[MAINOS: Posti] Saitko kortin Pirkolta? Innokas korttiharrastaja lähettää vuodessa yli 1000 korttia - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosPosti

Saitko kortin Pirkolta? Innokas korttiharrastaja lähettää vuodessa yli 1000 korttia

Ota joulun korttirumbaan mallia kymmeniä tuhansia tervehdyksiä lähettäneeltä himoaskartelijalta!

Pirkko Puonti kerää materiaalia kortteihin matkoiltaan ympäri maailmaa.


4.11.2021 18:15

– Askartelija ei ikinä heitä mitään pois, nauraa Pirkko Puonti.

Yli 1000 korttia vuodessa omin käsin askarteleva ja lähettävä Puonti viittaa askartelukaappiinsa, jonka uumenista löytyy esimerkiksi korttipohjia, kartonkia, kyniä, tusseja, leimasimia ja liimaa, nauhoja, nappeja sekä silkkipapereita.

Puonnin korttiharrastus alkoi jo viitisenkymmentä vuotta sitten, joskin tuolloin paljon pienimuotoisempana. Sitä mukaa kun ystävien ja tuttavien määrä vuosien varrella on kasvanut, on kasvanut myös lähetettyjen korttien määrä.

– Ilahdun itse tavattoman paljon postista mitä saan. Kortti, varsinkin itse tehty sellainen, on ihana tapa muistaa ihmistä, sanoo Puonti ja kertoo lähettävänsä kortteja ”vähän kaikille”, mutta pyrkivänsä muistamaan varsinkin vanhempia sukulaisia, joilla ei muuten ole niin paljoa sosiaalisia kontakteja.

– Lähetän paljon kortteja ystävänpäivänä, ja myös naistenpäivä on minulle tärkeä. Joulu on kuitenkin ehdottomasti korttiaskartelijan kulta-aikaa. Lähetän noin 300 erilaista joulukorttia vuosittain, Puonti toteaa.

Pirkko Puonti askartelee itse kaikki lähettämänsä kortit.

Joulutervehdyksiä keskellä kesää

Korttiharrastajan joulusesonki alkaa toisinaan hyvinkin aikaisin.

– Tiedän askartelijoita, jotka aloittavat joulukorttien teon jo kesällä. Mikäs niitä olisi ollut kesämökillä tehdessä, mutta vielä kesällä en saanut kortteihin selkeää ideaa. Tänä vuonna aloitin joulukorttien askartelun marraskuun alussa, Puonti valottaa.

Valmistamansa kortit Puonti lähettää aina kirjekuorissa. Tapaa suosittaa myös Posti: itse askarrellut, taitettavat ja muodoltaan erilaiset kortit kannattaa aina postittaa kirjekuoressa, samoin nauhalla tai hileellä koristellut kortit.

Kortit joissa on kovia koristeita kuten helmiä tai koristeniittejä, pitää postittaa kuplamuovisessa tai pahvisessa kuoressa. Alle 50 grammaa painavan kortin postitus on saman hintaista kuorella tai ilman.

Marraskuun puoliväliin mennessä Puonti on jo postittanut kaikki Euroopan sekä Suomen ulkopuolelle lähtevät joulukortit. Postin kotitalouksiin jakama, joulutervehdysten lähettämiseen tarkoitettu punainen kuori on kotimaassa näppärä, mutta siinä on Puonnin mukaan yksi ongelma:

– Kaikki jouluksi tekemäni kortit eivät mitenkään mahdu yhteen kuoreen, hän naurahtaa.

Pirkko Puonti lähettää jouluisin 300 korttia. Jokainen kortti on täysin uniikki teos.

Suunnitelmallista luovuutta

Puonti on askartelijana hyvin järjestelmällinen. Hän katsoo kalenterista kuukautta etukäteen ja miettii, mitä juhlapäiviä ja keitä tulevan kuukauden aikana on muistettavana. Sitten alkaa suunnittelutyö. Ajan säästämiseksi kortit syntyvät usein jonkinlaisena sarjatuotantona, mutta Puonti pyrkii aina tekemään tervehdyksistä jollain tapaa yksilöllisiä.

– Jos on aikaa, etsin korttiin jonkun sopivan runon tai värssyn ja toisinaan kirjoitan pienesti kuulumisia - vähintään kerron, missä päin maailmaa milloinkin olen, kertoo vapaaehtoistyötä neljän viime vuoden ajan esimerkiksi Keniassa, Kreikassa ja Kambodžassa tehnyt Puonti.

Inspiraatiota korttien askarteluun Puonti hakee muun muassa Pinterestista sekä Facebookin korttiaskarteluryhmistä. Vinkkejä antaa myös kalligrafiaa harrastava sisko ja toisinaan innokas askartelija innostuu pyöritellessään käsissään uusia materiaaleja, joita tarttuu mukaan myös ulkomaanmatkoilta.

– Kierrän askartelutarvikekauppoja ja tutustun paikallisiin valikoimiin. Esimerkiksi Intiassa ihastuin värikkäisiin käsintehtyihin papereihin, joita Suomeen palatessani toin mukanani aika pinkan, tarinoi Puonti.

Pirkko hallinnoi osoitteita pienillä osoitekirjoilla.

Osoitekaaos hallintaan

Tänä vuonna Puonnin korttipajalta lähtee maailmalle muun muassa decoupage-tekniikalla tehtyjä joulutervehdyksiä, joista jokaisen takana on juokseva sarjanumeron lisäksi vuosiluku sekä teksti Homemade Cards, PP Productions. Osoitteita hän hallinnoi varsin analogisesti, eli pienillä osoitekirjoilla.

– Kirjoitan ihmisten osoitteet aina talteen ja pyrin päivittämään niitä sitä mukaa kun saan tietoa osoitteenmuutoksista, kertoo Puonti, jolla on tällä hetkellä käytössään osoitekirjoja peräti kolme kappaletta.

Luovan mielen ja osaavien käsien yhteistyönä syntyvät kortit ovat suorastaan kuin pieniä taideteoksia. Niin hienoa korttia ei kuitenkaan ole kuulemma koskaan syntynyt, etteikö Puonti olisi malttanut sitä lähettää.

– Mutta toisinaan kun oikein upea yksilö syntyy, laitan sen syrjään odottamaan juuri sitä oikeaa hetkeä ja vastaanottajaa.

Kaipaatko inspiraatiota joulukorttiaskarteluihin? Katso ideat joulun hurmaavimpiin joulukortteihin täältä!

Joulutervehdykset matkaan

  • Postita kotimaan joulukortit edullisimmin joulutervehdyksen ikimerkillä viimeistään tiistaina 14.12. Tunnistat merkin lumihiutale-symbolista.

  • Jos lähetät useamman kortin, sulje ne punaiseen kuoreen ennen kirjelaatikkoon tiputtamista.