[Mainos: Electrolux] Kokeile! Näin peset pyykkisi luontoa ja sähkölaskua säästäen - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosElectrolux

Kokeile! Näin peset pyykkisi luontoa ja sähkölaskua säästäen

Kun pesee vaatteensa 30 asteessa, vaatteet kestävät todennäköisesti pidempään. Samalla säästyy vettä ja sähköä.

”On tärkeää, että pystymme vähentämään energiankulutusta. Tällä on valtava merkitys vaatehuollon ympäristökuormituksen näkökulmasta”, sanoo Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström.


11.5. 0:34

Moni meistä suomalaisista pesee vaatteensa lähes aina 40 asteessa. Pinttynyt tapa on usein vanhemmilta opittu, ja sitä on jatkettu kyseenalaistamatta.

Nykyisin asiantuntijat suosittelevat pesemään vaatteet 30 asteen lämpötilassa 40 asteen sijaan. Pyykit eivät vaadi puhdistuakseen enää yhtä korkeita lämpötiloja kuin ennen.

– Kun pudottaa 60 asteesta 40 asteeseen, säästää noin 50 prosenttia sähköä. Kun pudottaa 40 asteesta 30 asteeseen, valinta voi vähentää energiankulutusta yli 30 prosenttia. Pyykit tulevat yhtä puhtaiksi 30 asteessa kuin 40 asteessa, kertoo kodinkonevalmistaja Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström.

 Nykyisten pesukoneiden ja nestemäisten pesuaineiden ansiosta lika lähtee entistä matalammassa lämpötilassa.

Hän muistuttaa, että vaatteiden pesulapuissa mainittu pesulämpötila on aina enimmäissuositus. Vaate kestää 40 asteen pesun, mutta se voi puhdistua silti jo 30 asteessa.

– Nykyisten pesukoneiden ja nestemäisten pesuaineiden ansiosta lika lähtee entistä matalammassa lämpötilassa. Pyykit tulevat puhtaiksi myös entistä vähemmällä määrällä vettä.

”Kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti”

Kun pesee pyykkinsä entistä matalammassa lämpötilassa, energiankulutus vähenee ja vaatteet kestävät entistä pidempään. Varsinkin vaatteiden värit haalistuvat huomattavasti vähemmän. Mutta tulevatko vaatteet todella puhtaiksi 30 asteen pesussa?

– Kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti ja kokeilla, miten lika lähtee matalassa lämpötilassa pestäessä. Toki pesuaineissa voi olla eroja. Nestemäisissä pesuaineissa on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat puhtaan lopputuloksen matalassa lämpötilassa, Liljeström sanoo.

Jotta oikean pesuohjelman löytäminen ei tuntuisi niin hankalalta, Electrolux on kehittänyt oikeaoppiseen vaatehuoltoon opastavan puhelinapplikaation.

Yhdessä pesussa kuluu vettä noin 40–50 litraa.

– On tärkeää, että pystymme vähentämään energiankulutusta. Tällä on valtava merkitys vaatehuollon ympäristökuormituksen näkökulmasta, Liljeström sanoo.

– Höyryraikastuksella voi jättää välistä vaatteen pesun yllättävän usein, mikä säästää tekstiilin kulumista ja säilyttää vaatteen entistä pidempään.

Erilaisia vaatteita, erilaisia pesuasteita

Kodinkonevalmistaja on tehnyt kuluttajatutkimuksen pyykinpesutottumuksista. 90 prosenttia siihen osallistuneista suomalaisista haluaa pidentää vaatteidensa elinikää ja lisätä niiden kestävyyttä.

– Suomalaiset ajattelevat joskus liiankin hygieenisesti ja uskovat, että vaatteet on pestävä korkeissa lämpötiloissa. Tuolloin vaatteet kuluvat helposti loppuun. Nykyaikaiset vaatteet tarvitsevat juuri niille tarkoitettua vaatehuoltoa, Liljeström sanoo.

 Sovellus auttaa sopivan pesuohjelman löytämisessä ja valinnassa.

Hän kehottaa suomalaisia hyödyntämään pesukoneiden ohjelmia. Valtaosa kuluttajista käyttää vain kolmea ohjelmaa.

– Tarve olisi huomattavasti useammalle. Jotta oikean pesuohjelman löytäminen ei tuntuisi niin hankalalta, Electrolux on kehittänyt oikeaoppiseen vaatehuoltoon opastavan puhelinapplikaation. Sovellus auttaa sopivan pesuohjelman löytämisessä ja valinnassa.

Vaatteita ei kannata pestä liian korkeassa eikä liian matalassa lämpötilassa. Osa vaatteista on edelleen hyvä pestä korkeammassa kuin 30 asteessa, esimerkiksi alusvaatteet, pyyhkeet ja lakanat.

– Varsinkin jos on huolissaan bakteereista, voi aika ajoin pestä vaatteet jopa 60 asteen pesussa.