Sara, 29, on säästänyt ruokaostoksissa tonnin vuodessa – ratkaisevaa on kaupassakäynnin ajoittaminen - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Sara, 29, on säästänyt ruokaostoksissa tonnin vuodessa – ratkaisevaa on kaupassakäynnin ajoittaminen

– Ensimmäisellä kerralla mietin, kuinka monta laputettua lohifileetä voin ostaa kerralla ilman häpeää, Sara Nieminen sanoo. Hän kertoo, miten ja milloin punalaputettuja tuotteita voi napata kätevimmin.

Sara Nieminen käy kaupassa yleensä kerran viikossa.­

22.1. 16:00

”Seuraavat viikot ostetaankin vain lisukkeita. Ai että osuin oikeaan ’kultasuoneen’ laputettujen tuotteiden suhteen.”

Näin ylöjärveläinen Sara Nieminen iloitsi, kun hän teki vuoden ensimmäiset ruokaostoksensa tammikuun alussa. Hän kertoi löydöistään Facebookin Säästäjät ja sentinvenyttäjät -ryhmässä.

– Ostin paljon punalaputettuja ruokia, muun muassa leipää, lohta, kanaa ja neljä kiloa jauhelihaa. Ostokseni maksoivat 109 euroa, Sara kertoo Me Naisille.

Saralle kultasuoni tarkoitti sitä, että iltayhdeksän jälkeen paikallisen S-marketin punalaputetuista tuotteista sai tupla-alennuksen. Laputetut ruuat myytiin siis 60 prosentin alennuksella.

Ilman alennuksia Saran ostokset olisivat maksaneet yli 200 euroa, mutta nyt hän säästi kauppalaskustaan 99,51 euroa.

Sentinvenyttäminen ruokaostoksissa kannattaa: vaikka säästösumma ei joka kerralla ole yhtä suuri, Sara laskee säästäneensä vuodessa noin tuhat euroa ostamalla punalaputettuja tuotteita.

Kolmen lohen dilemma

Sara, 29, asuu aviomiehensä sekä 1- ja 3-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän käy ruokaostoksilla kerran viikossa ja seuraa kulutusta mobiilisovelluksen avulla.

– Viikossa ruokaamme menee yleensä alle sata euroa, toisinaan 70 euroa. Se on minusta kohtuullinen summa.

Sara työskentelee ravintolakokkina ja saa syödä työpaikalla ilmaiseksi. Hän kokkaa päivittäin myös kotona ja tekee lisäksi miehelleen eväät töihin. Saran mukaan perhe syö ”ihan tavallista kotiruokaa”.

 Mietin, kuinka monta laputettua lohifileetä voin ostaa kerralla ilman häpeää.

Aiemmin Sara teki kotikokkaukset sen mukaan, mitä hän tarjoushaukkana löysi alennuksesta. Nyt hän suunnittelee viikon ruokalistan ja tekee siihen muutoksia, jos löytää edullista ruokaa, joka on syytä käyttää heti.

Kun paikallinen marketti otti punalaputettujen tuotteiden tupla-alennuksen käyttöön, löytöjen teko oli aluksi helppoa.

– Ensimmäisellä kerralla marraskuussa 2019 mietin, kuinka monta laputettua lohifileetä voin ostaa kerralla ilman häpeää. Lopulta otin mukaani kolme alennuslohta.

Nykyään alennustuotteiden saalistajat tietävät, milloin kannattaa iskeä.

– Alun jälkeen kauppaan tuli muitakin aletuotteiden etsijöitä ja kilpailu niistä koveni. Löydöt huonontuivat ja lopetin tarkoituksella ilta-alennusten aikaan kaupassa käymisen. Joskus saatan kuitenkin edelleen mennä kauppaan tuohon aikaan.

Vinkkejä laputettujen ruokien metsästykseen

Laputettujen tuotteiden bongailu on kuuma keskusteluaihe myös Facebook-ryhmässä. Kun Sara kertoi ”kultasuonestaan”, ryhmä muutkin jäsenet innostuivat jakamaan vinkkejään.

– Juhlapyhien ja niiden jälkeiset illat ovat parhaimpia. Silloin laputetaan paljon tuotteita. Olen tehnyt suurimmat säästöt heti joulun, uudenvuoden ja juhannuksen jälkeen. Tavallisina viikkoina löytöjä tekee eniten ehkä lauantaisin, Sara kertoo omista havainnoistaan.

Jos 30 prosentin alennus riittää, ostoksille kannattaa suunnata jo aamulla tai hyvissä ajoin illalla. Pienempää alennusprosenttia käyttävät myös muut kauppaketjut. Saran mukaan iltayhdeksän tupla-alennuksia kärkkyvän kannattaa olla kaupassa jo kahdeksan jälkeen.

– Nopeat syövät hitaat.

 Ei saa sokaistua mega-alennuksille.

Toisinaan Sara lueskelee tarjouslehtisiä ja käy ostoksilla niiden perusteella. Esimerkiksi K-citymarketin Mammuttimarkkinoilta hän hakee edullisia hedelmiä sekä jogurttia.

Hänen miehensä on ostanut joskus myös Lidlin muutaman euron hävikkihevilaatikon. Siinä oli noin kolme kiloa hyviä hedelmiä ja vihanneksia – reilusti yli kymmenen euron arvosta.

Sara yllättyi, kuinka hyviä vihanneksia ja hedelmiä hän sai parin euron hävikkilaatikosta.­

Monet laputetuista tuotteista Sara pakastaa ja valmistaa niistä ruokaa myöhemmin. Perheellä on 199 litran arkkupakastin täynnä alennuslihoja, -kalaa ja -leipää.

– Aleruokaa ostamalla vähennän ruokahävikkiä, mutta tässä on pidettävä myös järki mukana. Ei saa sokaistua mega-alennuksille, vaan niille pitää olla oikeasti käyttöä.

– Valmissalaatteja en osta koskaan alennuksesta. Niille ei ole käyttöä meidän taloudessamme.

Kerro säästövinkkisi

Onko sinulla erinomainen säästöniksi, jolla pienennät ruokalaskuasi?

Kerro siitä sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.fi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?