Entinen Nokia-pomo Laura Avonius keksi saunassa biisin – nyt hän on artisti, jolla on sopimus Netflixin kanssa

Artistinimellä GEA esiintyvä Laura Avonius, 46, teki menestyksekkään uran it-alalla, vaikka tunsi aina olevansa väärissä hommissa. Vasta ahdistava parisuhde sai hänet tavoittelemaan todellista onnea.

Laura Avonius, artistinimeltään GEA, tekee ”elektroakustista keijupoppia” ja tähtää suoraan kansainvälisille estradeille.

28.2.2021 8:00

Kaikki parhaat menevät Nokialle töihin. Sen parikymppinen kasvatustieteen opiskelija Laura Avoniuskin oli kuullut.

Vuonna 2000 Laura muutti Oulusta Espooseen ja käveli ensimmäistä kertaa Nokian Keilaniemen pääkonttorin ovista sisään. Hän oli saanut paikan Nokialta HR-koordinaattorina.

– Ne olivat niitä Nokian hulluja vuosia: jos piti rekrytä yksi, otettiin kaksi.

Hullua oli myös Lauran eteneminen: jo vuoden päästä hän vastasi Nokialla it-hankkeesta.

Laura oli tarkka, ahkera – ja janosi hyväksyntää. Hän ajatteli, että jos tekee kovasti töitä, hänestä pidettäisiin myös ihmisenä. Ylennys rapsahti keskimäärin vuoden välein.

– Kuulin, että jossain komiteassa riideltiin, että kuka heistä sai olla pomoni. Olin siellä superstara. Tulin riippuvaiseksi menestymisestä, Laura muistelee.

Lopulta Lauran titteli oli ensikäyttökokemuksesta vastaava johtaja, joka raportoi strategisesti tärkeästä hankkeesta kaikille johtokunnan jäsenille. Hyväksynnänkaipuulla oli kuitenkin kääntöpuolensa: ristiriitatilanteet kollegoiden kanssa olivat Lauralle vaikeita. Työn tekeminen hyvin ei riittänytkään; kaikkia ei voinut silti miellyttää.

– Isoissa organisaatioissa on aina politikointia ja valtapelejä. Olin muutosta eteenpäin vievässä työtehtävässä ja sain vähän väliä ikäviä meilejä. Kävin työterveydenhoitajalla itkemässä, että miksi tuokin kirjoitti viestissään noin ilkeästi.

Iltaisin Laura itki puolisolleen, ettei raaka bisnesmaailma ole häntä varten. It-hankkeiden sijasta hänen pitäisi vetää hyväntekeväisyysjärjestöä.

”Ei minun elämäni”

Laura oli 34-vuotias, kun hän tajusi, ettei ole ollut päiväkään onnellinen aikuisena.

– Minulle tuli vahva tunne, että tämä ei ole minun elämäni.

Laura irtisanoutui Nokialta. Myös yksityiselämä oli mennyt uusiksi, kun Laura oli eronnut lastensa isästä.

Seuraavat vuodet olivat etsikkoaikaa. Ensiksi Laura työskenteli start up -yrityksessä, sitten hän perusti oman yrityksen.

– Minulla ei ollut edes liikeideaa, mutta egoni ei kestänyt kävellä kortistoon. Kunnes lopulta oli pakko.

Laura on edistänyt artistiuraansa samalla toimeliaisuudella, millä hän eteni yritysmaailmassa.

Sitten Laura tapasi uuden miehen, ja pari avioitui pikavauhtia.

– Tiesin jo silloin, että se oli virhe, mutta hän imaisi minut elämäänsä.

Samoihin aikoihin Laura aloitti uudessa työpaikassa mediatalon digiosastolla. Kuukauden päästä hän sai ensimmäisen ylennyksensä – vain huomatakseen, että oli palannut lähtöruutuun.

– Olin jälleen onneton, niin liitossani kuin työpaikalla.

Enemmän halua kuin lahjoja

Vapaa-ajalla Laura purki pahaa oloaan musiikkiin. Laura oli rakastanut aina soittamista ja laulamista, ja hän oli aloittanut pianonsoiton opiskelun konservatoriossa jo kuusivuotiaana.

Hän oli kuitenkin kärsinyt aina pahasta esiintymisjännityksestä. Sen takia esitykset koulussakin olivat aikoinaan aina menneet pieleen. Lauran mieltä oli jäänyt kaivelemaan etenkin tapaus, jossa hänet oli buuattu lukion juhlassa alas lavalta.

– Sen jälkeen musiikinopettajamme totesi, että minulla on enemmän esiintymishaluja kuin lahjoja. Silloin hautasin musiikilliset urahaaveeni, Laura kertoo.

 Olin niin tolaltani, että musiikki vain tuli minusta.

Lauran tuore aviomies työskenteli musiikkialalla, eikä häneltä herunut nyt yhtään sen kauniimpia sanoja. Päinvastoin. Tuoreessa suhteessa oli monia muitakin ongelmia, ja Laura tunsi itsensä jatkuvasti nujerretuksi.

Eräänä iltana Laura istui saunanlauteilla, kun hänen päässään alkoi soida melodia: se oli kertosäe lauluun, jonka nimeksi tuli myöhemmin Pink.

– Oloni oli niin tukahtunut, että musiikki vain tuli minusta.

Tällä kertaa mieskin kehui, että Laura oli tehnyt hyvän laulun – kunhan ei itse esittäisi sitä.

– Kehutkin hän kääri ivan ympärille, Laura sanoo.

Eräänä iltana ystäväpariskunta oli kylässä Lauran ja hänen miehensä luona. Viinilasillisia oli nautittu jo monta, kun mies yhtäkkiä ehdotti, että Laura esittäisi heille sen itsesäveltämänsä laulun. Tällä kertaa Laura halusi voittaa esiintymispelkonsa, sillä ystäväpariskunnan mies oli ammattimuusikko.

Niinpä Laura nousi, käveli täristen pianolle – ja soitti. Olohuoneeseen laskeutui mykistynyt hiljaisuus. Kyyneleet valuivat pitkin ystävättären poskia.

– Silloin tajusin, että minulla on lahja.

Kahdessa roolissa

Illanistujaisten jälkeen Laura tunsi pitkästä aikaa toivoa paremmasta. Hän myös ymmärsi, että hänen oli päästävä huonosta suhteesta.

Eron jälkeen Laura naputteli vuoroin exceliä ja pianoa. Päivisin hän oli yhä digitaalisesta liiketoiminnasta vastaava johtaja, iltaisin hän haaveili pianon ääressä taiteilijaurasta.

Laura alkoi kuitenkin määrätietoisesti edistää uraansa samalla toimeliaisuudella, millä oli edennyt yritysmaailmassa. Kun hänellä oli nippu ensimmäisiä lauluaihioita valmiina, hän otti yhteyttä tuottaja Mikko Haapojaan. Jo seuraavalla viikolla he tapasivat Helsingin Musiikkitalon kahviossa. Kun Laura tarvitsi tiedottajan, hän googlasi: ”kuinka löytää tiedottaja”.

– Kun päätän toimia, en kyseenalaista itseäni. Pystyn toiminnalla sulkemaan tietoisen mieleni, joka väittää vastaan, etten osaa.

GEA-taiteilijanimen Laura nappasi Greta-tyttäreltään, joka oli pienenä harjoitellut kirjoittamaan nimeään noin.

GEAn ensimmäinen albumi Butterflies ilmestyi vuonna 2017. Se syntyi vielä kahden roolin ristitulessa.

– Vihdoin tiesin, mitä halusin tehdä, mutta en uskaltanut jättää vakituista työtäni. Lasten harrastukset ja asuntolaina piti maksaa.

Sitten keho puuttui peliin: Laura oli jatkuvasti sairaana, kärsi vakavan keuhkoputkentulehduksen ja sai paniikkihäiriökohtauksia.

– Fyysinen oireilu oli niin rajua, että ymmärsin, etten voi enää jatkaa siinä työpaikassa.

Toukokuussa 2018 Laura viimein uskalsi irtisanoutua.

Hellekesän ja vapauden hullaannuttamana hän sävelsi lauluja, jotka kuullaan keväällä julkaistavalla albumilla Call for a Snake.

Onnellisempi kuin koskaan

Laura kuvailee musiikkiaan elektroakustiseksi keijumusaksi. Suurten levytyssopimusten ja kotimaisten keikkalavojen kiertämisen sijasta hän tavoittelee kansainvälistä uraa ja haaveilee säveltämisestä esimerkiksi elokuviin ja tv-sarjoihin.

Yhden diilin hän on jo Netflixin kanssa solminut: Lauran kappale Followers haluttiin suoratoistopalvelun Happy Jail -sarjaan.

 It-konsultti tienaa saman tunnissa kuin muusikko päivässä.

Toinen musiikkiuran huippuhetki on se, kun Laura löysi Torontossa pidetyn demosession jälkeen itselleen Grammy-palkitun tuottajan Chris Birkettin. Sinead O’Connorin kaltaisten tähtien kanssa työskennelleen tuottajan kanssa Laura uskoo, että maailmanvalloitus on mahdollista.

– Ennen koronaa ehdin jo keikkailla Japanissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Toivon, että pääsen palaamaan kansainvälisille keikkalavoille pian.

Helppoa alanvaihdos ei silti ole ollut.

– On ollut iso nöyrtyminen siinä, että kaikilla niillä ylennyksillä ei ole enää mitään merkitystä.

Taloudellisesti unelman toteuttaminen ei ole vielä kannattanut.

Osan elannostaan Laura tienaa edelleen tekemällä omansa firmansa nimissä rekrytointi- ja it-konsultointia.

– It-konsultti tienaa saman verran tunnissa kuin muusikko päivässä!

Laura etsii yhä terapiassa syitä huonoon omanarvontuntoonsa.

Nokia-aikoina Lauralle oli tärkeää sisustaa koti näyttämään samalta kuin sisustuslehtien sivuilla.

Sellaiset asiat eivät merkitse hänelle enää mitään. Toisen eronsa jälkeen Laura vaihtoi omakotitalon espoolaisella arvoalueella edulliseen kolmioon.

– Vaikka rahaa on vähemmän, olen täällä onnellisempi kuin koskaan.

Vaatekaupoilla Laura ei muista käyneensä kahteen vuoteen. Miksi käydäkään, kun kaapissakin on päällepantavaa?

– Korporaatioputkessa on koko ajan niin kiireinen, että maksaa helposti kaikesta ylimääräisestä. Kun elää viikonloppuja ja lomia varten, niihin hassaa yllättävän paljon rahaa.

Sitä Laura katuu, että uskalsi seurata unelmaansa vasta päälle nelikymppisenä. Hän arvelee, että lapsena omaksuttu vahva kontrollinhalu pakotti hänet jatkamaan bisnesmaailmassa: pysymään kiinni vakituisissa tuloissa, kurottamaan aina vain vaativimpiin tehtäviin vain näyttääkseen, että hän pärjää.

Kun GEA julkaisi ensimmäiset biisinsä, Laura ei ollut uskoa, millaisia arvioita ne saivat.

– Lauluääntäni oli haukuttu läpi elämäni, mutta yhtäkkiä sitä kutsuttiinkin eteeriseksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?