Ella Haanpää, 24, tienaa yhdestä meemistä jopa 1000 euroa, mutta ei silti halua tehdä niitä työkseen – Instagram-tilin suosio yllätti - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Ella Haanpää, 24, tienaa yhdestä meemistä jopa 1000 euroa, mutta ei silti halua tehdä niitä työkseen – Instagram-tilin suosio yllätti

Ella Haanpään Instagram-tilillä on lähes 150 000 seuraajaa. Hän epäilee, että suosio selittyy meemien samaistuttavuudella.

25.2. 18:00

Kun Ella Haanpää, 24, perusti kuusi vuotta sitten meemitilin, hän ei arvannut, että tilistä kasvaisi 148 000 ihmisen seuraama ilmiö, jolla hän voisi tienata.

– En silloin edes ajatellut, että somevaikuttamisella voisi tehdä rahaa. Tein meemejä omaksi ilokseni ja laitoin ne talteen Instagramiin. Se, että ihmiset alkoivat seuraamaan tiliäni, yllätti minut itsenikin.

Ellan meemitilin nimi on @vainmaailmajutut. Hän kertoo, että meemitilien tuotto syntyy pääasiassa yrityksille tehtävistä yhteistyöpostauksista.

– Käytännössä se on todella samanlaista kuin mikä tahansa muu somevaikuttaminen. Toki anonyymin meemikäyttäjän ja omilla kasvoilla työskentelevän somevaikuttajan brändit eroavat toisistaan melko paljon, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, millaiset yritykset haluavat tehdä yhteistyötä.

Ella on tehnyt yhteistyötä muun muassa Hesburgerin ja Daniel Wellingtonin kanssa. Hän kertoo, että yhden yhteistyöpostauksen hinta Instagramissa on yleensä jotain 500–1000 euron väliltä.

– Teen itse noin yhden yhteistyöpostauksen kuukaudessa, sillä meemien tekeminen on minulle edelleen pääasiassa vain harrastus, jota teen koulun ja työn ohessa. Uskon kuitenkin, että seuraajamääräni ansiosta voisin tehdä tätä myös työkseni, jos vain lisäisin yhteistyöpostausten määrää.

Markkinointia opiskeleva Ella kertoo olevansa tarkka siitä, millaisten yritysten ja järjestöjen kanssa hän tekee yhteistyötä. Tarkkuus vaikuttaa myös palkkapussiin.

– Viimeksi viime viikolla kieltäydyin yhteistyöstä erään nettikasinofirman kanssa. En myöskään lähtökohtaisesti suostu yhteistöihin, joissa palkka muodostuu klikkauksista, vaikka niillä voisi tienata paljonkin.

Meemit tarjoavat samaistumispintaa etenkin naisille

Ella kertoo, että vaikka suurin osa somevaikuttajista on nuoria naisia, on meemimaailma puolestaan melko miesvaltainen. Ella ei itse tiedä alalta yhtäkään toista naistekijää.

– Olin itsekin aluksi anonyymi, mutta kun vuonna 2019 seuraajilleni selvisi, kuka sivua ylläpitää, sain heti muutaman kommentin, jossa ihmeteltiin sitä, että olen nainen ja silti hauska.

Ella kertoo, että 70% hänen seuraajistaan on naisia. Hän uskoo, että suosion taustalla on paitsi hyvä ajoitus, myös samaistuttavuus.

– Suomalaisissa meemipiireissä on niin vähän naistekijöitä, että tarjoan ehkä muista poikkeavaa huumoria. Sanoisin, että samaistuttavuus on tilini suosion salaisuus.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?