MainosDanske Bank

”Minulla ei ollut yhtään rahaa säästössä” – Näin Jasmin Hamid otti raha-asiat omiin käsiinsä

MAINOS Näyttelijä oppi kantapään kautta, miksi kannattaa säästää puskuri tilille. Senioristrategi Kaisa Kivipelto vinkkaa, että perhevapaiden jakautumista kannattaa miettiä tarkkaan.

Sijoitusvaikuttaja Jasmin Hamid paljastaa, kuinka hän lankesi aluksi sijoittamisen sudenkuoppiin.


20.6. 15:04

Jasmin Hamidin vanhemmat noudattivat tarkkaa budjettia, ja hän tottui maltilliseen rahankäyttöön.

Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan Hamid pääsi näyttelemään Salatut elämät -televisiosarjaan.

– Kun sain yhtäkkiä hyvää palkkaa, yli 5000 euroa kuukaudessa, hullaannuin. Tuttavapiirissäni monet ostelivat vaatteita ja autoja, matkustelivat ulkomaille. Minuun tarttui kuluttamisen into.

Kesällä Salkkarit jäivät kesätauolle, jolloin tyrehtyi myös Hamidin palkansaanti. Yhtäkkiä 27-vuotiaan, vuokralla asuvan sinkkunaisen rahat olivat lähes loppu.

Välillä tarvitaan lisää tervettä itsekkyyttä.

– Ihmettelin, miksi minulla ei ollut yhtään rahaa säästössä hyvästä palkastani.

Hamid otti opikseen ja muutti kulutustottumuksiaan niin, että sai kerättyä tililleen puskurin syksyllä. Samoihin aikoihin ystävä suositteli hänelle kirjaa, joka kannustaa naisia sijoittamaan.

– Sen luettuani tajusin, että sijoittamisen ei tarvitse olla vain rikkaiden ihmisten juttu.

”Uskalsin lähteä kokeilemaan”

Hamid päätti ottaa raha-asiat omiin käsiinsä. Hänestä tulisi itsenäinen nainen, jolla on omat rahat. Ensimmäiseksi Hamid sijoitti Nokian osakkeisiin.

– Katsoin, että nyt on tarjolla maailmankuulua yhtiötä halvalla. En ollut ottanut asioista juurikaan selvää.

Hamid myöntää, että sijoittamisuran alussa tuli tehtyä virhearvioita. Hän ei laatinut itselleen sijoitussuunnitelmaa, vaan tuijotteli kursseja tuntikaupalla. Paniikissa hän saattoi myydä juuri ostamiaan osakkeita, jos niiden arvo laski.

Sijoittamisen ei tarvitse olla vain rikkaiden ihmisten juttu.

Hamid ei ole kuitenkaan harmissaan siitä, että lankesi aluksi sijoittamisen sudenkuoppiin.

– Oli hyvä, että uskalsin lähteä kokeilemaan. Alku voi olla vaikea ja pelottava. Ei kannata kuitenkaan liian kauan jahkailla, vaan hyväksyä se, että voi oppia matkan varrella.

Miksi naisilla on lasikatto lompakossa? Katso Sami Kurosen juontama talk show

”Pidetään ahneena”

Nyt vuosia tavoitteellisesti sijoittaneen Hamidin taloudellinen tilanne on sangen hyvin turvattu. Säästämistä Hamid ei silti lopeta, sillä omaisuuden kertyminen tuo hänelle mielenrauhaa.

– Jostain syystä sitä pidetään ahneena, että haluaa itselleen lisää rahaa, Hamid ihmettelee.

Liian usein naiset säästävät rahaa lapsilleen, mutta eivät itselleen. He suostuvat myös siihen, että perheessä arvokkaat hankinnat tehdään miehen nimiin.

– Välillä tarvitaan lisää tervettä itsekkyyttä. Jokaisella pitäisi olla omaa rahaa ja omiin nimiin kertyvää varallisuutta.

”Itsekkyys on tärkein suositus”

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto on samoilla linjoilla Hamidin kanssa. He ovat vuosia tehneet yhdessä Taloudellinen mielenrauha -podcastia, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta raha-asioista.

– Haluamme nostaa keskusteluun, miksi naiset eivät vaurastu, Kivipelto sanoo.

Suomalaisnaisten luottamus omaan talouteensa on Pohjoismaiden alhaisimmalla tasolla. Lähes kolmannes naisista murehtii viikoittain taloudellista tilannettaan.

Kaisa Kivipelto ja Jasmin Hamid haluavat nostaa keskusteluun, miksi naiset eivät vaurastu.

Näin paljastuu Danske Bankin pohjoismaisesta Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksesta 2021.

Kivipelto kannustaa naisia miettimään talouttaan arjen kulutuspäätöksiä pidemmälle. Miten taata tulevaisuuden minän taloudellinen mielenrauha?

Kivipelto kehottaa ajattelemaan nykyistä enemmän taloudellista itsenäisyyttä, varsinkin elämän käännekohdissa. Esimerkiksi parisuhteen aloitus tai perheenlisäys mullistaa taloustilanteen.

– Lapsen saamisella on taloudellisia vaikutuksia palkka- ja urakehitykseen sekä eläkekertymään. Siksi esimerkiksi perhevapaat kannattaisi jakaa tasan vanhempien kesken. Itsekkyys on tärkein suositus, jonka annan naisille, Kivipelto summaa.

Iso osa perhevapaan korvauksesta on ansiosidonnaista, joten toisin kuin moni luulee, paremmin tienaavan saattaa olla kannattavaa jäädä kotiin.

Miten naiset voivat vaurastua? Kuuntele Taloudellinen mielenrauha -podcastia

Sijoituksia ja neuvotteluja

Yksi tapa kohentaa taloustilannetta on aloittaa säästäminen sekä säännöllinen ja pitkäjänteinen sijoittaminen.

– Esimerkiksi rahastoihin sijoittamisen voi aloittaa ilman, että täytyy etukäteen tietää kaikesta kaikki. Sijoituksia kannattaa tehdä joka kuukausi, hajauttaa ajallisesti, Kivipelto rohkaisee.

Pankin kanssa voi keskustella asuntolainan lyhennysvapaasta, jonka aikana voi kerryttää itselleen puskurin tilille.

Kaisa Kivipelto suosittelee neuvottelemaan palkastaan rohkeasti.

Mutta entä jos tilillä ei ole yhtään ylimääräistä rahaa?

– Pankin kanssa voi keskustella esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaasta, jonka aikana voi kerryttää itselleen puskurin tilille. Myös maksuaikaa pidentämällä saa vähän enemmän rahaa käyttöönsä joka kuukausi.

Kivipelto suosittelee myös neuvottelemaan palkastaan rohkeasti ja etsimään uusia työmahdollisuuksia.

Tasa-arvo on kynnyskysymys

Hamid on ollut miehensä kanssa yhdessä kymmenen vuotta, ja heillä on kaksi lasta.

– Rahan säästäminen helpottui, kun elämään tuli mukaan joku, jonka kanssa jakaa arjen ja asumisen kulut. Perhevapaita varten säästimme yhdessä etukäteen.

Alusta asti pariskunnalle on ollut selvää se, että silloin kun toinen tienaa enemmän, enemmän tienaava myös maksaa kuluista suurimman osan. Siten toisellekin jää rahaa säästöön.

Tällä hetkellä minulle jää enemmän rahaa käteen kuin puolisolleni.

– Tällä hetkellä minulle jää enemmän rahaa käteen kuin puolisolleni. Mutta en osaa edes kuvitella, että olisin parisuhteessa, jossa taloudellinen tasa-arvo ei toteudu. Se on ihan kynnyskysymys, Hamid sanoo.

Hän toteaa, että parisuhteessa rakkaus ei suinkaan vähene siitä, että raha-asioista puhutaan.

”Välillä tarvitaan lisää tervettä itsekkyyttä. Jokaisella pitäisi olla omaa rahaa ja omiin nimiin kertyvää varallisuutta”, sanoo Jasmin Hamid.

Säästöjä hyvän päivän varalle

Omiin sijoituksiin voi suhtautua kuin kotivakuutukseen. Sitäkin maksetaan toivoen, ettei mitään pahaa tapahdu. Samoin eroon tai puolison kuolemaan voi varautua taloudellisesti.

– Kaikki ajattelevat, etteivät eroa koskaan, niin itsekin ajattelen. Kuitenkin puolet liitoista päättyy eroon. Sinisilmäinen ei pidä olla, Hamid sanoo.

Säästää voi myös hyvän päivän varalle. Ehkä haaveena on vene, mökki, ulkomaanmatka, terassiremontti, sapattivuosi tai perhe.

– Yhdessä säästäminen on osa haaveen toteuttamista. Nyt haaveilemme mökille uudesta lisärakennuksesta ja mietimme, onko meidän mahdollista vaihtaa isompaan asuntoon viiden tai kuuden vuoden päästä.

Miksi naisilla on lasikatto lompakossa? Katso Sami Kurosen juontama talk show

Lähteitä: Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha –tutkimus 2021. Tilastokeskus. Kela. Suomen Ekonomien palkkatutkimus 2021.