[Mainos: Electrolux] Lue 9 vinkkiä entistä kestävämpään pyykinpesuun - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosElectrolux

Lue 9 vinkkiä entistä kestävämpään pyykinpesuun

Pesetkö vaatteitasi vanhentuneilla tavoilla? Pienillä muutoksilla voit vaivattomasti vähentää pyykinpesun ympäristökuormitusta ja pidentää vaatteiden ikää.

Höyryraikastuksella voi jättää välistä vaatteen pesun yllättävän usein, mikä säästää tekstiilin kulumista ja säilyttää vaatteen entistä pidempään.


26.4. 12:45

Kiireisessä arjessa harva meistä miettii, millä tavalla oikeastaan pesee pyykkiä. Jokaisen toiveena on, että pyykinpesu on mahdollisimman nopeaa ja helppoa.

– Meillä on monia erilaisia vaatteita. Kaikkia niitä ei kannata pestä automaattisesti puuvillaohjelmalla 40 asteessa, sanoo Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström.

Hän kehottaa suomalaisia hyödyntämään pesukoneiden erilaisia ohjelmia.

– Höyryraikastuksella voi jättää välistä vaatteen pesun yllättävän usein, mikä säästää tekstiilin kulumista ja säilyttää vaatteen entistä pidempään.

Näiden 9 vinkin avulla voit pyykätä entistä ympäristöystävällisemmin vaatteita hellien.

1. Pese vaatteesi 30 asteessa 40 asteen sijaan.

Tämä valinta voi vähentää energiankulutusta yli 30 prosenttia. Muutoinkaan ei kannata pestä vaatteitaan liian korkeassa eikä liian matalassa lämpötilassa.

2. Höyrytä vaatteesi, jotka kaipaavat raikastusta.

Kaikkia vaatteita ei tarvitse aina pestä, vaan yllättävän usein höyrypesu riittää. Tämä säästää yli 40 litraa vettä verrattuna siihen, että pyörittäisi koneellisen pyykkejä tavallisella pesuohjelmalla.

3. Ota avuksi vaatehöyrystin tai ripusta vaatteet ulos raikastumaan.

Jos pesukoneessa ei ole höyrytoimintoa, myös vaatehöyrystin on yksi keino saada vaateet sileiksi. Höyrystin voi korvata lähes kokonaan silitysraudan. Vaatteiden tuuletus ulkona toimii myös mainiosti, jos on aikaa odotella.

 ”Höyryraikastuksella voi jättää välistä vaatteen pesun yllättävän usein.”

4. Käytä nestemäistä pyykinpesuainetta.

Monet pyykinpesujauheet sisältävät valkaisuaineita, jotka aiheuttavat värillisten vaatteiden värien haalistumista. Suurin osa suomalaisista käyttääkin nestemäistä pyykinpesuainetta, mikä on jauhetta ympäristöystävällisempi valinta.

5. Käytä huuhteluainetta, joka vahvistaa vaatteiden kuituja.

Siten vaatteet kestävät mahdollisimman pitkään. Huuhteluainetta kannattaa kuitenkin käyttää vain vaatteille, joille se soveltuu.

6. Älä käytä pesuainetta liikaa äläkä liian vähän.

Kiinnitä huomiota sopivaan pyykinpesuaineen annosteluun.

7. Paranna vaatteiden vedenhylkivyyttä.

Monissa pesukoneissa on pesuohjelma, joka vahvistaa vaatteen vedenhylkivyyttä. Pesun jälkeen tuloksia voi tehostaa käyttämällä kuivausrummun ohjelmaa, joka aktivoi lämmöllä vaatteen kestävää pintaa. Tähän tarkoitukseen sopii myös silitysrauta.

Kun vaatteiden vedenhylkivyys lisääntyy, ne kestävät entistä pidempään.

8. Lajittele vaatteet oikein pesua varten.

Kaikki vaatteet eivät kestä pesukoneen tehokasta pyöritystä. Kun käyttää kullekin vaatteelle sopivaa pesuohjelmaa, sen elinkaari pitenee.

9. Kokeile rohkeasti pesukoneen erilaisia ohjelmia!

Vääriä ohjelmia käyttämällä vaatteet voivat menettää muotonsa ja värinsä ennenaikaisesti.

Kannattaa seurata vaatteiden pesulappujen mukaisia suosituksia. Kun käyttää vaatteille sopivia pesuohjelmia, ne pysyvät uudenvertaisina pitkään.