[Mainos: Säästöpankki] Riitelettekö tekin rahasta? Psykoterapeutti paljastaa miksi – ja miten siitä selvitään - MN - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSäästöpankki

Riitelettekö tekin rahasta? Asiantuntijat paljastavat miksi – ja miten siitä selvitään

Suomalaisten pariskuntien välejä hiertävät laskut ja tuloerot. Myös lasten saaminen ja rakentaminen ovat monesti käännekohtia. Lue psykoterapeutin ja lakipankkiirin vinkit jokaiselle pariskunnalle.


18.11.2020 14:06

Raha on yleisin riidanaihe parisuhteessa. Se voi aiheuttaa kinaa, kateutta ja vaikuttaa jopa ihmisen omanarvontuntoon. Säästöpankin Rahasta kiinni -podcastissa jutellaan Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaarasen sekä Säästöpankin lakipankkiiri Johanna Ahtisen kanssa. Molemmat heistä kohtaavat päivittäisessä työssään pariskuntia, joille raha-asiat aiheuttavat päänvaivaa.

Vaikka suomalaiset kokevat raha-asiat hyvinkin yksityisiksi, niistä kannattaa puhua avoimesti heti parisuhteen alusta saakka. Mitä pikemmin sen parempi.

Laskut ja tuloerot hiertävät välejä

Vaaranen kertoo, että tavallisessa arkielämässä pariskuntien välejä hiertävät laskut, niiden maksaminen ja tuloerot.

– Riita leimahtaa yleisimmin aina jälkikäteen laskujen osalta. Pariskunnista toinen voi olla kateellinen siitä, että sinulla oli varaa maksaa laskut. Tämä taas juontaa juurensa monesti pariskuntien tuloeroihin. Toinen osapuoli monesti kokee, ettei toinen arvosta häntä, jos tämä tienaa vähemmän kuin puolisonsa.

Psykoterapeutti onkin sitä mieltä, että ensimmäinen askel pariskunnille on säilyttää omat rahat, vaikka olisi ollut yhdessä 10, 20 tai 50 vuotta. Yhdessä kannattaa sopia esimerkiksi ruokabudjetit ja muut yhteiset menot sekä niiden rahoittaminen.

Jos sopua ei tunnu syntyvän, aina voi olla yhteydessä myös pankkiin. Lakipankkiiri pyrkii löytämään raha-asioihin ratkaisuja pariskuntien kanssa ja joskus se saattaa vaatia useitakin tapaamiskertoja.

– Tärkeintä on, että päädymme molempia pariskunnan osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Yleensä, kun asioista keskustellaan ja ne selitetään rauhallisesti auki, monet, esimerkiksi avioehtoon liittyvät ennakkoluulot väistyvät, Ahtinen sanoo.

Apua elämän käännekohdissa

Iso osa pariskunnista tulee pankkiin elämän isoissa käännekohdissa, kuten esimerkiksi avioliiton tai lapsen syntymän kynnyksellä.

Avioehto on aihe, joka nostaa vieläkin monesti negatiivisia tunteita esiin. Ahtinen kuitenkin muistuttaa, että avioehtojakin on monenlaisia ja sen on tarkoitus suojella molempia, eikä peilata eroa. Se antaa turvaa myös silloin, jos toiselle osapuolelle käy jotain.

– En sano, että kaikilta pariskunnilta tulisi löytyä esimerkiksi avioehto, mutta jokaisen häitään suunnittelevan pariskunnan olisi kuitenkin hyvä pohtia se vaihtoehto ja käydä keskustelu ammattilaisen kanssa asiasta. Valitettavan useilla ihmisillä on väärää käsitystä, harhaluuloja ja tietoja avioehdosta. Todella moni luulee, että kun naimisiin mennään, niin kaikki on yhteistä. Niin se ei kuitenkaan ole, koska Suomessa meillä on erillisomistuksen periaate. Eli jos ennen naimisiinmenoa minulla on asunto nimissäni, niin se on myös sen jälkeenkin minun. Näitä asioita on hyvä käydä läpi asiantuntijan kanssa, Ahtinen muistuttaa.

Perheenlisäys aiheuttaa riitoja

Talous ja sen tasapaino vaikuttavat suoraan tunteisiin ja sitä kautta parisuhteeseen. Perheenlisäyksen saaminen on monelle pariskunnalle yksi käännekohta. Siksi siihen kannattaa Vaarasen mukaan varautua taloudellisesti jo aikaisessa vaiheessa.

– Se, että lähdetään sokkona, rakastuneena ja vauvaonnessa elämään sitä arkea, mutta tajutaankin hetken päästä, että toisella on aivan äärettömän pienet tulot, niin se aiheuttaa jännitystä parisuhteeseen. Sen jälkeen monesti aletaan tiedustella sitä, että kuinka kauan toinen on kotona ja milloin hän menee töihin tienaamaan.

– Työssäkäyvä voi kokea raatavansa perheen elannon eteen, kun toinen on lapsen kanssa kotona, eikä hän saa olla, Vaaranen lisää.

Vaaranen on sitä mieltä, että jokaisen joskus äidiksi tahtovan naisen tulisi aloittaa säästäminen jo vuosia ennen suunniteltua perheenlisäystä. Se tasaisi riitoja.

Jos omat tulot ja talous mietityttävät, voit aina myös varata ajan pankkiin, jossa sinua autetaan saamaan taloutesi tasapainoon. Säästöpankissa on esimerkiksi mahdollista varata aika oman talouden tuokioon, jossa kartoitetaan tulevaisuuden tavoitteesi, tulosi sekä toiveesi, jotta taloutesi saadaan tasapainoon.

Yksi asia ylitse muiden

Heli Vaaranen on ratkonut pariskuntien suhdekiemuroita jo parikymmentä vuotta. Yksi asia ei hänen mukaansa mene kuitenkaan ikinä nappiin. Se liittyy rakentamiseen.

– En ole kuullut koskaan, en siis koskaan tämän parinkymmenen vuoren urani aikana, että tämä rakennusurakka meni muuten budjetin mukaan. Sen sijaan olen aina kuullut, että se meni yli äyräiden tai tämä lähti käsistä. Aivan kuin se raha lähtisi itse kävelemään tai menisi budjetin yli, Vaaranen sanoo.

Rakentaminen ja siihen liittyvät kustannukset ovat herkkää maaperää. Rahariidat pariskuntien välillä nimittäin leimahtavat yleisimmin aina jälkikäteen laskujen osalta.

– Tunnepitoisissa asioissa kuten rakentaminen, se järki pitäisi aina pitää mukana. Eräs sosiologi sanoo, että älä anna rakkaudenkaan tempaista laskinta kädestäsi, Vaaranen sanoo.

Vinkit pariskunnille raha-asioiden hoitamiseen:

  1. Puhu rahasta avoimesti – hae apua, jos olette umpikujassa. Väestöliiton tukichat-palvelusta voit kysyä neuvoa anonyymisti.

  2. Sopikaa pelisäännöt – kuka maksaa ja mitä.

  3. Pitäkää omat rahat – sopikaa yhteisistä menoista ja niiden budjeteista. Saat apua oman talouden hallintaan sekä lakiasioihin pankista – ota rohkeasti yhteyttä.

Mitä muita keinoja on välttää rahariidat ja miten niitä kannattaa käsitellä? Käy kuuntelemassa Rahasta kiinni -podcastia. Jos jokin asia mietityttää, varaa aika tapaamiseen – verkossa, puhelimessa tai konttorilla.