Kotiäiti Jenna, 30, säästi kolmessa vuodessa 20 000 euroa – katso kuiteista, paljonko hän kuluttaa viikossa

Terveydenhoitajana työskentelevä Jenna listasi, mihin hän kulutti rahojaan viikon aikana.

30.7.2020 16:00

Hyvinkääläinen Jenna Mattila, 30, on työterveyshoitaja ja kotiäiti, joka rakastaa budjettien laatimista.

Hän aloitti sijoittamisen kolme vuotta sitten ja nollasta on kasvanut nyt 10 000 euron sijoituspotti.

Samaan aikaan Jenna alkoi kerryttää säästöjään ja on saanut samanlaisen summan sukanvarteen – ilman, että hänellä oli perintöä tai jemmarahaa.

Jenna piti viikon ajan kirjaa menoistaan. Juttu on osa Viikko kukkarossa -sarjaa.

Tällaiset olivat Jennan kulut:

Maanantai

Apteekkiostokset 12,28 euroa

Ostokset Prismasta 54,58 euroa

Ostokset Lidlistä 29,64 euroa (ei kuittia)

Yhteensä 96,50 euroa

”Tein ruokaostokset tänään kahdessa kaupassa. Nyt on viikon ruuat ostettu, ja periaatteessa tällä viikolla ei enää tarvitse mennä kauppaan – mutta saa nähdä, tuleeko mielitekoja.

Olin ihan fiiliksissä, kun sain tehdä ruokaostokset tänään itse. Olemme käyttäneet maaliskuusta saakka kaupan valmista keräyspalvelua. Tällä kertaa sain vaikuttaa ostoksiin enemmän, ja rahaakin säästyi. Se oli ihanaa.

Kala on arvokasta. En haluaisi juurikaan ostaa kalaa, jos kilohinta yli 10 euroa. Hävikkiruokana ostan sitä mielelläni.

Apteekista hain oman lääkitykseni sadalle päivälle.”

Tiistai

Ruokaostokset 19,55 euroa

”Perheessämme on puolisoni sekä kaksi pientä lasta.

Ruokabudjettimme on 400 euroa kuukaudessa. Sen päälle tulee vaihtelevasti kustannuksia herkuttelusta ja ulkona syömisestä. Budjeteissani on aina humputteluvaraa.

Kokeilin toukokuussa 2019 säästöhaastetta, jonka mukaan kuukauden ruuat saivat maksaa vain 200 euroa. Ruuat piti saada koko perheelle, ja onnistuimme siinä. Nykyinen kuluttaminen tuntuu jopa ruhtinaalliselta.

Miehelläni oli tänään viimeinen päivä isyysvapaata. Sen kunniaksi haimme noutoruokaa, jotka puolisoni kustansi. Itse kävin ostamassa jälkiruoat ja ruokajuomat. Kahvi oli tarjouksessa, joten ostin sitäkin.”

Keskiviikko

Ei ostoksia

”Jäin hoitovapaalle kesäkuun lopulla. Hoitovapaalla saan korotettua kotihoidontukea. Tuloni ovat verojen jälkeen noin 520 euroa kuukaudessa.

Ennen hoitovapaata tuloni olivat verojen jälkeen reilut 1 800 euroa kuukaudessa. Silloin säästin joka kuukausi 700–800 euroa. Nyt hoitovapaalla sijoitan 130 euroa kuukaudessa rahastoihin ja osakkeisiin, sekä säästän tarpeiden mukaan.

Olen kasvattanut varallisuuteni itse nollasta saakka. Sijoitussalkkuani olen kasvattanut kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä se on noin 10 000 euron arvoinen. Lisäksi minulla on säästöjä lähes saman verran puskuritililläni.”

Torstai

Ei ostoksia

”Aloin säästää tavoitteellisesti lukioikäisenä. Olin 16-vuotias, kun kävin koulun ohella töissä ja säästin suurimman osan palkastani.

Säästin, jotta sain pankista lainaa omistusasuntoa varten.

Nykyisin säästän elämistä ja oman liiketoiminnan aloittamista varten. Lisäksi sijoitan rahojani tulevaisuuteen, sillä en luota eläkejärjestelmän säilymiseen.

Tavoitteeni on olla jossain vaiheessa elämää taloudellisesti riippumaton säännöllisistä työtuloista ja kyetä elämään passiivisilla tuloilla, kuten osinkotuloilla.”

Perjantai

Ei ostoksia

”Haluan hoitaa välttämättömät kulut, sillä taloudellinen hyvinvointi on minulle tärkeää. Sinänsä en saa kiksejä esimerkiksi vakuutusmaksuista, mutta ne tuovat minulle turvaa ja maksan ne mielelläni.

Paheeni ovat herkut ja ylipäätään ruoka. Niihin voisin käyttää rahaa paljonkin. Etenkin tuoreet marjat ja hedelmät ovat ruokia, joihin saisin tuhlattua kymppejä päivässä – ellen loisi ruokabudjettia ja pitäytyisi siinä.

Kulutan harkiten ja pääosin tarpeiden mukaan. On kuitenkin tärkeää, että käytössä on aina rahaa, jota voi myös kuluttaa suunnittelematta vaikkapa kahvilakäyntiin tai muuhun vastaavaan.”

Lauantai

Fiksuruoka-tilaus 25,92 euroa

”Selailen satunnaisesti Fiksuruuan tarjontaa. Siellä on usein meille tarpeellisia juttuja, mutta postikulut maksavat, ja saan monet tuotteet halvemmalla kaupasta.

Säästö on mielestäni säästöä vain silloin, jos ostaa sellaista, mitä muutenkin ostaisi, mutta edullisemmalla. Se, että ostaa paljon halpoja tavaroita, joita ehkä ei muuten hankkisi, on enemmän kuluttamista kuin säästämistä.”

Sunnuntai

Marjapoimuri 9,99 euroa

Marjanpuhdistin 2,50 euroa

Yhteensä 12,49 euroa

”Asumme omistusasunnossa paritalossa. Kuukaudessa asumiseen menee noin 900 euroa. Siihen kuuluu sekä laina ja vastike. Hoitovapaalla ollessani kulut kaatuvat puolisolle.

Keräsin ennen hoitovapaata rahaa myös kirppistilille, johon laitoin kaikki kirppistulot vuodesta 2018 lähtien.

Olen innostunut keräämään mustikoita lasten kanssa. Saamme tunnissa käsin poimittua parin päivän marjat puuroon. Niinpä investoin poimuriin, josko saisimme sillä tehostettua keräämistä.”

Viikon ostokset olivat yhteensä 154,46 euroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?