Sonja teki kiinteistönvälittäjän hommia, kun tuttu konttorinjohtaja pyysi häntä pankkiin töihin – nyt 26-vuotiaana hän on rahoituspäällikkö ja tienaa 3600 e/kk - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Sonja teki kiinteistönvälittäjän hommia, kun tuttu konttorinjohtaja pyysi häntä pankkiin töihin – nyt 26-vuotiaana hän on rahoituspäällikkö ja tienaa 3600 e/kk

Sonja Nurmi on lahtelainen pankkityöntekijä, joka ei tykkää ajatuksesta säästää pahan päivän varalle. – Mikä onkaan tylsempää kuin varautua siihen, että elämä on kurjaa?

–Pidä huolta siitä, että taloutesi on ylijäämäinen, ja ota velkaa vain vaurastuaksesi, kertoo Sonja Nurmi tärkeimmästä rahaoivalluksestaan.­

23.12.2020 18:00

Kun Sonja Nurmi oli 21-vuotias, hän osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa Lahdesta. Hän oli työskennellyt lukion jälkeen kiinteistönvälittäjänä ja saanut säästettyä kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.

– Kiinteistönvälittäjän työssä tuloni olivat hyvät, mutta menoni vielä paremmat. Aluksi käytin kaiken, mitä tienasin. Silloin oli ihanaa, että ensimmäistä kertaa ei tarvinnut katsoa tilin saldoa kauppaan mennessä.

– Halusin kuitenkin alkaa säästää ja ostaa sijoitusasunnon, jonka laitan vuokralle.

Sonja muistaa, että pankkivirkailija myös neuvoi, ettei kaikkia säästöjä kannata käyttää asuntoon. Nyt Sonja on 26-vuotias ja hänellä on avopuolisonsa kanssa kolme sijoitusasuntoa.

Noin kaksi vuotta sitten Sonja siirtyi töihin pankkiin. Aluksi hän toimi palveluneuvojana, ja nyt hänen tittelinsä on rahoituspäällikkö.

Työnsä ohessa hän on suorittanut johtamisen ammattitutkinnon; sitä ennen hän oli suorittanut lukion ja kiinteistönvälittäjäkokeen (LKV).

– En oikeastaan koskaan ajatellut olevani pankissa töissä. Olen kuitenkin ensimmäisestä päivästä saakka rakastanut työtäni. Sanoin jo silloin, että jään tästä työstä eläkkeelle.

 Olen aina pitänyt asiakaspalvelutyöstä ja tiedän, että olen siinä hyvä.

Pankkiverkostot Sonja solmi, kun hän oli Lahden Nuorkauppakamarin hallituksessa. Silloin hän toimi vielä Kiinteistömaailmalla kiinteistönvälittäjänä.

Sitten tuttu konttorinjohtaja kysyi häneltä kiinnostusta pankkityöhön, ja lopulta Sonja siirtyi Oma Säästöpankkiin.

– Olen aina pitänyt asiakaspalvelutyöstä ja tiedän, että olen siinä hyvä. Parhaita hetkiä ovat ne asuntokauppatilaisuudet, kun perhe saa uuden kodin tai ensiasunnon ostaja hankkii oman kodin.

”Ruokaan menee paljon rahaa”

Sonja osti puolisonsa Jeren kanssa omakotitalon vuonna 2018. Kodin ympärillä on pientaloalue ja metsää. Sonja on harrastanut aina hevosurheilua, ja nykyään hän käy ratsastamassa muun muassa naapurin tallilla.

– Talo oli muuttovalmis, mutta rakensimme isäni kanssa pihalle kanalan. Olin aina haaveillut kanoista, ja muutto rivitalosta omakotitaloon mahdollisti tämän. Nyt meillä asuu seitsemän tyrnäväläistä maatiaiskanaa sekä Siro-koira.

– Käytämme asumiseen aika paljon rahaa, mutta se on ollut yhteinen päätöksemme. Kodissamme pitää olla tilaa sekä meille että eläimillemme. Nettotuloistani noin neljännes menee asumiseen.

Sonja kertoo, että hänen kuukausittaiset tulonsa ennen veroja ovat noin 3600 euroa.

Kodistaan hän maksaa hoitokuluja kuukaudessa noin 200 euroa ja lainasta hänen osuutensa on noin 600 euroa.

Hän on laskenut käyttävänsä ruokaan keskimäärin 400 euroa kuukaudessa. Harrastuksiin puolestaan menee noin 200 euroa joka kuukausi.

Sonja tykkää erityisesti raviurheilusta. Hän toimii tällä hetkellä paikallisen raviradan johtokunnassa.

– Puolisoltani ja minulta menee paljon rahaa ruokaan, sillä rakastamme hyvää ruokaa ja teemme sitä paljon itse. Kotikanalastamme saamme munat omaan käyttöön.

”Asuntolaina on väline unelmien toteuttamiseen”

Rahasto- ja osakesäästämisen Sonja aloitti noin neljä vuotta sitten. Nettotuloistaan hän laittaa kuukausittain säästöön noin viidenneksen.

– Rakastan helppoutta ja siksi pidän automaattisesta kuukausisäästämisestä. Palkkapäivänä tililtäni menee rahaa suoraan rahastoihin. Aiemmin ajattelin, että jos jotain tässä kuussa jää ylimääräistä, säästän sen. Mutta eihän minulla ikinä jäänyt mitään.

– Pidän itseni kaltaisiani kuluttajia ’tunnerahan käyttäjinä’. Helposti sitä ajattelee, että ’ihanaa, nyt on palkkapäivä, ostanpa parempaa ruokaa ja palkitsen itseäni tavaroilla’.

Pankkityössä Sonja sanoo ihmetelleensä sitä, miten vähän suomalaiset säästävät.

 Aiemmin ajattelin, että jos jotain tässä kuussa jää ylimääräistä, säästän sen. Mutta eihän minulla ikinä jäänyt mitään.

Joillekin elämän tarkoitus puolestaan tuntuu olevan asuntolainan pois maksaminen, Sonja on havainnut.

– Minulle asuntolaina on vain väline unelmien toteuttamiseen. Usein suosittelen asiakkaille, että säästäkää muuhunkin kuin omaan kotiin. Elämän ikävissä tilanteissa on kurjaa, jos ainoana vaihtoehtona on myydä rakas oma koti.

Itseään Sonja pitää rentona talousihmisenä. Hänelle on tärkeää, että jotain on säästössä, mutta hän ei makuuta käyttötilillä suuria summia.

– En tykkää ajatuksesta, että säästetään pahan päivän varalle. Mikä onkaan tylsempää kuin varautua siihen, että elämä on kurjaa?

– En ole hyvä pitämään rahaa tilillä, vaan mieluummin laitan säästöni rahastoihin ja osakkeisiin. En oikeastaan säästä mitään tiettyä varten, mutta pidän siitä tunteesta, että talouteni on ylijäämäinen.

Me Naisten Lompsa auki -juttusarjassa ihmiset kertovat tuloistaan ja rahankäytöstään. Kenen lompsaan haluaisit kurkistaa? Vinkkaa meille kiinnostavasta tyypistä, jonka rahankäytöstä haluaisit lukea. Hän voi olla omasta tuttavapiiristäsi tai isomman yleisön tuntema tai sinä itse. Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?