Savolainen asianajaja Marja sai Dubaista niin hyvän työtarjouksen, että ajatteli joutuneensa rekrytointihuijauksen kohteeksi – nyt hän tekee työtä, jota Suomessa hoitaisi poliisi tai syyttäjä - Työ & raha - Ilta-Sanomat

Savolainen asianajaja Marja sai Dubaista niin hyvän työtarjouksen, että ajatteli joutuneensa rekrytointihuijauksen kohteeksi – nyt hän tekee työtä, jota Suomessa hoitaisi poliisi tai syyttäjä

Talousrikollisuuden parissa työskentelevä Marja Boman, 39, on tyytyväinen, ettei antanut periksi, vaikka kulttuurierot tekivät elämästä Lähi-idässä aluksi hankalaa.

”Suurin osa Arabiemiraattien pinta-alasta on aavikkoa, jota pääsee ihmettelemään päiväsafareilla tai ihan itsenäisestikin. Tämä kuva on Dubain ulkopuolelta”, Marja kertoo.

12.10.2020 20:00

Kolme vuotta sitten asianajaja Marja Boman eli jännittävää aikaa. Headhunter oli ottanut yhteyttä ja kysynyt, kiinnostaisiko Marjaa työ Dubaissa.

Marja innostui työpaikasta, vaikka hänellä oli hyvä työ Helsingissä. Hän oli työskennellyt aiemmin vuosia Lontoossa ja kärsi jatkuvasta kaukokaipuusta.

– Työtarjous oli taloudellisesti niin hyvä, että olisi ollut ehkä vähän hölmöä jättää mahdollisuus käyttämättä. Tiesin myös yrityksen entuudestaan, ja heidän kansainvälisesti tunnettu brändinsä houkutteli, hän kertoo.

Marja keskusteli puhelimessa muutaman kerran rekrytoijan kanssa. Sitten vuorossa oli varsinainen työhaastattelu, joka tehtiin puhelimitse.

Marja ei tavannut tulevia esihenkilöitään kasvotusten kertaakaan ennen Dubaihin muuttoa.

 Koko kuvio tuntui uskomattomalta.”

Rekrytointiprosessi eteni niin vauhdikkaasti, että Marja ei välillä uskonut sen olevan edes totta.

– Prosessin nopeudesta johtuen koko kuvio tuntui jotenkin uskomattomalta, ja tein paljon taustatyötä varmistaakseni, ettei kyseessä ole rekrytointihuijaus.

”Pakkasin elämäni matkalaukkuun”

Kuopiolainen Marja, 39, opiskeli Suomessa oikeus- ja kauppatieteitä sekä Isossa-Britanniassa kansainvälistä riidanratkaisua.

Hän haaveili kansainvälisestä urasta jo oikeustieteellisestä valmistumisensa jälkeen vuonna 2005. Silloin hän kuitenkin koki, ettei hänellä ollut vielä osaamista unelmansa toteuttamiseksi.

Hän aloitti uransa liikejuridiikan parissa asianajotoimistossa ja in-house lakimiehenä kotikaupungissaan. Auskultoinnin jälkeen hän suuntasi töihin Helsinkiin.

– Vuonna 2013 hain ja sain lakimiehen paikan pohjoismaisesta pelialan yrityksestä. Pakkasin elämäni matkalaukkuun ja lähdin töihin Lontooseen, mikä oli käänteentekevä ratkaisu elämässäni. Päätin ottaa ajastani Lontoossa kaiken hyödyn irti ja suoritin suomalaista asianajotutkintoa vastaavat kokeet Englannissa ja sain solicitor-tittelin vuonna 2015.

Muutaman Lontoon-vuoden jälkeen Marja halusi vaihtaa työpaikkaa, mutta samaan aikaan osui Ison-Britannian Brexit-kansanäänestys. Mannereurooppalaisten työllistymisestä tuli hetkeksi hankalaa. Marja myös koki, etteivät Briteissä tarjolla olevat työt ja hänen ansioluettelonsa aivan kohdanneet.

Marja palasi Helsinkiin ottamaan uutta vauhtia uralleen.

– Jälkikäteen ajateltuna tieni kansainväliselle työuralle ei ole ollut ihan mutkaton, ja jälkiviisaana olisi helppoa tehdä valintoja hieman toisin. Toisaalta urani alkuvuodet Suomessa ja kotikaupungissa olivat henkisesti tarpeen. Sain kasvaa rauhassa aikuiseksi.

”Olen tyytyväinen, etten antanut alussa periksi”

Tällä hetkellä Marja nauttii elämästään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, johon Dubain emiirikunta kuuluu.

Hän työskentelee ainoana pohjoismaalaisena työyhteisössä, jonka muut jäsenet ovat pääosin arabimaista tai Englannista.

Takana ovat pienoinen kulttuurishokki ja muut alun kankeudet, kuten rankka sopeutuminen töihin.

– Kärsin kulttuurishokista aluksi erityisesti töissä. Englannissa toimin aikoinaan pohjoismaisessa yrityskulttuurissa, joten täällä minun piti opetella lukemaan ihmisiä eri tavalla. Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen aloin luottaa omiin taitoihini ja koin, että löysin oman roolini työyhteisössä. Nyt olen tyytyväinen, etten antanut alussa periksi. Olemme löytäneet kollegojeni ja asiakkaideni kanssa molemminpuolisen kunnioituksen.

Marjan mukaan hänen viihtymistään uudessa kaupungissa auttoi kovasti se, että hän löysi heti kivan kodin ja on asunut siellä koko kolmen vuoden ajan.

– Alani palkkataso Dubaissa on Eurooppaan verrattuna hyvä. Toisaalta asuminen Dubaissa on myös melko kallista, mutta asunnot ovat melko tilavia ja useimmiten talosta löytyy uima-allas ja kuntosali.

Jo ensimmäisten kuukausien aikana Marja huomasi, että Dubaissa on helppo tutustua ihmisiin. Ystävyyssuhteet tosin saattavat jäädä pinnallisiksi, sillä Marjan mukaan monet ulkomaalaiset jättävät Dubain melko pian.

 Kiinnitän vaatteiden peittävyyteen enemmän huomiota tällä kuin Euroopassa. Koen, että oman uskottavuuden kannalta kannattaa välttää esimerkiksi lyhyitä helmoja tai paljastavia toppeja.

Marja on hankkinut mukavia harrastuksia ja näkee vapaa-ajallaan ystäviään.

– Dubaissa voi viettää varsin vilkastakin sosiaalista elämää. Oma vapaa-aikani kuluu enimmäkseen urheilun parissa. Olen innostunut tankotanssista, treenaan potkunyrkkeilyä ja käyn ratsastamassa.Työni on suhteellisen vaativa, joten pyrin elämään terveellisesti.

Ennen korona-aikaa Marja ehti matkustella jonkin verran viikonloppuisin. Hänen mielestään Dubain sijainti on keskeinen, joten viikonlopuksi saattoi reissata vaikka Istanbuliin, Beirutiin tai Omaniin.

– Hankin oman auton pari vuotta sitten. Se nosti elämänlaatuani, vaikka liikenne onkin täällä melko vauhdikasta. Mutta ympäristöni laajentui ja pääsin tutustumaan alueeseen kunnolla.

Pukukoodi Marjan töissä on normaali siisti bisnespukeutuminen. Torstaisin voi olla vähän rennommin.

– Kiinnitän vaatteiden peittävyyteen vähän enemmän huomiota tällä kuin Euroopassa. Tiukkoja sääntöjä ei varsinaisesti ole, mutta koen, että oman uskottavuuden kannalta kannattaa välttää esimerkiksi lyhyitä helmoja tai paljastavia toppeja. Jos minulla on palaveri Dubain ulkopuolella tai vierailen viranomaisten tiloissa, pelaan varman päälle ja pukeudun pitkiin housuihin ja pitkähihaiseen jakkuun tai vastaavaan.

”Tämä kuva on otettu Ramadanin aikana Iftarilla Burj al-arabissa. Iftar on arabiaa ja tarkoittaa aamupalaa, mutta se syödään paaston rikkomiseksi auringon laskiessa Ramadanin aikana. En paastoa itse, mutta yhteistyökumppanit järjestävät silloin tällöin bisnes-Iftareita Ramadanin aikana” Marja sanoo.

”Kotityökomennus täytäntöön viime hetkellä”

Dubaissa Marja työskentelee talousrikollisuuden parissa. Hän ja hänen kollegansa edustavat suuria kansainvälisiä yrityksiä tai julkisen sektorin asiakkaita pääasiassa rikosasioissa.

Hän tekee asianajotoimistossa myös neuvontatyötä, joka liittyy muun muassa korruptiolainsäädäntöön, rahanpesun torjuntaan ja kauppapakotteisiin. Lähi-idässä liiketoiminnassa täytyy juridiikan lisäksi huomioida myös useita geopoliittisia tekijöitä ja tilanteet vaihtelevat nopeasti.

Marja työskentelee pääosin arkisin kello 9–18, mutta usein illat venyvät eikä viikonlopputöiltäkään voi aina välttyä.

 Teemme paljon sisäistä tutkintatyötä, jota Suomessa tekisi syyttäjä tai poliisi.”

– Rikosprosessi vaatii asianajajalta erittäin aktiivista roolia. Useimmiten teemme asiakasyrityksessä paljon sisäistä tutkintatyötä, jota Suomessa tekisi syyttäjä tai poliisi. Täällä jutut pitää kuitenkin tarjoilla viranomaisille melko valmiina ja myös viranomaiset ulkoistavat ison osan tutkintatyöstä ulkopuolisille asiantuntijoille, joilta palvelu ostetaan.

Korona-aika muutti arjen täysin. Huhtikuussa Dubaissa oli kolmen viikon totaalinen ulkonaliikkumiskielto, ja se oli rankka kokemus yksin asuvalle Marjalle. Kauppaan tai apteekkiin sai mennä korkeintaan kolmen päivän välein, ja poliisilta piti hakea lupa ennakkoon.

Tämän jutun kirjoitushetkellä ulkona saa liikkua vapaasti, mutta vain maski kasvoilla ja muihin ihmisiin tulisi pitää noin kahden metrin etäisyys.

– Etätyöt eivät kuulu työnantajani yrityskulttuuriin, joten kotityökomennus pantiin täytäntöön aivan viime hetkellä. Itselleni kotona työskentely sopi tosin erinomaisesti. Kesän jälkeen palasimme vähitellen toimistolle siitä huolimatta, että tautilukemat ovat tällä hetkellä vähintäänkin kevään tasoa.

Marja pääsee nauttimaan uimisesta oman kodin altaalla.

Ei samanlaista työsuhdeturvaa kuin Suomessa

Vuosi kerrallaan. Niin Marja ajattelee aina elämästään. Hänellä on vakituinen työsopimus nykyisessä paikassa, mutta ei hän osaa nyt sanoa, kuinka pitkäksi aikaa aikoo jäädä Dubaihin.

– Työntekijällä ei ole samanlaista työsuhdeturvaa täällä kuin Suomessa, ja työsuhde saattaa päättyä nopeastikin. En ole naimisissa, joten viisumini ja oleskeluni täällä ovat täysin riippuvaisia työpaikastani. Välillä olen ikävöinyt Eurooppaan kovastikin, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen arkeeni täällä.

Suomesta Marja kaipaa erityisesti järjestelmällisyyttä ja sitä, että sovituista asioista pidetään kiinni. Myös vaihtuvia vuodenaikoja, mustikan poimintaa, kirpeää pakkasilmaa ja luontoa on toisinaan ikävä.

Työelämässä hän haluaisi enemmän joustoa esimerkiksi työaikojen ja -tekopaikkojen suhteen.

– Kulttuurierot ovat Dubain-elämäni haastavin ja toisaalta paras asia. Kommunikaatio ei ole aina mutkatonta, ja hierarkiaa on huomattavasti enemmän kuin Euroopassa. Asiakkaat ovat myös vaativampia kuin mihin olin aikaisemmin tottunut. Suomalaiselle moni asia tuntuu myös hieman vanhanaikaiselta, kuten vaikkapa lankapuhelinten käyttö.

Lähi-idässä Marja on alkanut ikävöidä myös monia asioita, joita Euroopassa pidetään itsestään selvinä.

– Kaipaan sitä, että yhteiskunnassa arvostetaan koulutusta ja tiedettä, ja että ihmiset ajattelevat myös yhteiskunnan etua pelkästään oman edun sijaan, pyrkivät tietoisesti ympäristöystävälliseen elämäntapaan ja keskustelevat kriittisesti yhteiskunnallisista asioista. Toki näihin asioihin kiinnitetään huomiota myös Lähi-idässä, mutta julkisen vallan arvosteleminen voi Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa johtaa jopa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Marja ei ole lähiaikoina muuttamassa Suomeen, mutta hän haaveilee vapaa-ajanasunnosta Savossa. Hän uskoo asuvansa ulkomailla tulevaisuudessakin.

– Elämiseen ulkomailla liittyy useimmiten jonkinlainen irrallisuuden tunne, josta olen aina nauttinut. Mutta samalla kaipaan myös pysyvyyttä sen sijaan, että olisin jatkuvassa liikkeessä. Olisi kiva, että minulla olisi Kallaveden saaristossa oma paikka, jossa voisin viettää vapaa-aikaani.

Kerro tarinasi

Oletko tehnyt muutoksen urallasi tai onko sinulle tapahtunut työelämässä jotain suurta ja yllättävää?

Jos haluat kertoa tarinasi ja esiintyä omalla nimelläsi, lähetä sähköpostia annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?