Sinikalle jää elämiseen 200 e/kk – sillä pärjää, kun on pakko: ”Suurinta hupiani on vesilaskun kutistaminen” - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Sinikalle jää elämiseen 200 e/kk – sillä pärjää, kun on pakko: ”Suurinta hupiani on vesilaskun kutistaminen”

Työtön Sinikka on ollut velkakierteessä kymmenen vuotta. Välillä on mennyt viikkoja, että hän on elänyt popcorneilla.

16.1. 19:00

Sinikka, 59, on tällä hetkellä työtön, mutta hän on työskennellyt puutarha-alalla ja suorittanut kivirakentajan tutkinnon.

”Velkakierteeni alkoi automurheista kymmenisen vuotta sitten. Silloisessa työssäni maatalouslomittajana auto oli välttämätön. Yhtenä päivänä siitä hajosi kytkin. Remontti maksoi 700 euroa.

Autoni oli korjaamolla toista viikkoa. Kuljin töihin taksilla, kun en saanut mistään autoa lainaksi, enkä voinut jäädä töistä pois.

Kun vihdoin sain autoni takaisin, ykkösvaihde ei pelannut. Toisella korjaamolla selvisi, että jokin ratas oli asennettu väärinpäin. Sain lopulta rahani takaisin, mutta sitä edelsi puolentoista vuoden selvittely kuluttajariitalautakunnan kanssa. Minulla ei olisi ollut varaa pitää viimeisiä rahojani kiinni sellaisessa.

Sen puolentoista vuoden aikana irtisanouduin töistäni, mistä seurasi karenssi. Pääsin opiskelemaan puutarha-alan kouluun 50 kilometrin päähän. Bensaa kului, ja asuntolainakin oli maksettava. Rahapulassa haksahdin pikavippeihin.”

Lisätuloja marjastamalla

”Pelkäsin kuollakseni, kun haastemies alkoi juosta ovellani. Olen sitä ikäluokkaa, että on suuri häpeä, kun asiat menevät tähän jamaan. Olisin halunnut maksaa laskut ajallaan, mutta kun ei ollut mistä maksaa. Otin lisää pikavippejä ja söin muutaman viikon pelkkiä popcorneja.

Rahatilanteeseeni on vaikuttanut sekin, ettei ole ollut ketään jakamassa menoja. Suurimman osan elämästäni olen asunut yksin ja ollut aikoinaan yksinhuoltaja.

Viime keväänä pääsin vihdoin velkajärjestelyyn. Maksuohjelma suunniteltiin sen mukaan, että olisin puolet vuodesta töissä. Olin aika varma, että pääsisin taas seurakunnalle kausihommiin, mutta toisin kävi.

Näin ansiosidonnaisella päivärahalla tuloni ovat 786 euroa kuussa. Lyhennän velkojani maksuohjelman mukaan 440 euroa kuussa. Sen lisäksi maksan vakuutusmaksut, sähkö- ja puhelinlaskun. Elämiseen jää alle 200 euroa kuussa. Sillä pärjää, jos ei tule mitään yllättäviä menoja.

Olen paikannut talouttani marjastamalla. Viime vuonna poimin mustikoita ja puolukoita 250 litraa myyntiin.”

Huumori on ilmaista

”Suurinta hupiani on vesilaskun kutistaminen. Aloin vuosi sitten seurata vesimittaria ja huomasin, että vettä menee hitosti. Selvisi, että vessanpönttö vuotaa. Nykyisin veden kulutukseni on jopa alle 10 litraa vuorokaudessa, jos en käytä pesukonetta enkä läträä suihkussa. Se on aika vähän, kun keskiverto suomalainen käyttää vettä 120 litraa päivässä.

Joku kommentoi ivallisesti, että mahtaa ihminen haista, jos käyttää niin vähän vettä. Nyt, kun on korona ja täytyy muutenkin pitää hajurakoa, voin ironisesti tuumata, että paskanko sillä sitten on väliä. Huumoria pitää olla, ettei vajoa synkkyyteen.

Myymällä mökkini saisin osan veloistani maksettua, mutta metsä ja luonto ovat henkireikiäni. Olen muuttanut elämäni aikana yli 15 kertaa, nyt haluan pysyä täällä.

Haaveilen hyvistä jalkineista, mutta olen muuten sinut köyhyyteni suhteen. Olenko sittenkään köyhä, kun olen saanut terveenä ihmetellä talouteni karikoita ja valintojani? Elämässäni tärkeintä ovat tyttäreni ja lapsenlapseni. Iloitsen, että 12-vuotias lapsenlapseni haluaa tulla edelleen yökylään. Kesällä kävimme monta kertaa ongella ja opetin häntä perkaamaan kalat.”

Eroon veloista – asiantuntijan neuvot Sinikalle

1. Tärkeintä on pysäyttää lisävelkaantuminen. Älä ota uutta luottoa ruuan ostamiseen tai velkojen maksuun, vaan hae apua tilanteeseen.

2. Turvaa arjen sujuminen. Kaikkein stressaavinta on pelätä, että asunto lähtee. Laita laskut tärkeysjärjestykseen ja varaa rahaa aina myös ruokaan.

3. Pidä kiinni ihmissuhteistasi. Parhaiten velkaongelmista selviävät ne, joilla on läheisiä ja ystäviä ympärillä.

4. Muista, että raha-asiat eivät määritä ihmisarvoa. Listaa ylös asioita, missä olet hyvä ja tärkeä.

5. Netistä löytyy hyviä vertaistukiryhmiä. Yleensä paras tuki tulee ihmisiltä, jotka ovat itse käyneet läpi saman.

Vinkit antoi Takuusäätiön Minna Mattila.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?