[MAINOS: Serto] Jauhetta vai nestettä? Näin valitset oikean pyykinpesuaineen - Serto Pyykkikoulu - Ilta-Sanomat

Jauhetta vai nestettä? Näin valitset oikean pyykinpesuaineen

Kuinka monta pyykinpesuainetta sinulla on käytössä?


27.10. 11:38

– Pyykinpesujauhe toimii myös 30 asteessa, mutta se liukenee nopeammin 40 asteessa. Sen vuoksi lyhyissä pesuohjelmissa kannattaa käyttää nestemäistä pyykinpesuainetta. Sama pätee silloin, jos pesee 30 astetta matalammissa lämpötiloissa, Tomi kertoo.

Äkkiseltään voisi siis ajatella, että nestemäinen versio on se parempi vaihtoehto. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen.

– Pesujauhe on nestettä emäksisempää. Sitä kannattaa käyttää aika ajoin, sillä emäksisyys estää mikrobien kasvamista koneessa ja vaikuttaa näin ollen pesukoneen kuntoon ja pyykin puhtauteen.

On myös havaittu, että edestä täytettävän koneen silikonitiivisteet alkavat vikistä tai narskua, jos käyttää vain nestemäisiä pyykinpesuaineita. Pesujauhe ikään kuin voitelee tiivistettä.

Valkaiseeko pesuaine oikeasti?

Pyykinpesuainetta valittaessa kannattaa huomioida myös se, että nestemäiset pyykinpesuaineet eivät sisällä valkaisevaa tahranpoistoainetta. Valkopyykille tarkoitetussa pesunesteessä voi toki olla mukana optista kirkastetta, kuten esimerkiksi Serto Valko Pyykinpesunesteessä.

Jos vaate on kovin tahriintunut ja käytössä on vain nestemäinen aine, kannattaa käyttää erillistä tahranpoistoainetta tai käyttää nestettä suoraan tahralle.

– Valkopyykille tarkoitetussa pesujauheessa on mukana tahranpoistoaine. Moni luulee, että jauhe valkaisee tekstiilejä, mutta todellisuudessa se valkaisee vain tahroja. Tämä tosin pätee silloin, kun lämpötila-asteita on 40. Jos lämpötila on 60 tai yli, tekstiilien värit voivat alkaa haalistua, Tomi täsmentää.

Tarkista annostelu

Muista tarkistaa oikea annostelu, käytitpä kumpaa tahansa pyykinpesuainelaatua. Etenkin nestemäistä laatua tulee lorautettua helposti liikaa, jolloin pesuaine saattaa vaahdota enemmän eikä ehdi välttämättä huuhtoutua kokonaan pois. Reilulla kädellä annostelu rasittaa myös ympäristöä.

Pyykinpesuaineet kehittyvät jatkuvasti. Serton uudet soodapohjaiset pyykinpesujauheet edustavat uuden sukupolven pyykinpesuaineita. Perinteiset sidosaineet on korvattu soodayhdisteillä, jotka poistavat tahrat tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Sooda yhdessä entsyymien kanssa ehkäisee nukkaantumista, pitää pyykin mukavan pehmeänä ja raikastaa vaatteet.

Asiantuntijana Kiillon tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen.

Serto – suomalaisille suunniteltua raikkautta

Jos haluat entistä puhtaampaa pyykkiä, testaa suomalaisen Serton uusia soodapohjaisia pyykinpesujauheita, Kirjoa tai Hajusteetonta. Uuden sukupolven ekologinen pesujauhe pitää värit kirkkaina, neutraloi hajuja ja poistaa tehokkaasti rasvalikaa.

Serto on myös kehittänyt uuden nestemäisen pesuaineen, jonka ansiosta vaatteet on mahdollista pestä aiempaa pienemmällä pesuainemäärällä. Serton maailman pienin pesupallo havainnollistaa selkeästi, kuinka vähän pyykinpesuainetta tarvitaan ja auttaa annostelemaan sitä oikein.

Lue myös: