[Mainos: Neudorff] Oikotie viherpeukaloksi! 5 vinkkiä, joiden avulla loistat kasvimaalla ja vältät puutarhamokat - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosNeudorff

Oikotie viherpeukaloksi! 5 vinkkiä, joiden avulla loistat kasvimaalla ja vältät puutarhamokat

Miten saa kukat kukoistamaan ja kirvat kuriin? Mikä on runsaan sadon ja unelmanurmikon salaisuus? Mitä yllättävää pitää tietää syyslannoitteesta? Lue ammattilaisen vinkit.

Upeisiin runsaan rönsyileviin istutuksiin haetaan nyt inspiraatiota englantilaispuutarhoista.­


26.4. 14:42

Puutarhabuumi on jyrännyt läpi Suomen, ja yhä useampi katsoo omaa pihamaata tai parveketta sillä silmällä. Vehreä piha, hurmaava kukkaloisto ja oman kasvimaan antimet kiinnostavat ja ovat jokaisen ulottuvilla, kun noudattaa muutamaa ammattilaisvinkkiä.

1. Luota luonnolliseen lannoitteeseen

Monen taitavan viherpeukalon salaisuus on niinkin yksinkertainen asia kuin oikeat lannoitteet. Kasvimaan kasvit ja puutarhan kukat tarvitsevat ravinteita maaperästä kukoistaakseen.

Orgaaninen lannoite on huoleton valinta aloittelijankin kasvimaahan tai kukkapenkkiin: hidasliukoisena se ei aiheuta samanlaista yliannostuksen vaaraa kasville kuin kemiallinen lannoite, joka liiallisesti annosteltuna saattaa tuhota kasvit.

Eri kasvit kaipaavat erilaisia ravinteita, siksi lannoitteita on monenlaisia, esimerkiksi tomaattilannoitteessa on enemmän kaliumia ja ruusulannoitteessa enemmän fosforia.

Ensimmäisten lannoitteiden aika on keväällä, kun maaperä on jo lämmennyt. Lannoite annostellaan kasville kaivettuun istutuskuoppaan tai sekoitetaan maassa kasvavan kasvien pintamultaan lähelle juuria. Nestemäiset lannoitteet lisätään kasteluveteen.

Lannoitepuikot sopivat ruukuissa kasvaville viherkasveille, kukkiville kasveille, sekä tomaateille ja marjoille. Neudorffin rakeisten orgaanisten lannoitteiden teho perustuu mykorritsa-sieneen, joka vahvistaa kasvien juuria ja edesauttaa veden ja ravinteiden kulkua kasviin. Lannoitetta lisätään kahden kuukauden välein.

Näppärä ja trendikäs lavaviljely tekee keittiötarhasta helppohoitoisen.­

2. Torju kasvimaan konnat

Keittiöpuutarhat, erityisesti omien yrttien ja salaattien viljely on nyt trendikästä. Puutarhan hoito on konkreettista käsillä tekemistä, joka tuottaa mielihyvää. Iloa tuo myös ihan oikea sato! Näppärän pienen kasvimaan voi perustaa kerrostalon pihaan kohopenkkiin tai ruukkuihin parvekkeelle. Jopa perunan viljely ämpärissä tai mansikan amppelissa onnistuu parvekkeella.

Kasvimaan satoa uhkaa pienet tuholaiset: kirvat ja etanat. Luontoystävällinen tapa on käyttää torjunnassa Spruzit-nesteitä, jotka hyödyntävät luonnon pyretriiniä ja rapsiöljyä. Aktiivinen ainesosa pyretriini saadaan luontaisesti kasvavasta krysanteemista.

Se hajoaa nopeasti altistuessaan auringonvalolle, ja on ohjeiden mukaisesti käytettynä turvallinen ihmisille ja lemmikeille. Salaattia rouskuttaviin etanoihin tehoaa luonnonmukainen Ferramol-etanasyötti.

3. Tuuhean unelmanurmikon salaisuus

Tuuhea, elävä ja jalkapohjan alla pehmeä nurmikko on monen pihahaave numero yksi. Vehreä nurmikko saa alkunsa jo keväällä. Ensin poistetaan sammal ja rikkaruohot.

Yhtä tärkeää kuin puutarhan hoito on sen ihastelu. Suunnittele istahduspaikka pihan kauneimpaan kohtaan.­

Toukokuussa, kun maa on lämmennyt, on aika kalkita maaperä ja levittää orgaaninen nurmikkolannoite. Sen sisältämä mykorritsa-sieni tukee nurmiheinien juuristoa. Kalkin tarve, eli maan happamuus kannattaa mitata säännöllisesti vuosittain pH-testillä.

Toiseen kertaan nurmikko voidaan lannoittaa juhannuksen jälkeen. Orgaaninen Neudorffin Azet Bio-Nurmikkolannoite on kerännyt oman fanikuntansa.

Lannoite tukee erityisesti nurmiheinän kasvua, jolloin rikkakasvien suotuisat olosuhteet häiriintyvät ja ne tukahtuvat. Lannoittamatonkin nurmikko vihertää, mutta silloin asialla ovat väärät kasvit. Rikkaruohot kun pärjäävät köyhässäkin maassa.

4. Harmia havupuista − kiusana käppyrät, riesana ruskea?

Syvänvihreä tuija-aita tai veistosmainen komea kataja on upea pihan koristaja. Ne vaativat viherpeukalon huolenpitoa jo alkukeväästä. Havupuut, kuten katajat ja tuijat, on syytä suojata kevättalven paahteelta ja tuulilta varjostuskankaalla.

Jos vahinko kuitenkin tapahtuu ja havupuu erehtyy heräilemään ennen aikojaan, lopputulema on ruma ruskettuminen kauniiden vihreiden neulasten sijaan. Puu saattaa näyttää hyvinkin huonolta ja näivettyneeltä, mutta se voi silti olla yhä pelastettavissa Havupuubalsamilla.

Ruiskutettava lannoite imeytyy puuhun neulasten kautta, ja se tunnetaan puutarhapiireissä ”ihmeaineena”. Pienet havuaidat voi ruiskuttaa lannoitteella kauttaaltaan useasti, ja se käy myös muiden ikivihreiden, kuten alppiruusujen, vahvistamiseen.

5. Varaudu talveen jo kesällä!

Todellinen ammattilaisen knoppi on syyslannoite ja sen ajankohta. Lannoitteen nimi johtaa monet kotipuutarhurit harhaan. Osuvampi nimi olisi loppukesänlannoite, sillä parhaan hyödyn syyslannoitteesta saa, kun lannoittaa kasvit ajoissa, esimerkiksi marjapensaat heti sadonkorjuun jälkeen. Lokakuussakin lannoitetta yhä puutarhamyymälöistä kysytään, mutta niin myöhään käytettynä sen hyöty on jo kyseenalainen.

Syyslannoite sisältää fosforia ja kaliumia. Sitä kaipaavat kaikki puutarhan talvehtivat kasvit, kuten hedelmäpuut, marjapensaat, koristepuut ja -pensaat. Syyslannoite valmistaa kasveja talveen ja lisää kasvien talvenkestävyyttä.

Vinkit antoi puutarhuri ja avainasiakaspäällikkö Jari Talvitie Vilomixiltä. Vilomix on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistuneen saksalaisen Neudorffin maahantuoja.

Lue lisää: Neudorff.fi