[Mainos: SYNLAB Suomi] Väsymystä ja outoja oireita – oletko tutkituttanut kilpirauhasarvosi? - MN - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSYNLAB Suomi

Väsymystä ja outoja oireita – oletko tutkituttanut kilpirauhasarvosi?

Kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat muun muassa väsymystä, muistihäiriöitä, painonnousua, hikoilua, rytmihäiriöitä ja laihtumista. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Epämääräisiin oireisiin kannattaa puuttua ajoissa, sillä pitkittyessään ne voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia.


8.9.2020 18:14

Kilpirauhanen on pieni, kaulan etuosassa sijaitseva elin, jota ei edes huomaa, kun kaikki on kunnossa. Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormonia, jonka avulla se säätelee elimistön lähes kaikkien solujen aineenvaihdunnan tasoa.

Nämä hormonit ovat erittäin tärkeitä proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnalle, keskushermoston toiminnalle, sikiön kehitykselle ja kasvulle sekä monille ihmisen kehon toiminnoille. Tästä syystä keho alkaa oireilla monin eri tavoin, jos kilpirauhanen ei toimi normaalisti.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt voidaan jakaa kahteen luokkaan

Kilpirauhasen vajaatoiminnaksi eli hypotyreoosiksi kutsutaan tilaa, jossa tyroksiinin tuotanto voi vähentyä ja lakata. Kun rauhanen tuottaa tyroksiinia liikaa, puhutaan kilpirauhasen liikatoiminnasta eli hypertyreoosista.

– Kilpirauhasen vajaatoiminta on häiriöistä yleisin. Sitä esiintyy noin kuudella prosentilla suomalaisista. Liikatoiminta on selkeästi harvinaisempi, sitä on noin prosentilla suomalaisesta väestöstä, kertoo SYNLABin Pohjois-Euroopan lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo.

Molemmat häiriöt ovat yleisempiä naisilla, vajaatoiminta jopa neljä kertaa yleisempää. Tavallisin alkamisikä on myöhäinen keski-ikä.

Erikoiset oireet kiusana

Mistä sitten tietää, ettei kilpirauhanen toimi aivan normaalilla tavalla?

– Yleinen oire kilpirauhasen vajaatoiminnassa on, että aineenvaihdunta hidastuu, on väsymystä ja uupumusta, vilunväristyksiä. Kun mennään pidemmälle voi olla mielialan laskua sekä apeutta, joka voi edetä masennukseksi, Vaskivuo kertoo.

Hän muistuttaa, että kyseisestä oirekirjosta kärsivällä ei välttämättä ole ongelmia kilpirauhasessa.

–Varmasti kaikki käyvät jossain vaiheessa elämässään läpi vaiheita, jolloin väsyttää ja mieli on maassa. Onkin tärkeä tunnistaa, milloin on kyse kilpirauhasen vajaatoiminnasta, johon voidaan puuttua ja jota voidaan lääkitä niin, että tilanne saadaan kuntoon.

Aiemmin mainittujen oireiden lisäksi naisilla voi esiintyä kuukautiskierron häiriöitä, ongelmia raskaaksi tulemisessa sekä keskenmenoja.

Liikatoiminnasta kärsivällä taas aineenvaihdunta nopeutuu ja lämmönsietokyky huonontuu. Tästä selviä oireita ovat muun muassa hikoilu, hermostuneisuus ja itkuisuus, ärsyyntyneisyys ja emotionaalinen tasapainottomuus.

Jos oireet pitkittyvät, eikä niille tunnu löytyvän selitystä, kannattaa kilpirauhasarvot tutkituttaa verikokeella.

Helppo testata ja hoitaa

Laboratoriossa tehty verikoe paljastaa nopeasti, jos kilpirauhasen toiminnassa on ongelmia. Testin tekemistä ei kannata siirtää.

– Kilpirauhasen vajaatoiminta on helppo tutkia. Sitä varten otetaan verinäyte, josta tutkitaan kolme verikoetta ja tulokset saa muutamassa päivässä, Vaskivuo kertoo.

Tutkimuksista S-T4-V kertoo kilpirauhasen erittämän kilpirauhashormonin määrästä. S-TSH kuvastaa aivolisäkkeen erittämää säätelyhormonia, joka stimuloi ja säätelee kilpirauhasen toimintaa. Tutkimuspakettiin kuuluva TPOAb-tutkimus kertoo kilpirauhasta vastaan muodostuneiden vasta-aineiden olemassaolosta.

Jos testattavat arvot S-T4-V ja S-TSH ovat viitealueiden keskiväleillä, on syytä olettaa, ettei kyseessä ole kilpirauhasen toimintaan liittyvä asia. Jos jompikumpi arvo on yli viiterajan tai molemmat ovat lähellä viitealueen ala- tai ylärajaa, kannattaa löydöksestä keskustella lääkärin kanssa.

–Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä hyvänlaatuinen sairaus, se on helppo hoitaa ja hoito palauttaa hyvinvoinnin ja elämänlaadun melko nopeasti, Vaskivuo kertoo.

Moninaiset syyt kilpirauhashäiriön taustalla

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin syy on kehon autoimmuunisairaudessa tai autoimmuunitilanteessa.

– Silloin elimistön omat valkosolut ja vasta-aineet jostain syystä kääntyvät kilpirauhasen soluja vastaan ja saavat aikaan impulssin, josta oma tunnistus menee sekaisin. Tästä seuraa autoimmuunitulehdus ja -tilanne, jossa kilpirauhasen solut tuhoutuvat. Sen seurauksena kilpirauhasen toiminta laskee. Asiaa voidaan tutkia kilpirauhaspakettiin kuuluvan TPOAb-tutkimuksella. Korkea tulos viittaa käynnissä olevaan autoimmuuniprosessiin, jossa kehon oma immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan, Vaskivuo kertoo.

Hän tietää, että joskus syyksi vajaatoimintaan esitetään myös jodin puutosta, mutta se on harvinaista.

– Meillä ruokasuolaan lisätään jodia, joten yleensä ihmiset saavat sitä riittävästi. Jos erikoissuolalla korvataan lähes kaikki, niin voi tulla jodin puutos, mutta normaalia ruokavaliota noudattava saa jodia tarpeeksi.

Kilpirauhasen tulehdus

Vajaatoiminnan ja liikatoiminnan lisäksi kilpirauhanen voi oireilla tulehduksena.

– Kilpirauhasen tulehduksessa voi taustalla olla erilaisia tulehduksia, jolloin kilpirauhanen voi mennä suoraan vajaatoimintaan. Vaihtoehtoisesti tulehdus voi nostaa kilpirauhasen aktiivisuutta, jolloin saadaan hetkellisesti aikaan kilpirauhasen liikatoiminta, joka voi kuitenkin kääntyä vajaatoiminnaksi, jos tulehdus etenee, Vaskivuo kertoo.

Myös kilpirauhasen tulehduksen tutkiminen ajoissa on tärkeää ja sekin onnistuu verikokeella.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireiden lisäksi kilpirauhasen tulehduksen oireena on yleensä kipu kurkun ja nielun seudulla. Edetessään tulehdus voi nostaa kuumeen.

–Laboratorionäkökulmasta siihen liittyy myös tulehdusarvon eli CRP:n nousu. Jos tulehdus etenee, niin kaulalla voi tuntea kilpirauhasen suurenevan ja se voi olla kosketellessa arka, Vaskivuo kertoo.

Tutkituta kilpirauhasarvosi SYNLABilla:

SYNLAB Suomen kilpirauhaspaketti sisältää kolme verikoetta, jotka antavat kattavan kuvan kilpirauhasen toiminnasta: tyroksiini, vapaa (S-T4-V), tyreotropiini (S-TSH) ja tyreoideaperoksidaasin vasta-aineet (TPOAb).

• Helppo tapata testata omat kilpirauhasarvot. Laboratoriokäynti vie vain 15 minuuttia.

• Paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.

• Tutkimus ei vaadi paastoa, mutta näytteenottoa suositellaan klo 8-12 välisenä aikana ennen mahdollisen kilpirauhaslääkkeen nauttimista.

• Saat tulokset kahden työpäivän kuluessa.

• Myös kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan on tarjolla seurantapaketti, joka sisältää kaksi eri verikoetta.