempaa, eikä rahaa juuri kulu.

– Uusia hienoja vaatteitakaan ei kannata ostaa, kun kaikki kulkevat nykyään leggingseissä. Esplanadilla ei tule vastaan enää yhtäkään naista sukkahousuissa ja korkokengissä, hän nauraa.

Isot tulot mahdollistivat Niinalle kaksi kaupunkikotia, joita voi vaihdella fiiliksen mukaan.

Pariskunnan isot tulot ovat mahdollistaneet erityisesti yhden hieman erikoisemman asumiseen liittyvän satsauksen. Heillä on asunto sekä Espoossa että Helsingissä, missä he asuvat vuoroin, täysin fiilispohjalta.

– Espoo on sellainen rauhallinen nukkumalähiö, jossa on luontoa ja rantoja. Helsingissä on enemmän palveluita ja kulttuuria. Ihan hyvin niitä voi yhdistää, Niina selittää asumisratkaisua.

Asuinpaikan vaihtamiseen on myös matala kynnys, kun asunnot sijaitsevat lähellä toisiaan. Hän kuvailee perheen Espoon-kerrostalokotia ”maalaisasunnoksi”.

 Auton arvo tippuu välittömästi, kun sen ajaa kaupasta ulos, mutta asunto on investointi.

Niina uskoo, että kaksi asuntoa on huomattavasti parempi hankinta kuin vaikkapa kaksi autoa. Lainat he ovat lyhentäneet jo molemmista, joten isoja asumismenojakaan ei ole.

– Monella on kaksi autoa, mutta miksi, jos voi olla kaksi asuntoa. Korot ovat matalat. Auton arvo tippuu välittömästi, kun sen ajaa kaupasta ulos, mutta asunto on investointi.

Riitoja ainoastaan isoista hankinnoista, ei rahasta

Kahdesta kaupunkikodista huolimatta Niinan ostosfilosofia on se, että kaikkea turhaa tavaraa on hyvä karttaa.

– Nykyinen elämä on niin täynnä tavaroita. Uusien tavaroiden ostaminen vain rasittaa. Jos jotain haluaa, niin hyvä ruoka, pullo kuohuviiniä tai kukkakimppu ilahduttavat enemmän.

Mieluiten Niina pihistää ”tylsien asioiden” suhteen. Esimerkiksi työkengät saavat kelvata niin pitkään kuin ne vain pysyvät ehjinä.

Entä tarvitseeko rahasta koskaan riidellä, kun suhteen molemmat osapuolet tienaavat hyvin? Niinan mukaan riidat eivät kosketa suoraan rahaa, vaan sitä, mihin sitä käytetään.

– Esimerkiksi minä voisin haluta tehdä ison keittiöremontin, jos mies vain suostuisi. Voisin ottaa remonttimiehen sen tekemään, mutta puolisolle ei kelpaa.

– Tai riita voidaan saada aikaiseksi siitä, että haluaisin reissuun kahdeksi viikoksi, mutta hänelle kelpaisi lyhyempikin loma.

 

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?