Japanilainen kakeibo-tilikirja: miten sen avulla voi säästää? - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Japanilainen talousniksi teki Juliasta supersäästäjän – palkasta jää nyt jemmaan 770 € / kk

– Kakeibon käyttöönotto oli helppoa, mutta tunnepuoli oli haastavampaa. Oli vaikea myöntää, että olen rillutellut sen kummempia miettimättä, sanoo Julia, 29.

Julia Pulkkisen arkeen kuuluu myös Leidi-koiran kanssa harrastaminen.­

1.11.2020 11:00

Raisiolainen Julia Pulkkinen 29, laati äskettäin tilikirjaansa marraskuun budjetin. Hän kirjasi talousarvioonsa muun muassa tulonsa ja kiinteät kulunsa sekä säästösumman.

Käteen jäävästä palkastaan, 2312 euroa, hän suunnittelee säästävänsä kolmanneksen eli 770 euroa.

Vielä tämän vuoden alussa tuollainen summa olisi kuulostanut vieraalta. Silloin Julia kulutti palkastaan lähes kaiken mahdollisen eikä hän suunnitellut talouttaan juuri lainkaan.

– Ostin aina, jos jotain halusin, ja muutaman kerran vuodessa menin kulutuksessani pakkaselle. Totuin siihen, että tili oli välillä tyhjä ja sitten taas ihmettelin seuraavaan palkkapäivään. Sain säästöön korkeintaan muutaman prosentin palkastani, jos sitäkään.

Koronakeväänä Julia törmäsi kakeiboon – ja hänen suhtautumisensa säästämiseen muuttui täysin.

Japanilainen menetelmä esiteltiin suomalaisille muutama vuosi sitten Kakeibo – säästämisen taito -kirjassa, jonka Julia tilasi tämän vuoden huhtikuussa. Hän alkoi heti täyttää sivuja. Tilikirja ohjaa säästämiseen ja viisaaseen taloudenpitoon.

Menetelmä ei kuitenkaan välttämättä vaadi kirjan ostamista, Julia sanoo. Kakeibon voi hänen mukaansa rakentaa vaikka exceliin tai tehdä itse mieluisan kakeibo-sivun joka kuukaudelle.

– Kakeibon käyttöönotto oli helppoa, mutta tunnepuoli oli minulle haastavampaa. Oli vaikea myöntää, että olen rillutellut sen kummempia miettimättä. On myös pelottavaa kohdata oma rahan käyttö ja muuttaa omaa asennoitumista rahaan. Talousasiat ja niiden aiheuttamat tunteet on liian helppoa lakaista maton alle.

Julian alustava budjetti marraskuulle 2020.­

”Säästämisestä tuli harrastus”

Myyntineuvottelijana työskentelevä Julia kertoo, että ensimmäisenä kakeibo-kuukautenaan hän sai säästöön 50 euroa. Silloin hän maksoi ensin pois muun muassa opintolainaansa ja muita velkojaan.

Julia kiinnitti huomiota samalla muihin kuluihinsa, ja alkoi karsia pois kaikkea turhaa. Hän aloitti henkilökohtaisen ”älä osta mitään tarpeetonta 2020” -projektin. Esimerkiksi uusiin kenkiin hän on sijoittanut tänä vuonna 37 euroa, mutta hän ei ole kuluttanut senttiäkään vaatteisiin.

– Kakeibon jälkeen minusta, leväperäisestä rahan käyttäjästä, on tullut senttien kyttääjä. Säästämisestä on tullut eräänlainen harrastus. Tarkalla suunnittelulla saan nyt parhaimpina kuukausina säästöön 35 prosenttia palkastani. Säästäminen ei ole pihiyttä vaan sitä, että voi luoda mielenrauhaa ja turvaa tulevaisuuteen.

– Säästän jatkossa isoihin hankintoihin, jos se suinkin on mahdollista. Olen myös oivaltanut, että tarvitsen uusia tavaroita oikeastaan aika vähän. En anna itselleni enää periksi jokaista hetken mielijohdetta, vaan harkitsen ensin. Pärjään aika pienellä.

”Luonnollinen jatko konmaritukselle”

Tällä hetkellä Julia maksaa kuukausittain useiden satojen eurojen autolainaa; siitä riittää menoeriä vielä moneksi vuodeksi. Rahaa menee myös auton huoltoon ja vakuutuksiin.

– Auto on suurin kulueräni kuukaudessa. Toiseksi eniten rahaa menee taideharrastukseeni, kuten maaleihin ja kankaisiin.

Asumiskulut ovat toistaiseksi pienet. Julia asuu puolisonsa omistamassa omakotitalossa ja maksaa talon kuluista keskimäärin joitakin satoja euroja kuukaudessa. Talvella sähkölasku voi olla 600 euroa kuukaudessa, kun taas kesällä summa on huomattavasti pienempi.

 Kakeibossa suhtaudutaan säästämiseen positiivisesta näkökulmasta. Se on luonnollinen jatko konmaritukselle, jossa karsitaan turhat pois.

Julia säästää asp-tilille tietyn summan kuukaudessa, jotta he voisivat puolison kanssa hankkia tulevaisuudessa yhteisen kodin. Hänen haaveenaan on myös omistaa pieni mökki maalla.

– Säästeliääksi voi harjoitella. Taloudenpito on taito siinä missä ruuanlaitto. Siinä kehittyy ja se voi oikeasti olla jopa mukavaa. Kakeibossa suhtaudutaan säästämiseen positiivisesta näkökulmasta. Se on luonnollinen jatko konmaritukselle, jossa karsitaan turhat pois.

Japanilaiset käyttävät yhä paljon käteistä ja pankkikortilla maksaminen on harvinaisempaa. Jotkut jopa jakavat käyttörahansa pieniin kirjekuoriin Japanissa, jotta pysyisivät budjetissaan.

Julia kertoo kehittyneensä huimasti kakeibo-mallin käyttäjänä eli kakettajana. Aluksi hän pyöristeli rahasummia aina lähimpään tasalukuun. Kahden kuukauden jälkeen hän kirjasi kulut ja menot jo sentilleen. Puolen vuoden kakettamisen jälkeen hän aikoo jatkaa japanilaismallin käyttöä.

– Japanissa tätä metodia on opetettu sadan vuoden ajan perheille ja kouluissakin siellä käydään tätä läpi. Suomessakin kouluissa pitäisi ehdottomasti keskittyä enemmän oman talouden hallintaan. Varsinkin nuorten itsenäistyttyä velkaantuminen on liian helppoa, ja täällä ei oikein ymmärretä sitä, että velan takaisin maksu voi pahimmassa tapauksessa kestää vaikka vuosikymmenen.

Näin toimii kakeibo-malli, jonka mukaan Julia budjetoi

”Kirjaan joka kuukausi:

  1. Tuloni.

  2. Kiinteät kuluni; kirjaan myös tiedossa olevat satunnaiset menot, kuten syntymäpäivälahjoihin budjetoimani summan tai auton huollon.

  3. Säästösumman, jonka haluan sinä kuukautena laittaa jemmaan.

  4. Summan, joka jää noista jäljelle ja on niin sanottua kulutusrahaani.

  5. Loppupohdinnan siitä, miten kuukausi meni; esimerkiksi, onko vielä kohteita, joissa voisin säästää vai siirtyikö jotain kuluja seuraavalle kuukaudelle?”

Me Naisten Lompsa auki -juttusarjassa ihmiset kertovat tuloistaan ja rahankäytöstään. Kenen lompsaan haluaisit kurkistaa? Vinkkaa meille kiinnostavasta tyypistä, jonka rahankäytöstä haluaisit lukea. Hän voi olla omasta tuttavapiiristäsi tai isomman yleisön tuntema tai sinä itse. Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?