[Mainos: Electrolux] Tiesitkö? Tällä tavalla pyykkäämällä saat vaatteesi kestämään - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosElectrolux

Tiesitkö? Tällä tavalla pyykkäämällä saat vaatteesi kestämään

Yksi helppo tapa pidentää puseroiden ja housujen elinikää on pestä niitä mahdollisimman vähän. Yllättävän usein pelkästään vaatteiden höyrytys riittää.

Ennen kaikkea höyryn käyttö vaatteiden puhdistukseen on ympäristöteko. Kun höyryttää vaatteensa, tulee samalla säästäneeksi vettä ja sähköä.­


26.4. 12:28

Ilouutisia kiireisen arjen pyörittäjille! Vaatteita ei tarvitse aina pestä, jotta saa ne tuoksumaan raikkailta. Hienhaju lähtee pois vähemmälläkin.

Jos on käyttänyt t-paitaa tai puseroa yhden illan, vaatteen höyrytys riittää hyvin. Tällä tavalla säästyy yli 40 litraa vettä verrattuna siihen, että pesisi vaatteen.

Hyvä ohjenuora pyykinpesuun on siis seuraava: pese vähemmän, höyrytä enemmän.

Vaatteiden peseminen ja kuivaaminen tuottavat 25 prosenttia niiden hiilijalanjäljestä. Lisäksi ihmiset heittävät 90 prosenttia vaatteistaan pois paljon aiemmin kuin olisi tarpeen. Peseminen kuluttaa vaatteita, toisin kuin niiden hellävarainen höyryttäminen.

 ”Pystymme pelastamaan maailman, suojelemaan ympäristöä ja säästämään vaatteita, kun käytämme höyryä vaatteiden raikastukseen.”

Vaatehuollon hiilijalanjälki kevenee

Modernit teknologiset innovaatiot ovat tulleet pyykkääjien avuksi. Esimerkiksi kodinkonevalmistaja Electroluxin monissa pesukoneissa on ohjelma, joka höyryttää vaatteet pesun lopuksi tai raikastaa ne täysin ilman vesipesua.

– Pystymme säästämään vaatteita, kun käytämme höyryä lievästi likaantuneiden tai tunkkaisten vaatteiden raikastukseen. Höyryraikastusta säännöllisesti käyttämällä voidaan keventää merkittävästi vaatehuollon hiilijalanjälkeä, sanoo Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström.

Korona-aikana kaapissa lojuneet tunkkaiset kauluspaidat voi heittää pesukoneeseen ja laittaa päälle höyrytysohjelman. Kestää vain 15–20 minuuttia, kun höyrytetyt vaatteet ovat valmiit.

– Sen jälkeen lievästi kosteat vaatteet voi ripustaa noin vartiksi henkariin kuivumaan tai silittää ilman silitysraudan höyryä. Sitten vaatteet vain päälle ja radalle!

Liljeströmin mukaan melkein kaikki vaatteet on mahdollista höyryttää. Vesihöyry sitoo itseensä vaatteissa olevat hajut.

– Höyryraikastuksella voi jättää välistä vaatteen pesun yllättävän usein, mikä säästää tekstiilin kulumista ja säilyttää vaatteen entistä pidempään. Toki vaatteet voi ripustaa parvekkeelle tai ulos raikastumaan, mutta niiden pitää olla siellä tuntitolkulla.

Hellävarainen höyryttäminen säästää

Ennen kaikkea höyryn käyttö vaatteiden puhdistukseen on ympäristöteko. Kun höyryttää vaatteensa, tulee samalla säästäneeksi vettä ja sähköä.

Höyrypesu on hellävarainen: höyryn lämpötila koneessa on enintään 70 astetta, ja se kuumentaa tekstiilin korkeintaan 40-asteiseksi. Höyrytys kuluttaa energiaa kokonaisuudessaan vain 0,25 kilowattituntia.

 ”Kun pyykki höyrytetään pesun lopuksi, vaatteet tulevat sileiksi kuin itsestään.”

– Vettä ja sähköä kuluu murto-osa siitä, mitä pesukone käyttää tavallisessa pesussa. Energiataloudellisesti järkevässä ratkaisussa vettä kuluu noin kaksi litraa noin 50 litran sijaan, Liljeström vertaa.

Pesukoneissa on vettä lämmittävä vastus, jota voidaan käyttää pelkästään veden höyrystämiseen. Vesi ei tule pesukoneen rumpuun, vaan se höyrystyy rummun alapuolella.

– Tekniikka on nerokkaan yksinkertainen ja edullinen.

Näin voi jättää väliin silityksen

Pesukoneissa voi käyttää höyryä myös toisella tavalla vaatteiden pesun jälkeen, jolloin höyry estää pyykin rypistymisen.

– Kun pyykki höyrytetään pesun lopuksi, vaatteet tulevat sileiksi kuin itsestään. Tätä pesukoneen toimintoa suomalaiset käyttävät usein. Höyrytys ei olennaisesti lisää pesuaikaa, Liljeström kertoo.

Höyrytys tekee tekstiileistä pehmeitä, jolloin niitä on helppo silittää. Parhaimmassa tapauksessa silityksen voi jättää kokonaan väliin, koska höyrytys on vähentänyt ryppyjä huomattavasti. Siten säästyy energiaa, aikaa ja hermoja.

Jos pesukoneessa ei ole höyrytoimintoa, myös vaatehöyrystin on yksi keino saada vaateet sileiksi. Höyrystin voi korvata lähes kokonaan silitysraudan.

Vaatteiden kohtelulla, niiden käytöllä ja elinkaaren pituudella on valtava vaikutus ympäristön kuormitukseen.

Kodinkonevalmistaja on tehnyt kuluttajatutkimuksen pyykinpesutottumuksista. 90 prosenttia siihen osallistuneista suomalaisista haluaa pidentää vaatteidensa elinikää ja lisätä niiden kestävyyttä.

– Suomalaiset ovat joskus liiankin hygieenisiä. Vaatteet heitetään herkästi pyykkikoneeseen 40 asteen pesuun, jos ne haisevat vähän tunkkaisilta. Tuolloin vaatteet kuluvat helposti loppuun, Liljeström sanoo.

Myös Electroluxin tavoitteena on pienentää vaatehuollon ympäristöpäästöjä.