Kun lähihoitaja Johanna 5 vuotta sitten erosi, hänellä oli kymppitonni – nyt yksinhuoltajalla on kasassa lähes 100 000 euron omaisuus - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Kun lähihoitaja Johanna 5 vuotta sitten erosi, hänellä oli kymppitonni – nyt yksinhuoltajalla on kasassa lähes 100 000 euron omaisuus

Kahden lapsen äiti Johanna Ryhtä todistaa, ettei ennakkoluulo yksinhuoltajien köyhyydestä pidä paikkaansa. Hän nauttii elämästään, vaikkei siihen kulu hirveästi rahaa.

14.10.2020 20:00

Viisi vuotta sitten Johanna Ryhtä erosi. Hänen ex-miehensä osti Johannan osuuden heidän yhteisestä omakotitalostaan 10 000 eurolla ja lunasti lainan itselleen. Johanna käytti saamansa summan käsirahana rivitaloasuntoon, johon hän muutti lapsensa ja sijaislapsensa kanssa. Tuolloin Johannalla ei ollut muita säästöjä kuin talosta saatu kymppitonni.

– Tuntui vapauttavalta ostaa sataprosenttisesti oma asunto ja ottaa laina pelkästään omiin nimiin. Minua ei ahdistanut pärjääminen ollenkaan, vaan luotin täysin siihen, että oma talous kantaa.

Johanna remontoi rivitaloasuntonsa, ja kaksi vuotta siinä asuttuaan hän myi sen.

Uutta asuntolainaa hakiessa pankkivirkailija hämmästeli, miten Johannan ja hänen kahden lapsen elämiseen voi mennä niin vähän rahaa.

– Etenkin kohdat luonnonkosmetiikka 20 euroa kuussa ja vaatteet 50 euroa kuussa herättivät ihmetystä.

Pienet tulot opettivat kekseliääksi

Johanna on ollut aina tarkka rahasta. Jo lapsena hän oli perusluonteeltaan säästäväinen.

– Pihtasin karkkejakin kaapissa niin pitkään, että ne olivat ihan kovia, Johanna kertoo.

19-vuotiaana Johanna sai vakituisen työn lähihoitajana. Varman kuukausipalkan ja hänen vanhempansa lainantakauksen avulla Johanna osti silloisen puolisonsa kanssa omakotitalon.

Parin vuoden päästä Johanna jäi äitiyslomalle, ja oli nelisen vuotta kotona hoitamassa lapsia. Tämä aika opetti hänet säntilliseksi rahankäyttäjäksi.

Pienimmillään Johannan tulot olivat pelkkä kotihoidon tuki, eli kolmisensataa euroa kuussa. Sillä ja avomiehen palkalla sai kuitenkin jatkettua omakotitalon remontteja, kun laski budjetin tarkkaan.

Perhe laati kauppaan tarkat ostoslistat ja söi vain kotona valmistettua ruokaa. Hankinnat vaatteista lasten tarvikkeisiin olivat pääasiallisesti kierrätettyjä. Johanna osti käytettyjä lastenvaunuja, putsasi, huolsi ja öljysi ne ja myi suuremmalla hinnalla eteenpäin.

– Minulla pyöri aikamoinen lastenvaunuruletti yhdessä vaiheessa.

Johannan elämäntavan taustalla on myös kertakäyttökulttuurin vastustaminen: jos jokin asia on mahdollista kunnostaa tai uudistaa, niin kannattaa ostaa mieluummin käytettyä kuin uutta.

Säästäväinen elämäntyyli pysyi eron jälkeen

Kun Johanna palasi hoitovapaalta lähihoitajan työhön, hän ei nostanut elintasoaan, vaan jatkoi samalla säästäväisellä linjalla.

Pian töihin paluun jälkeen Johannasta ja hänen silloisesta puolisostaan tuli perhehoitajia sijoitetulle lapselle. Sijaisvanhemmalle maksetaan hoitopalkkiota, joten Johanna sai kasvatettua palkkatulojaan. Hyvin pian lapsen saapumisen jälkeen Johannalle ja hänen avopuolisolleen tuli ero.

Eron jälkeen Johanna eli säästeliäästi ja huomasi hiljalleen, miten rahaa alkoi kertyä tilille ensin satasia, sitten tuhansia. Hän sai säästämisestä ennen kaikkea turvallisuuden tunnetta. Se oli koukuttavaa.

 Ajattelen, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, jääkö tilille kuussa kymppi vai satanen.

Johanna ei kuitenkaan koe, että elämä olisi missään vaiheessa ollut kärvistelyä tai selviämistä, päinvastoin, hän nauttii arjestaan valtavasti.

– Rahalla ostettavat asiat eivät tuo elämääni nautintoa yleisesti. Raha ja säästöt kuitenkin mahdollistavat sen, että pystyn asumaan kivassa kodissa.

Kivat asiat eivät vaadi rahaa

Lasten kanssa Johanna käy kirjastossa, uimahallissa ja paljon metsässä retkillä. Lapset harrastavat kansalaisopiston kautta. Johanna on huomannut, että myös asuinpaikalla on merkitystä: Somerolla ei ole niin paljon asioita, mihin laittaa rahaa, kuin mitä vaikka Helsingissä olisi.

Bruttona Johannan palkka on kahden työn ansiosta noin kolme tonnia, josta hän saa kuussa säästöön 500–1000 euroa.

Nyt Johannalle on kertynyt yhteensä 100 000 euron edestä omaisuutta. Suurin osa summasta on maksettua asuntolainaa, muutama kymppitonni kiinnitettynä säästöissä ja rahastoissa. Vielä viisi vuotta sitten omaisuus oli erossa saatu kymppitonni.

Johannalla onkin jo seuraava unelma: ikioma omakotitalo.

Johanna on törmännyt usein sellaiseen oletukseen, ettei yksinhuoltajaäiti voisi asua omistusasunnossa tai että yksinhuoltaja elää automaattisesti kädestä suuhun.

– Toki on erilaisia tilanteita ja jos olisi enemmän lapsia, rahaa kuluisi enemmän. Mutta itse ajattelen, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, jääkö rahaa kuussa kymppi vai satanen tilille.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla 04/2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?