[Mainos: Dansukker] Tällainen kotitekoinen kuplajuoma on nyt hitti – Lue, miten taklaat tyypillisimmän haasteen - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosDansukker

Tällainen kotitekoinen kuplajuoma on nyt hitti – Lue, miten taklaat tyypillisimmän haasteen

Koronavuoden aikana on virkkuukoukku viuhunut ja hapanjuuri kuplinut. Oletko jo kokeillut tehdä itse kuplajuomaa sitruksista tai raparperista? Katso oiva resepti!

DIY-trendin aallonharjalla juodaan nyt kotitekoisia kuplajuomia, kuten rosmariini-raparperisimaa.­


6.4. 12:40

Mikä on raikkaan hapokasta, herkullista, luonnollista, makupaletiltaan muunneltavissa ja syntyy yllättävän helposti kotikeittiössä – kunhan vain malttaa odottaa sen käymistä?

Sima! Ja kaikissa lukuisissa muodoissaan: perinteinen vappusima, tyylikäs ja raikas raparperi-rosmariinisima, lämmittävän kirpeä appelsiini-inkiväärisima ja muut, mitä mielikuvituksellisemmat makumuunnelmat.

Siman taika on sen pirskahtelevuus eli käymisprosessissa syntyvät pirtsakat hiilihapot. Tummuutta voi vaihdella eri sokerein ja makupalettia esimerkiksi eri sitruksin ja yrtein.

Kuplien ja muunneltavuutensa ansiosta itse tehty sima on tyylikäs valinta vaikkapa artesaanihenkiseen brunssikattaukseen, kesän juhlien maljaksi, juhannusboolin pohjaksi tai saunaillan janojuomaksi.

Valmistus helppoa mutta vaatii malttia

Kuten monien suurten DIY-hittien, simankin valmistus on helppoa. Se vain vaatii hieman kärsivällisyyttä: pirteät hapot syntyvät juomaan noin viikossa.

Perinteinen sima valmistetaan yksinkertaisimmillaan sitruunasta, vedestä, fariinisokerista, hiivasta sekä rusinoista. Sokeri ja sitruunamehu sekoitetaan kiehuvaan veteen ja jäähdytetään. Kädenlämpöiseen nesteeseen liuotetaan nokare hiivaa.

Siman annetaan ensin käydä huoneenlämmössä vuorokauden, minkä jälkeen se siivilöidään ja pullotetaan parin rusinan kera.

Sima tekeytyy itsekseen noin viikon kuluessa, parhaiten jääkaapissa tai viileässä. Se on valmista silloin, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Appelsiini-inkiväärisima­

Käymisvaiheessa ei kannata kiirehtiä, ellei halua tinkiä mausta ja happojen pirteydestä, mutta kiiretilanteessa perinteinen sima onnistuu kyllä myös huoneenlämmössä. Silloin käymiseen riittää yleensä kolmisen päivää.

Kattauksesta tai simapullolahjasta saa silmiä hivelevän, kun käyttää kauniita pulloja. Esimerkiksi patenttikorkillisia pulloja on saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoistakin.

Pullon viimeistelee kaunis etiketti, joka kertoo siman raaka-aineet. Etiketin voi tehdä vaikkapa Dymolla tai etikettiautomaatilla.

Tuunaa simaa eri sitruksin, yrtein ja maustein

Siman yksi vahvuuksista on sen muunneltavuus: reseptin voi tuunata juuri oman makunsa mukaiseksi, menuun, tilaisuuteen ja mielentilaan sopivaksi.

Simaa kannattaa testata mieleisellään sitruksilla: vaalea greippisima ja kirkas limettisima ovat kirpeän raikkaita, vaaleampia simoja, kun taas appelsiini-inkiväärisimassa on ihanaa täyteläisyyttä.

Sitruksetkaan eivät ole välttämätön osa simareseptiä: herkullisen värin simaan saa granaattiomenasta tai raparperista ja ripauksen eksotiikkaa passionhedelmästä.

Lime-basilikasima­

Yrtit ovat hyvä kaveri hapokkaille päämauille ja ne tuovat simaan tuoreen säväyksen. Lime ja basilika täydentävät toisiaan upeasti, samoin kun raparperi ja rosmariini. Perinteistä sitruunasimaa voi elävöittää vaikkapa piparmintulla.

Voimakkaiden makujen ja herkullisen poltteen ystävä testaa simaan myös inkivääriä ja chiliä!

Lime-chilisima ja istuu upeasti vaikkapa churrojen pariksi. Inkivääristä taas saa oivan elävöittäjän mille tahansa sitrussimalle, oman mieltymyksen mukaisella voimakkuudella: vivahteikkaana sivumakuna, tai inkiväärin määrää lisäten, lämpimänä päämakuna.

Siman käyttökelpoisuus ei lopu makuvariantteihin: simasta saa raikkaita mehujäitä, ihania mocktaileja tai kirpsakan brunssidrinkin tyrnimehuun sekoittamalla.

Vadelma-limesima­

Näin taklaat simanteon tyypillisimmän haasteen

Siman juju ovat hiilihapot, jotka syntyvät käymisprosessissa. Käyminen onnistuu yleensä mukavasti, kun muistaa muutaman perusniksin:

● Varmista, että neste on oikean lämpöistä, kun hiiva lisätään. Tuorehiiva tarvitsee kädenlämpöisen nesteen, kuivahiiva noin 40-asteisen.

● Käymisprosessin tulee olla käynnistynyt jo silloin, kun sima on odottanut huoneenlämmössä pullottamista vuorokauden. Käyminen on alkanut, jos sima hieman kuplii ja vaahtoaa.

● Usein kysyttyihin kysymyksiin simanteosta voit perehtyä tässä artikkelissa.

Raparperi-rosmariinisima

Ainekset

  • 1 kg raparperia

  • 4 l vettä

  • 2 oksaa tuoretta rosmariinia

  • 5–6 dl Dansukker Taloussokeria

  • herneen kokoinen pala tuorehiivaa

Pulloihin

  • Dansukker Taloussokeria

Huuhtele raparperit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan veden ja huuhdeltujen rosmariininoksien kanssa. Anna kiehua hiljalleen noin 15–20 minuuttia ja siivilöi raparperit pois. Lisää liemeen sokeri ja anna liueta joukkoon sekoitellen.

Liuota hiiva pieneen vesitilkkaan ja lisää kädenlämpöiseen simapohjaan. Sekoita ja laita päälle kansi. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Laita puhtaiden pullojen pohjalle teelusikallinen sokeria ja pullota raparperisima. Anna valmistua jääkaapissa noin viikon verran.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Mitä tiedät simasta? Osallistu simavisaan – voit voittaa 200 euron lahjakortin Finnish Design Shopiin!