Kiusaamisesta tulleet traumat veivät Jennan, 22, määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle – suurin haave on valmistua koulusta - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Kiusaamisesta tulleet traumat veivät Jennan, 22, määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle – suurin haave on valmistua koulusta

Jennaa kiusattiin peruskoulussa ja kiusaaminen jatkui ammattikoulussa. Sen hän joutui jättämään kesken. – Itkin joka aamu ennen kouluun menoa.

–Eläkepäätös oli helpotus. Nyt taloudellinen pärjäämiseni on turvattu ja saan keskittyä itseeni sekä eläinperheeseeni, kertoo Jenna. Olkapäällä kuikistelee Rusina-hiiri.­

22.1. 18:00

Selittämätön paha olo vaivasi usein Jennan mieltä, kun hän oli varhaisteini. Oireita hänellä oli jo varhain, mutta masennus diagnosoitiin vasta, kun hän oli 14-vuotias.

– Sain pienen määrän lääkettä, joka auttoi uniongelmiini ja kävin myös psykologilla – salaa vanhemmiltani, Jenna sanoo Me Naisille.

– En halunnut, että vanhempani saisivat tietää todellisen olotilani tai syyttäisivät itseään siitä. Tosin äitini sai tietää asiasta pian ja varmaan oli arvannutkin sen aiemmin.

Sukunimeään Jenna ei halua julkisuuteen yksityisyytensä turvaamisen vuoksi.

Diagnoosin saaminen toi Jennan mukaan huojennusta elämään. Se auttoi häntä ymmärtämään itseään. Jennaa kiusattiin koko peruskoulun ajan.

– Itkin kotona joka aamu ennen kouluun menoa. Enimmäkseen kiusaaminen oli henkistä. Olin ulkoisesti joukosta erottuva, minulle naureskeltiin ja minusta juoruiltiin selkäni takana.

– Kiusaamiseen yritettiin puuttua yläasteella, mutta se ei koskaan loppunut, vaikka puhuin asiasta opettajille, ja vanhemmatkin olivat mukana keskustelemassa.

”Yhtäkkiä en vain enää kestänyt”

Kun Jenna siirtyi ammattikouluun, kiusaaminen jatkui edelleen.

– Kävin juttelemassa asiasta koulukuraattorille ja psykologille, mutta kukaan ei puuttunut silloinkaan kiusaamiseeni, ja annoin asian myöhemmin olla. Ajattelin, että se jatkuu pahempana, jos nostan metelin.

– Sitten yhtäkkiä en vain enää kestänyt tilannetta, ja kouluun meneminen oli kamalaa.

 Eläkepäätös oli helpotus. Nyt taloudellinen pärjäämiseni on turvattu ja saan keskittyä itseeni sekä eläinperheeseeni.

Jenna yritti opiskella, mutta oli koko ajan sairauslomalla.

– Välillä vaihdoin kouluakin, mutta sairauskierteeni jatkui melkein viisi vuotta. Viime kesänä sain eläkepaperit masennukseni ja kouluperäisten traumojeni takia.

Jenna elää nyt määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli kuntoutustuella. Työkyvyttömyysjakso kestää aina puoli vuotta kerrallaan; hän käy lääkärissä kuuden kuukauden välein keskustelemassa lisätarpeesta.

– Eläkepäätös oli helpotus. Nyt taloudellinen pärjäämiseni on turvattu ja saan keskittyä itseeni sekä eläinperheeseeni.

”Jos minua ei olisi kiusattu…”

Tällä hetkellä Jenna, 22, elää Oulun kupeessa Muhoksella. Siellä hänellä on ollut koti viimeiset neljä vuotta. Alkujaan hän on kotoisin Vaalasta.

Jennan suuri haave on saada koulu loppuun ja valmistua eläintenhoitajaksi. Opinnoista jäljellä on vielä kolmas, viimeinen vuosi.

 Olen katkera, koska silloiset kiusaajani ovat nyt unelma-ammatissani. Jos minua ei olisi kiusattu, elämäni olisi toisenlaista.

Jenna ei tiedä, milloin hän on valmis menemään takaisin kouluun. Vuosien kiusaaminen jätti syvät henkiset arvet, ja hän sanoo viihtyvänsä useimmiten paremmin eläinten kuin ihmisten kanssa.

– Tulevaisuudelta toivon eläinrikasta elämää. En ole ollut koskaan työelämässä ja haaveilen yrittäjyydestä eläinalalla, esimerkiksi omassa eläinhoitolassa.

– Olen katkera, koska silloiset kiusaajani ovat nyt unelma-ammatissani. Jos minua ei olisi kiusattu, elämäni olisi toisenlaista. Olisin saanut varmasti jo opintoni valmiiksi, sillä tykkäsin opiskelusta.

Miten kuntoutustuella pärjää?

Jenna asuu lemmikkiensä kanssa kaksiossa kylän laidalla, ja asumiseen hänellä menee keskimäärin 600 euroa kuukaudessa. Summaan sisältyvät monet laskut, kuten puhelin- ja sähkölaskut.

Kuntoutustuen lisäksi hän saa toimeentulo- sekä asumistukea. Summa on noin tuhat euroa kuukaudessa.

Vuoden 2019 lopussa työkyvyttömyyseläkettä maksettiin 7 691:lle alle 25-vuotiaalle. Heistä määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea sai 2 801 henkilöä ja toistaiseksi myönnettyä työkyvyttömyyseläkettä 4 891 henkilöä.

Omaan ruokaansa Jenna sanoo käyttävänsä korkeintaan 150 euroa kuukaudessa.

Lemmikkien ruokaan ja ylläpitoon kuuluu myös paljon, Jennalla on kaksi koiraa, kaksi käärmettä, kissa ja useita jyrsijöitä.

Hevosen hän osti itselleen 20-vuotissynttärilahjakseen. Sitä ennen hän hoiti toisten hevosia lähes kymmenen vuotta.

– Hevonen maksoi vain 350 euroa, ja sen ylläpito on halpaa, sillä se on hyvän ystäväni kotipihassa. Teen siellä tallitöitä ja olen tarvittaessa ollut viikkojakin maatalouslomittajana.

 Pihistän omista menoistani, että rakkaat eläimeni voivat hyvin.

– Pihistän omista menoistani, jotta rakkaat eläimeni voivat hyvin. En esimerkiksi käytä päihteitä, joten siinä säästän paljon. Nuorempana päihteitä kului, varsinkin ensimmäisen ammattikouluvuoden aikana. Alkoholia tuli nautittua todella paljon, ja varmaan siksi se ei nykyään kiinnostakaan. En myöskään matkustele, enkä oikein tällä eläinmäärällä voikaan.

Kierrätyksestä hankitut vaatteet ja hävikkiruoka pienentävät Jennan menoja. Jos kuukauden aikana hänelle jää ylimääräistä rahaa, hän säästää sen ja maksaa sillä muun muassa eläinlääkärikuluja, auton bensat ja vakuutukset.

– Vanhempani auttavat tarvittaessa taloudellisesti, mutta pyrin pärjäämään itse elämällä mahdollisimman säästäväisesti.

–Eläkepäätös oli helpotus. Nyt taloudellinen pärjäämiseni on turvattu ja saan keskittyä itseeni sekä eläinperheeseeni, kertoo Jenna. Olkapäällä kuikistelee Rusina-hiiri.­

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?