[Mainos: Neulomo] Vaatesuunnittelija Anna Huoviala: ”Suomalainen vaate kestää aitoa, jokapäiväistä arkea” - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosNeulomo

Vaatesuunnittelija Anna Huoviala: ”Suomalainen vaate kestää aitoa, jokapäiväistä arkea”

Mikä vaate sopii päärynävartalolle, entä ovatko leveälahkeiset housut väärä valinta lyhytjalkaiselle? Vanhat pukeutumissäännöt kannattaa heittää romukoppaan. Omaa vartalomallia suurempi haaste löytyy korvien välistä.


12.4. 14:27

Anna Huoviala suunnittelee monikäyttöisiä ja mukavia vaatteita tavallisille suomalaisille naisille.­

Vuonna 2016 perustettu Neulomo on suomalainen naistenvaatemerkki, joka keskittyy kotimaan naisten tarpeisiin ja toiveisiin.

– Tunnemme suomalaisen naisen arjen todella hyvin. Olemme itsenäisiä ihmisiä ja hoidamme kaikki arjen askareet mieluiten itse. Meille suomalaisille tärkeää on vaatteen käytännöllisyys ja positiivinen helppous. Myös hinnan tulee olla järkevä ja perusteltavissa. Laatua, kestävyyttä ja vastuullisuutta Suomessa arvostetaan pitkälle, kertoo Neulomon pääsuunnittelija Anna Huoviala.

Neulomolla ajatellaan lempeän realistisesti, että elämä on juhlan sijasta suurimmaksi osaksi arkea. Aamulla herätään ja ratkaistaan pukeutumistarpeet fiiliksen ja päivän askareiden mukaan. Yrityksen tavoitteena onkin jokapäiväisen elämän helpottaminen.

– Suunnitellussa otamme huomioon tuotteen elinkaaren kokonaisuudessaan. Emme käytä metallisia vetoketjuja tai neppareita, mikä helpottaa vaatteen kierrätystä käytön jälkeen. Vaatteemme ovat myös todella helppohoitoisia.

Ei nopeaa trendimuotia, vaan iätöntä käyttötavaraa

Neulomo ei valmista vaatteita vaihtelevien trendien tai kausien mukaan, vaan vaatteiden ajattomuus on koko toiminnan ydin.

– Me pysymme mieluiten hyväksi todetuissa, iättömissä malleissa. Jos siis ostat meiltä vaatteen maaliskuussa, se tuntuu ja näyttää varmasti hyvältä ja ajankohtaiselta edelleen myös marraskuussa.

Kestävä muoti alkaa materiaaleista ja siitä, että koko tuotantoketju on kunnossa.

 Mitä pidempään tuote pysyy käytössä, sen pienempi sen ympäristökuormitus on.

– Meillä tämä tarkoittaa läpinäkyvää lähituotantoa, sillä kaikki vaiheet tapahtuvat maksimissaan 360 kilometrin päässä Kangasalan tehtaasta. Myös varastointi ja verkkokauppa toimivat Kangasalla, Huoviala sanoo.

– Kun materiaalit ovat laadukkaita, ne kestävät oikeata arkikäyttöä, eivätkä haalistu tai nyppyynny.

Hyvin tehdyssä suunnittelutyössä myös istuvuus ja laskeutuvuus ovat tärkeitä arvoja – oli koko mikä tahansa.

– Kauniin ja helpon arkipukeutumisen ei pitäisi rajoittua tiettyihin kokoihin. Neulomon tuotteissa kokoskaalaa riittää XS:stä 5XL:ään saakka. Mitoituksessa huomioidaan myös se, että vaate antaa kantajalleen tilaa elää ja liikkua oman vartalonsa mukaisesti.

Neulomo tekee tiivistä yhteistyötä omien asiakkaidensa, vaatteiden aitojen käyttäjien kanssa.

– Asiakkaita osallistavat työpajat mahdollistavat tiiviin yhteistyön jo suunnitteluvaiheessa. Vaatteita myös koekäytetään ja muokataan saadun palautteen myötä ennen tuotantoon etenemistä.

Rohkeus toteuttaa omaa tyyliä – vartalomallista riippumatta

Suomalaiset eivät halua enää pukeutua pelkkään mustaan. Nyt rakastetaan graafisia kuoseja ja värejä.

Huoviala kannustaa muutenkin pukeutumaan siten, kun itsestä parhaalta tuntuu.

– Ei kannata miettiä naistenlehdistä tuttuja sääntöjä siitä, mikä vaate sopii päärynävartalolle ja ovatko leveälahkeiset housut väärä valinta lyhytjalkaiselle. Omaa vartalomallia suurempi haaste löytyy korvien välistä. Monelta puuttuu rohkeus toteuttaa omaa tyyliä, vaikka halua olisi.

Huovialan mukaan pukeutumisessa tarvitaan rentoa ja itseä kohtaan hyväksyvää asennetta, sillä epävarmuuksia löytyy kaikenkokoisilta ihmisiltä.

– Tyypillinen ajatusmalli on myös se, että annetaan itselle lupa hankkia uutta päälle pantavaa sitten, kun on laihtunut kymmenen kiloa. Jos peiliin katsoessa näkee vai virheitä, ei uusi vaate tuota asennetta kuitenkaan korjaa.

Arjen tavalliset hetket inspiroivat vaatesuunnittelijaa.

– Suosittu Pisara-kuosi syntyi syksyllä, kun katselin ikkunaa, johon sadepisarat muodostivat graafisen ketjukuvion. Takapiha-kukkakuosi taas syntyi kotimme lähellä olevalla siirtolapuutarhalla erilaisia kukkia katsellessa. En juurikaan seuraa kansainvälisiä kuositrendejä, vaan omaleimaisuus syntyy nimenomaan läheltä arjesta löytyvistä oivalluksista.

Löydä uusi lempivaatteesi!

Hyvin suunniteltu, laadukas vaate ei saa kantajaansa miettimään omia epävarmuuksiaan, vaan siitä tulee hyvä ja itsevarma olo. Lempivaate on oman näköinen, luottojuttu, jonka käyttäjällä ja tekijällä molemmilla on hyvä olla. Sitä käyttää mielellään vaikka viikon jokaisena päivänä.

Kotimainen Neulomo valmistaa kauniita ja vastuullisia vaatteita.

Tutustu: www.neulomo.com