[Mainos Vagisan] Kuivuutta, kutinaa, kirvelyä alapäässä? Älä turhaan kärsi ikävästä vaivasta - MN-Mainos - Ilta-Sanomat
MainosVagisan

Kuivuutta, kutinaa, kirvelyä alapäässä? Älä turhaan kärsi ikävästä vaivasta

Hormonaaliset muutokset ja stressi voivat saada alapään limakalvot kuivumaan iästä riippumatta. Ikävään vaivaan löytyy helppo apu.


2.12.2020 8:11

– Kylläpä kirvelee alapäästä, onko sulla ollut tätä samaa?

Harvempi on kuullut tällaista kahvipöytäkeskustelun avausta, vaikka emättimen kuivuus on yleinen vaiva. Se aiheuttaa kuivuuden tunnetta, kirvelyä, kutinaa ja kipua. Toisinaan on vaikea hahmottaa, mistä ikävä tunne johtuu.

– Olo voi olla epämääräisen tukala ja kivulias. Pahimmillaan jopa istumisesta tai polkupyörällä ajamisesta tulee vaikeaa yhdynnöistä puhumattakaan, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Usein emättimen kuivuuden syy on hormonaalinen. Esimerkiksi imetys ja hormonaalinen ehkäisy voivat olla laukaisevia tekijöitä. Myös voimakas stressi voi oirehtia kuivuutena.

”Sain esikoiseni 31-vuotiaana. Olen kärsinyt emättimen limakalvojen kuivuudesta raskauden lopussa ja synnytyksen jälkeen. Halut olivat kyllä tallella, mutta elimistö ei ehkä pysynyt perässä. Onneksi vaivaan löytyi helposti apua.” Nina, 32

Tyypillisimmin emättimen kuivuus alkaa vaivata vaihdevuosi-iässä, kun estrogeenin määrä elimistössä laskee. Ongelma tulee harvoin yksin, sillä vaihdevuodet tuovat mukanaan muitakin muutoksia. Elina Tanskanen kutsuukin toisinaan vaihdevuosia toiseksi murrosiäksi.

– Kuukautiset alkavat murrosiässä ja loppuvat vaihdevuosina, eli kyse on samantyyppisestä siirtymävaiheesta. Molemmissa vaiheissa tapahtuu sekä kehollisia että henkisiä muutoksia.

”Ihmisillä on lupa muuttua”

Emättimen kuivuuden lisäksi tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Jos oireet ovat rajut, hikilammikosta saattaa herätä tämän tästä. Silloin jaksaminen vähenee ja vireystila heikkenee. Osa naisista alkaa varautua muutoksiin hyvissä ajoin, mutta osalle ne tulevat yllätyksenä tai jopa suoranaisena järkytyksenä.

– Ei ole mitenkään tavatonta, että fiksu, koulutettu ja skarppi nainen ei kunnolla tiedä, mistä on kysymys ja mitä muutokset tarkoittavat, Tanskanen sanoo.

Vaihdevuosiin suhtauduttiin pitkään häpeillen ja hyssytellen – ihan kuten kuukautisiinkin aiemmin. Nyt keskustelu on muuttumassa avoimempaan suuntaan. Monet julkkisnaiset kuten Michelle Obama ja Kylie Minogue ovat puhuneet avoimesti vaihdevuosioireistaan.

”Äidilläni loppuivat kuukautiset jo 43-vuotiaana. Kun aloin epäillä vähän päälle nelikymppisenä, että onkohan vaihdevuodet tuloillaan, äiti kyllä kertoi hyvin avoimesti omista oireistaan. Unettomuutta, ärtyisyyttä ja kuumia aaltoja. Mutta sanallakaan hän ei maininnut alapään kuivuutta. Se taas on ollut itselläni selkein oire. Yhtäkkiä olen kuiva kuin korppu.” Miina, 42

Seksikään ei välttämättä innosta, jos emättimen limakalvot rutisevat kuivuuttaan tai vireystaso on nollassa. Elina Tanskanen muistuttaa, että seksistä on myös lupa olla innostumatta.

– Olen toki ammattinikin puolesta seksuaalimyönteinen, sillä parhaimmillaan seksi on nautinnon ja hyvän olon lähde. Sen harrastaminen ei kuitenkaan ole kansalaisvelvollisuus, vaan jokainen määrää omasta seksuaalisuudestaan. Ihmisellä on myös lupa muuttua seksuaalisesti.

Kosteuttava emätinvoide auttaa

Kuivuuteen voi saada nopean avun apteekista, jonne Tanskanenkin ohjaa toisinaan asiakkaitaan. Apteekeissa myytävä Vagisan kosteuttava emätinvoide on emätintä ja ulkosynnyttimiä tehokkaasti kosteuttava emätinvoide, jota voi käyttää huoletta myös imettäessä.

Voidetta käytetään kerran päivässä tai harvemmin, jos jatkuvaa tarvetta ei ole. Tuotetta voi käyttää myös liukuvoiteen tapaan. Koostumus ei sisällä hormoneja kuten estrogeenia.

”Vaihdevuosioireet alkoivat yllättäen ja rytinällä. Minulla on ollut vasta lievää kuivuutta, mutta googletin heti kaiken limakalvojen kuivuudesta. Olen nyt varautunut, jos alapää kuivahtaa ja seksi muuttuu kivuliaaksi.” Kirsi, 52

Vaikka osa vaihdevuosioireista on viheliäisiä, uusi elämänvaihe voi tuoda mukanaan paljon hyvääkin. Yleensä pahimmat ruuhkavuodet ovat takana ja henkisellä tasolla tapahtuu kaikenlaista: yksi saattaa karsia turhaa elämästään, toinen puolestaan vaihtaa niin sanotusti isomman vaihteen päälle.

– Joskus näkee sellaista, että naisen silmiin syttyy ihan uudenlainen palo. Vaihdevuosi-iässä moni asia saattaa loksahtaa paikoilleen. Kun naisella on jo elämänkokemusta ja itsetuntemusta, hänestä voi kehkeytyä suorastaa vaarallinen pakkaus, Tanskanen naurahtaa.

Vagisan on kehitetty emättimen kuivuudesta johtuvien vaivojen hoitoon.

Tilaa tästä!

Vagisan kosteuttava emätinvoide

Vagisan kosteuttava emätinvoide on valkoinen, pehmeä voide, joka on kehitetty emättimen kuivuudesta johtuvien vaivojen hoitoon.

Vagisan kosteuttava emätinvoide ei sisällä hormoneja ja siksi sitä voi käyttää myös yhdessä hormonikorvaushoidon tai vuorotellen hormonipitoisten emätinvoiteiden tai emätinpuikkojen kanssa.

Maitohapon lisäyksen ansiota voiteen pH-arvo on 4,5 – näin Vagisan kosteuttava emätinvoide edistää emättimen luonnollisen pH-arvon ylläpitoa.

Vagisan kosteuttava emätinvoide lievittää emättimen kuivuudesta johtuvia vaivoja kahden eri tekijän ansiosta:

1. Voiteen vesipitoisuus on suuri, minkä ansiosta se kosteuttaa emättimen ja ulkoisen intiimialueen.

2. Hoitavat lipidit (rasvat) pitävät ihon kimmoisana.

Vagisan kosteuttavan emätinvoiteen säännöllinen käyttö voi auttaa ehkäisemään emättimen ja ulkoisen intiimialueen ärtymistä ja niiden tulehtumista. Voidetta voi tarvittaessa levittää ennen sukupuoliyhteyttä.