MainosElisa Viihde Viaplay

Tiesitkö, miten kirja päätyy sarjaksi tai leffaksi? Näin syntyvät valkokankaan hitit

Elokuva- ja tuotantoyhtiöt etsivät jatkuvasti uusia ja koukuttavia tarinoita. Yhä useammin menestysresepti löytyy jo valmiiksi kustantamoiden listoilta.

KUVA: Where the Crawdads Sing © 2022 Sony Pictures Entertainment Inc. All Rights Reserved.


Kirjan tie elokuvaksi tai sarjaksi alkaa yleensä kustantamon ja tuotantoyhtiön yhteistyöstä. Kansainvälisillä markkinoilla myös kirjailijoiden kirjallisuusagenteilla on usein lusikkansa sopassa, ja he kaupittelevat käsikirjoituksia suoraan yhtiöihin.

Jos tarina vaikuttaa erityisen hyvin valkokankaalle sopivalta, saatetaan romaanikäsikirjoitusten kuvausoikeudet myydä jo ennen kirjan julkaisua.

KUVA: Veden vartija © Bufo 2021, Gabriela Urm

Joskus taas kirjan nopea kansainvälinen menestys vaikuttaa filmatisointiaikeisiin: suomalaisen Emmi Itärannan kirjoittama, synkästä vaihtoehtotulevaisuudesta kertova Teemestarin kirja käännettiin julkaisun jälkeen yli 20 kielelle, ja tuotantoyhtiöt nappasivat välittömästi kiinni mielenkiintoisesta tarinasta. Kirjaan pohjautuva elokuva Veden vartija julkaistiin viime syksynä, ja se on saanut kiitosta etenkin upeasta visuaalisuudestaan.

Katso Veden vartija

Toinen nopeasti julkaisunsa jälkeen filmatisoitu menestyskirja on Delia Owensin kirjoittama Suon villi laulu, jonka kauniit luontokuvaukset, tiivis tunnelma ja ihmissuhdekiemurat ovat hurmanneet miljoonat ihmiset myös elokuvana.

Katso Suon villi laulu

KUVA: Where the Crawdads Sing © 2022 Sony Pictures Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Tämän ansiosta kirjailija on nykyään miljardööri.

Toisinaan kirja on saattanut olla olemassa vuosikausia, ennen kuin tuotantoyhtiöt bongaavat sen potentiaalin: tänä keväänä ensi-iltansa saava tieteisjännäri The Swarm (suom. Pedot) on julkaistu romaanina jo vuonna 2004. Vaikuttavaa sarjaa on ollut kirjoittamassa neljä käsikirjoittajaa apunaan iso kasa eri alojen asiantuntijoita, kuten syyvänmerentutkijoita ja biologeja. Näin sarja on saatu pysymään uskollisena Frank Schätzingin kirjoittamalle alkuperäisteokselle, joka sisältää huikean määrän nippelitietoa merestä ja luonnonmullistuksista.

Pedot tulee katsottavaksi 28.5.

KUVA: Handmaid’s Tale © 2022 Hulu

Kuka hyötyy kirjan filmatisoinnista?

Kun kirjasta tehty elokuva tai TV-sarja ilmestyy, painetaan kirjasta usein uusi versio elokuvakannella höystettynä. Näin myös kirjailija ja kustantaja hyötyvät filmatisoinnin ympärillä pyörivästä hypestä ja huomiosta.

Esimerkiksi supersuosittu Margaret Atwoodin romaaniin pohjautuva Handmaid’s Tale –sarja vauhditti 30 vuotta vanhan romaanin myyntejä niin paljon, että Atwood julkaisi vuonna 2019 kirjalle jatko-osan. Vaikka TV-sarjan tarina onkin viiden tuotantokauden aikana laajentunut jo alkuperäisen kirjan ulkopuolelle, on sarja tuonut merkittävästi uusia lukijoita myös kirjan jatko-osan pariin.

Katso Handmaid’s Tale

Kirjaan jouduttiin samalla painamaan huomio, ettei kyseessä ole romaaniversio elokuvasta, vaan toisinpäin.

Joskus taas elokuvan saama suosio kasvaa niin suureksi, että suuri yleisö unohtaa elokuvan pohjautuvan kirjan. Näin on käynyt esimerkiksi scifiklassikko Blade Runnerille. Alunperin Do Androids Dream of Electric Sheep -nimellä julkaistun Philip K. Dickin romaanin nimi muutettiin elokuvan menestyksen vuoksi elokuvan kanssa samannimiseksi. Kirjaan jouduttiin samalla painamaan huomio, ettei kyseessä ole romaaniversio elokuvasta, vaan toisinpäin. Kirjailijaa asia ei merkittävästi enää haitannut, sillä Dick ehti menehtyä ennen elokuvan ensi-iltaa.

Katso Blade Runner

Joskus käy kuitenkin niinkin, että kirjailija intoutuu kertomaan mielipiteensä filmatisoinnista. Esimerkiksi Stephen King on sanonut inhoavansa Hohto-kirjastaan tehtyä elokuvaa, vaikka se onkin yksi maailman suosituimmista kauhuelokuvista ja tuonut lisälukijoita myös Kingin romaanille.

Elokuvien ja kirjojen ystävien hyvä nyrkkisääntö on, että kirja ja sen filmatisointi ovat omia taideteoksiaan, joista kannattaa nauttia toisistaan irrallaan – parhaimmillaan leffa- tai sarjaversio ilahduttaa niin kirjailijaa, lukijaa, katsojaa kuin tuotantoyhtiötäkin.

Avaa portti valtavaan valikoimaan

Supersuositun Handmaid’s Talen kaudet 1-4 tulevat katsottavaksi Elisa Viihde Viaplayhin 22.5. Tätä ei kannata jättää välistä!