Rebekka eli toimeentulotuella ja hänellä oli 80 000 € velkoja – 3 vuodessa hänestä tuli asuntosijoittaja ja saa nyt säästöön 2000 €/kk - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Rebekka eli toimeentulotuella ja hänellä oli 80 000 € velkoja – 3 vuodessa hänestä tuli asuntosijoittaja ja saa nyt säästöön 2000 €/kk

Rebekka Jaakkola maksoi yrityksensä velat myymällä kotinsa ja teki konkurssin. Nyt hänellä on kaksi asuntoa, kaksi yritystä ja rahasto- ja osakesijoituksia.

Raha-asiat eivät enää kiusaa Rebekka Jaakkolaa, ja stressikin on huomattavasti vähäisempää nykyään.­

29.11.2020 7:00

Kirkkonummelainen Rebekka Jaakkola muistaa edelleen miltä tuntuu, kun pankkitili on jatkuvasti tyhjä ja velat painavat mieltä.

– Keho kävi kierroksilla. Yliherkkyydet ja unettomuus iskivät päälle. Rytmihäiriöt, masennus ja uupumus tulivat tutuiksi.

Myös postilaatikolla käyminen ahdisti, sillä karhukirjeitä tuli solkenaan.

Rebekka oli perustanut oman yrityksen vuonna 2011. Hän oli valmistunut poliisiksi, mutta huomasi jo koulutuksen aikana, ettei hänen kehonsa kestänyt työn tuomaa fyysistä taakkaa. Miettiessään uutta urapolkua Rebekka huomasi, että markkinoilla oli vain valkoisia sähköjohtoja. Hän oli kiinnostunut sisustuksesta ja halusi alkaa valmistaa kauniin värisiä sähköjohtoja. Niin syntyi hänen ensimmäinen yrityksensä Johtoi.

Johdot ehtivät olla markkinoilla noin vuoden, kun tuotannolliset ongelmat alkoivat eikä laatu enää vastannut luvattua. Samaan aikaan voimia vei myös ero lapsen isästä.

Siinä vaiheessa pankki ja asiakkaat olivat joustaneet jo paljon, ja yhteistyö vaikeutui koko ajan. Rebekan aika meni ongelmien ratkaisemiseen, ja hän mietti usein, miten hän selviää kaikesta.

Rebekka sai paniikkikohtauksia ja tunsi, ettei itku lopu millään. Enimmillään hänellä oli velkaa noin 100 000 euroa. Idearikas nainen keksi ajatuksen: jos hän perustaisi toisen yrityksen, hän voisi saada siitä rahaa velkojen maksuun.

”Myin kotini maksaakseni velat”

Vuonna 2014 Kirkkonummelle nousi Rebekan oma crossfit-sali. Vaikka crossfit-salilla meni paremmin kuin johtofirmalla, Rebekka oli velkojen kanssa pulassa. Kaikki crossfit-salin tuotot menivät velkojen maksuun. Hän ei pystynyt nostamaan yrityksestään palkkaa, ja siksi Rebekka joutui elämään toimeentulotuella.

Elämä tuntui ahdistavalta, ja lopulta hän päätti luovuttaa.

– Viisi vuotta sitten tuli hetki, kun ymmärsin, etten selviä enää yritykseni veloista. Hain sen konkurssiin.

 Jäin varattomaksi ja muutimme vuokralle.

Konkurssia edelsi vaikea päätös.

– Sitä ennen myin minun ja tyttäreni kodin, paritalon puolikkaan, maksaakseni yritystoiminnan aiheuttamat velat. Niitä oli yhteensä yli 80 000 euroa.

– Jäin varattomaksi ja muutimme vuokralle. Minulle jäi vielä 10 000 euron edestä laskuja maksettavaksi. Silloin päätin, että jonkin on muututtava.

”Luulin, että elämäni on määrätty kohtalossa”

Rebekan kulutustottumukset menivät uusiksi konkurssin jälkeen. Hän konmaritti kotiaan ja jätti turhat ostokset ostamatta sekä möi ylimääräisiä tavaroitaan pois. Toimeentulotuella hän eli vuoden. Kun hän oli saanut aiemman yrityksensä laskut maksettua, crossfit-salista alkoi jäädä käteen palkkaa.

Rebekka alkoi lukea motivaatiokirjoja sekä tutustui eri säästömenetelmiin. Hän uskoi lujasti, että jonakin päivänä hänellä on vielä oma koti. Rebekka ymmärsi ensimmäistä kertaa elämässään, että raha-asioissa pitää olla pitkäjänteinen ja että omaan elämään pystyy vaikuttamaan itse.

– Ennen luulin, että elämäni suunta on määrätty jotenkin kohtalossa. Äitini kasvatti yksin neljä lasta ja luulin, että minulla ei ole mahdollisuutta parempaan tulevaisuuteen. En ollut aiemmin osannut edes säästää.

– Sitten sain ystävältäni neuvon sijoittaa pienen summan kuukaudessa rahastoihin. Aloin suunnitella talouttani, koska halusin alkaa säästää yhä enemmän enkä jaksanut enää elää kädestä suuhun.

Rebekka olisi selvinnyt hyvin kituuttamalla, jos hän olisi asunut yksin. Mutta vastuu lapsen hyvinvoinnista stressaa valtavasti, jos ei ole rahaa ruokaan, hän sanoo.

– Aloin miettiä myös suurimpia haaveitani. Mitä voisin tehdä, että minun ei tarvitse lähteä esimerkiksi rantalomalle rentoutumaan? Miten voisin nauttia elämästäni kotonani? Silloin mieleeni tuli oma talo, jossa olisi asioita, jotka tuovat minulle hyvää oloa – kuten takkatuli ja allas, että pääsee veteen.

Kahden asunnon omistajaksi

Kaksi vuotta sitten Rebekka astui askeleen lähemmäs unelmaansa, kun hän haki pankista lainaa ja osti sijoitusasunnon. Rebekka myi puolet crossfit-yrityksestään ja sai siitä itselleen käsirahan.

Rebekka jäi itse asumaan tyttärensä kanssa vuokralle, mutta ensi vuonna on Rebekan vuoro päästä vihdoin omaan kotiin. Hän haki alkuvuodesta lisää asuntolainaa ja teki kaupat kodista, joka valmistuu keväällä. Rebekka sopi pankin kanssa, että hän kerää asunnon käsirahaa vielä kaupanteon jälkeen. Tavoitteena oli saada kasaan tämän vuoden aikana yli 40 000 euroa.

Rebekka onnistui saamaan kasaan melkein tarvittavan summan myymällä lisää osuuksia yrityksestään ja säästämällä joka kuukausi palkastaan.

Viimeiset 10 000 euroa hänen piti saada kasaan neljässä kuukaudessa. Tästä tarpeesta syntyi hänen kolmas yrityksensä Vahva elämä by Rebekka Jaakkola viime kesänä.

– Korona oli minun onneni, sillä se rauhoitti elämäni ja voimaannutti, mutta sai aikaan myös idean verkkojuoksutreeneistä. Olen suunnitellut matalankynnyksen juoksukursseja jo vuosia, mutta kesäkuussa tajusin, että siinä olisi minulle keino saada loput talorahat, jotka myös lopulta sain.

– Nyt minulla on kaksi asuntoa ja kaksi yritystä. En voi vieläkään käsittää tätä ihan todeksi, että olen saavuttanut kaiken tämän. Onneksi olen ymmärtänyt, että minulla, kuten kenellä tahansa, on mahdollisuus kasvattaa omaisuuttaan vähäisistäkin lähtökodista.

–Korona oli minun onneni, sillä se rauhoitti elämäni ja voimaannutti, mutta sai aikaan myös idean verkkojuoksutreeneistä, kertoo Rebekka Jaakkola.­

Säästöön yli 2 000 €/kk

Joka kuukausi Rebekka pyrkii laittamaan säästöön 2 000–2 500 euroa. Se summa vastaa noin 40 prosenttia hänen työtuloistaan.

Lisäksi hänellä on rahasto- ja osakesijoituksia. Hän haaveilee myös useamman sijoitusasunnon omistamisesta. Raha-asiat eivät häntä enää kiusaa, ja stressikin on huomattavasti vähäisempää nykyään.

 Raha-asiat ovat nyt hallinnassani ja epätoivo on poissa.

– Minulla on nyt velkaa noin 110 000 euroa, ja määrä nousee sitä mukaa, kun oma taloni valmistuu ja maksuerät lankeavat. Sitten nostan lisää lainaa, jota tulee olemaan keväällä noin 310 000 euroa. Mutta raha-asiat ovat nyt hallinnassani ja epätoivo on poissa, Rebekka iloitsee.

– Olen vihdoin oppinut, että pitkäjänteisyydellä pääsee elämässään ihan minne haluaa. Ennen elin päivä kerrallaan. Terveyteni on myös erinomaisessa kunnossa eikä minulla ole ollut pariin vuoteen kipuja.

Kerro tarinasi

Oletko tehnyt muutoksen urallasi tai talousasioissasi? Tai onko sinulle tapahtunut työelämässä jotain suurta ja yllättävää?

Jos haluat kertoa tarinasi ja esiintyä omalla nimelläsi, lähetä sähköpostia annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?