Kuvataiteilija Iiris Rusi, 29, myy seksiä keski-ikäisille miehille – vaikeinta oli kertoa äidille

Iiris Rusi tarjoaa miehille ”tyttöystäväkokemusta”. Varatut tuntuvat turvallisimmilta asiakkailta. – Jos asiakkaan kanssa tulee ongelmia, voin käyttää sitä korttia, että kerron vaimolle.

Tällä hetkellä Iiriksellä on apuraha ja hän on voinut pitää taukoa seksityöstä. Hänen mielestään on kuitenkin ongelma, ettei koulutettu kuvataiteilija elä Suomessa välttämättä tekemällä taidetta.

6.2.2021 19:00

”Nuori nainen etsii vanhempaa herrasmiestä.”

Kun Iiris Rusi, 29, kirjoitti puolitoista vuotta sitten sanat verkkosivustolle, hän ei ollut varma, pystyisikö harrastamaan seksiä maksusta. Hän oli vastavalmistunut kuvataiteilija, viimeinen opintotuki oli nostettu ja tilillä oli vain muutama euro.

– Päätin, että kokeilen seksin myymistä kerran ja katson, miten sujuu. Sitten joko jatkan tai en.

Muutama minuutti viestin kirjoittamisesta Iiris alkoi saada vastauksia. Kahdessa päivässä hänen sähköpostiinsa tuli 300 viestiä. Niitä tuli naimisissa olevilta miehiltä, baareihin kyllästyneiltä sinkkumiehiltä ja yksinäisiltä leskimiehiltä.

Iiris luki jokaisen, mutta palasi toistuvasti yhteen viestiin. Keski-ikäinen mies kirjoitti elävänsä kylmässä liitossa ja ostavansa säännöllisesti seksiä. Hän oli tulossa työmatkalle Turkuun ja halusi tavata Iiriksen.

– Viestin perusteella mies vaikutti suoralta ja vilpittömältä. Minua hermostutti, kun kävelin sisään hänen työsuhdeasuntoonsa. Sanoin suoraan, että tämä on ensimmäinen kerta, kun myyn seksiä.

Tuntia myöhemmin Iiris käveli ulos asunnosta 250 euroa kukkarossaan. Tapaaminen oli ollut miellyttävä, mies suhteellisen nuori ja hyvännäköinen. Nykyisin mies on yksi Iiriksen vakituisista asiakkaista.

Mieluummin tätä kuin vessanpesua

Turussa asuva Iiris on kuvataiteilija, joka elättää itsensä myymällä seksipalveluja keski-ikäisille miehille. Viime syksynä Turussa ja Tampereella nähtiin Iiriksen Killer Queen -näyttely, joka käsitteli hänen kokemuksiaan seksityöntekijänä.

Suomessa yksityinen seksin myyminen ja ostaminen on laillista, mutta seksipalveluja ei esimerkiksi saa mainostaa. Siksi kauppaa käydään netissä kiertoilmaisuin.

Seksityöstä puhutaan usein kielteiseen sävyyn, koska alalla on ihmiskaupan uhreja ja naisia, joilla ei ole muuta vaihtoehtoja kuin myydä itseään. Joillekin, kuten Iirikselle, työ on oma valinta.

 Voisin istua kaupan kassalla tai siivota vessoja, mutta seksin myyminen on mielekkäämpää.

Näyttelyn aikaan Iiris sai yhteydenottoja seksityötä tekeviltä naisilta. Yksikään heistä ei istunut perinteiseen stereotypiaan seksityöntekijästä.

– Kyllähän minäkin teen tätä taloudellisista syistä. Voisin istua kaupan kassalla tai siivota vessoja, mutta seksin myyminen on mielekkäämpää, hän perustelee.

Iiriksellä on kokemusta toisenlaisestakin työstä. Lukion jälkeen hän työskenteli kolme vuotta pikaruokaketjussa myyjänä. Työ oli kuormittavaa ja asiakkaat usein töykeitä. Niiden kolmen vuoden aikana Iiris ei tehnyt juuri lainkaan taidetta. Hänellä ei ollut siihen energiaa.

Kuvataiteilijaksi valmistumisen jälkeen Iiris olisi voinut hakeutua takaisin asiakaspalvelutyöhön, mutta se tuntui viimeiseltä vaihtoehdolta.

Seksityöhön hän oli aina suhtautunut avoimen uteliaasti. Iiris ei tuntenut ketään seksityöntekijää, mutta hänellä oli tuttava, joka tunsi. Häneltä Iiris sai perustiedot, joilla pääsi alkuun.

– Ilmoitusta kirjoittaessani en ollut varma, tapaanko ketään. Halusin vain kokeilla, millaisia vastauksia saan.

250 euroa tunnissa

Tietenkin Iiristä kiehtoi seksin myymisessä myös raha. Pikaruokaketjun myyjänä hän tienasi noin kympin tunnissa. Seksityöntekijänä taksa on 250 euroa tunnissa.

Iiris tekee töitä vain sen verran kuin hänen tarvitsee pärjätäkseen taloudellisesti. Käytännössä se tarkoittaa noin kolmea asiakasta kuussa. Muun ajan hän keskittyy taiteen tekemiseen.

Suurin osa Iiriksen asiakkaista on 40–50-vuotiaita miehiä. Vanhemmat miehet ovat hänen mukaansa asiakkaina turvallisempia, koska he ovat yleensä naimisissa.

– Tämä on ikävästi sanottu, mutta heillä on enemmän menetettävää kuin minulla. Jos asiakkaan kanssa tulee ongelmia, voin käyttää sitä korttia, että kerron vaimolle.

Iiris tarjoaa asiakkaille GFE:tä mikä on lyhenne sanoista girl friend experience – suomeksi käännettynä siis tyttöystäväkokemusta. Se tarkoittaa perusseksiä, johon kuuluvat hellyys ja läheisyys. Seksi vanhempien miesten kanssa ei tunnu hänestä vastenmieliseltä.

– Välillä pitää ehkä vähän liioitella, mutta nautin suurimmaksi osaksi ja saan usein orgasmejakin. En tiedä, onko minua vaan helppo miellyttää, mutta asiakkaani ovat aika taitavia. Olen ihmisenä hyvin seksuaalinen.

Sosiaalityötä seksillä höystettynä?

Seksityö muistuttaa Iiriksen mukaan yllättävän paljon sosiaalityötä. Harvalle miehelle pelkkä seksi tuottaa iloa, vaan kädestä pitäminen ja kuunteleminen ovat tapaamisissa tärkeässä osassa. Tunnin tapaamisesta noin kolmasosa menee jutellessa.

Osa Iiriksen asiakkaista häpeää seksin ostamista. He miettivät, mitä seksin ostaminen kertoo heistä. Jotkut puhuvat parisuhteen ongelmista. Monella tuntuu olevan sen käsitys, että naisella yksinkertaisesti loppuvat halut tietyssä iässä.

– Olen yrittänyt joskus varovasti sanoa, että voisitkohan sinä tehdä jotakin eri tavalla kumppaniasi kohtaan. En toki voi paasata asiakkailleni, että tyhjennä tiskikone joskus, niin ehkä vaimo antaa.

Välillä Iiris on potenut syyllisyyttä siitä, että myy seksiä varatuille miehille.

– Olen tullut siihen tulokseen, että joku heille tarjoaisi sen palvelun kuitenkin, hän ajattelee.

 Toivon, ettei seksityöstä keskustella niin, että se on helppo tapa ansaita rahaa, koska sitä se ei ole.

Iiris ei ole kohdannut kertaakaan työssään vaaratilanteita, mutta tietää, että vaara on olemassa. Siksi hän sopii tapaamiset pääasiassa hotelleihin, ei koskaan omaan kotiinsa. Hotellihuone on varattu asiakkaan nimellä, jolloin siitä jää merkintä.

Hotellihuoneeseen sisään astuessaan Iiris lähettää ystävälleen osoitteen ja hotellihuoneen numeron. Jos Iiriksestä ei kuulu mitään silloin, kun tapaamisen pitäisi päättyä, ystävä soittaa poliisille. Asiakkaat tietävät tämän.

– En varsinaisesti halua promota seksityön puolesta. Toivon, ettei seksityöstä keskustella niin, että se on helppo tapa ansaita rahaa, koska sitä se ei ole. Pelkään, että nuoret mimmit lähtevät tekemään seksityötä liian kevyin perustein, eivätkä pidä omasta turvallisuudestaan huolta.

Kirje äidille

Yksi Killer Queen -näyttelyn teoksista oli kirje, jonka Iiris kirjoitti äidilleen viime kesänä. Ystäviensä kanssa Iiris on puhunut työstään alusta asti avoimesti, mutta äidille kertominen tuntui vaikealta.

Kirjeen lauseet pyörivät hänen mielessään kuukausia ennen kuin hän viimein pakotti itsensä kirjoituspöydän ääreen. Kissa lähellään ja kuppi mutteripannukahvia käden ulottuvilla Iiris alkoi kirjoittaa.

– Äitini on liberaali ja fiksu ihminen, mutta se, että oma lapsi myy seksiä olisi vaikea asia kelle tahansa vanhemmalle. Pelkäsin, että valintani aiheuttaa välillemme kitkaa, ehkä jopa välirikon, Iiris kertoo.

Salaisuuden kirjoittaminen paperille kevensi oloa, mutta kirje lojui pöydällä vielä viikon ennen kuin hän uskalsi viedä sen postiin.

Välit äitiin ovat edelleen kunnossa, vaikka äidin ei ole ollut helppo hyväksyä tyttären valintaa.

– Jälkeenpäin mietin, ettei tämän jälkeen ole mitään asiaa, mistä en voisi äidilleni puhua. Se oli huojentava ajatus.

Iiris kokee, ettei ole joutunut luopumaan mistään työnsä vuoksi, mutta parisuhteessa eläminen voisi olla seksityöntekijälle hankalaa. Hänen työnsä aiheutti edellisessä parisuhteessa kitkaa, vaikka Iiris ei ottanut vastaan asiakkaita suhteen aikana. Mies ajatteli, että seksityö rikkoo aina jollakin tavalla ihmisen.

Tällä hetkellä Iiris tapailee miestä, jolle hänen työnsä ei ole ongelma.

– En koe, että olen joutunut uhraamaan itseni taiteen takia. En väitä, etteikö tämä työ olisi ajoittain raskasta, mutta helpompi minun on mennä asiakkaan luokse kuin pikaruokaravintolan työvuoroon aikoinaan.

Taidetta, jota ei osteta kotiseinälle

Pikkutytöstä asti kuvataidekerhoissa käynyt Iiris ei pysty kuvittelemaan itselleen muuta ammattia kuin taiteilija. Hän haaveilee, että pystyisi elättämään itsensä koulutustaan vastaavalla työllä, mutta ei pidä sitä kovin realistisena ainakaan lähivuosina.

Iiris pitää ongelmallisena, etteivät koulutetut taiteilijat pysty Suomessa elämään valitsemallaan työllä. Opiskelijoita ohjeistettiin jo taidekoulussa, miten asiat kannattaa hoitaa TE-keskuksen kanssa. Oletuksena on, että suurin osa opiskelijoista jää valmistuttuaan työttömiksi.

– On eri asia maalata luontomaisemia kuin olla video- ja performanssitaiteilija. Teen isoja projekteja, joiden toteuttaminen on hidasta, eikä kukaan halua ostaa niitä. Taiteen arvoa ei voi kuitenkaan mitata ainoastaan myytävyyden kautta, hän näkee.

Taiteilijana Iiris tykkää rikkoa tabuja ja herättää keskustelua. Hän toivoo pystyvänsä tuomaan teostensa avulla seksityöstä jotakin sellaista näkyville, mitä suurin osa ihmisistä ei tiedä. Sitä kautta seksityöstä tulee ehkä vähemmän häpeällistä. Seksityöntekijöille olisi turvallisempaa, ettei työtä tarvitsisi tehdä salassa.

Näyttelyä rakentaessaan Iiris mietti, sulkeeko hän itseltään joitain ovia kertomalla työstään.

– Päätin, että jos jotain ovia sulkeutuu, ne ovat sellaisia ovia, jotka eivät edes kiinnosta minua. En kauheasti piittaa siitä, jos joku halveksii minua niin kauan kuin lähipiirini hyväksyy minut.

Iiris Elena Rusi

29-vuotias kuvataiteilija ja seksityöntekijä.

Asuu yksin Turussa.

Killer Queen oli Iiris Rusin ensimmäinen yksityisnäyttely Taideakatemiasta valmistumisen jälkeen.

Näyttelyn teemana on hänen kokemuksensa seksityöntekijänä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?