Eveliina Rautiainen, 27, joutui allekirjoittamaan pelaajasopimuksen, joka kieltää raskauden – kertoo nyt, mitä seuran sopimuksessa luki

Huippulentopalloilija Eveliina Rautiainen kertoo pelaajasopimuksesta, jonka joutui allekirjoittamaan. – Pykälä aiheutti tietyllä tapaa ahdistusta. Kun raskaaksi tuloa kontrolloitiin pelaajasopimuksella, sitä joutui tavallaan pelkäämään.

Eveliina Rautiainen miettii nyt, miksei kyseenalaistanut sopimusasiaa, kun hän allekirjoitti sopimuksen.

17.3. 16:14

Kun Eveliina Rautiainen, 27, pelasi Hämeenlinnan Lentopallokerhossa (silloin Hämeenlinnan Pallokerho) vuosina 2014–2018, hänen jokaisen kauden sopimuksessaan oli ehto, joka kieltää raskaaksi tulemisen kauden aikana palkanmaksun katkeamisen uhalla.

Tarkka sanamuoto kuului: Mikäli pelaaja tulee raskaaksi sopimuskauden aikana, raukeavat seuran talousvelvoitteet heti.

Rautiaisesta tuli hämeenlinnalaisseuraan 19-vuotiaana Liiga-Eurasta. Siellä sopimus oli hänen mukaansa ollut niin kevyt, ettei siinä ollut kovin tarkkoja ehtoja mistään.

– Varmasti siksi oletin, että kaikissa lentopalloseurojen virallisemmissa sopimuksissa on tällainen ehto, ettei raskaaksi saa tulla kesken kauden. Sain sopimuksen luettavakseni ja myös isäni luki sen. Muistan, että ihmettelimme kyllä tuota ehtoa yhdessä, Eveliina Rautiainen kertoo.

Sopimuksessa oli myös ehto, ettei sopimuksen sisällöstä saa kertoa kenellekään ulkopuoliselle.

Lopulta molemmat ajattelivat, että kyseinen pykälä kuuluu lajin pelaajasopimuksiin yleisesti eivätkä ajatelleet sitä sen enempää. He eivät myöskään selvittäneet sen laillisuutta.

– Sopimuksessa oli myös ehto, ettei sopimuksen sisällöstä saa kertoa kenellekään ulkopuoliselle. Sekin rajoitti asian selvittämistä. En halunnut rikkoa salassapitovelvoitetta.

Rautiaisen käsityksen mukaan sopimus oli seurajohdon laatima. Yhteyshenkilö pelaajien suuntaan oli seuran manageri Ville Kalliomäki.

Rautiainen koki, ettei seuran tai joukkueen ilmapiiri hänen pelivuosinaan ollut sellainen, että nuoret pelaajat olisivat uskaltaneet kyseenalaistaa sopimuksen sisältöä tai vaatia siihen muutoksia.

– Ei tullut oloa, että voisin kysyä mitään. Enemmän oli sellainen ilmapiiri, että tässä on tämä sopimus, allekirjoita se tai jos et allekirjoita, lähde pois seurasta. En tiedä pelkäsinkö nyt ihan, mutta kunnioitin sitä sopimusta enkä uskaltanut kyseenalaistaa sen sisältöä. En halunnut ottaa riskiä, että sopimukseni puretaan.

Kun raskaaksi tuloa kontrolloitiin pelaajasopimuksella, sitä joutui tavallaan pelkäämään.

Vuosien varrella Rautiainen keskusteli sopimusehdosta joukkuetovereidensa kanssa, ja sitä ihmeteltiin porukalla. Moni koki tällaisen pykälän ahdistavana. Eveliina ei ainakaan tiedä, että kukaan olisi selvitellyt asiaa tai kyseenalaistanut sitä niinä vuosina, kun hän itse pelasi seurassa.

– Se on jäänyt mieleen negatiivisena muistona. Pykälä aiheutti tietyllä tapaa ahdistusta. Kun raskaaksi tuloa kontrolloitiin pelaajasopimuksella, sitä joutui tavallaan pelkäämään.

Miltä pelaajien raskauden kieltävä sopimuspykälä tuntuu Rautiaisesta nyt, kun ottaa huomioon hänen muut samassa seurassa kokemansa ikävät asiat?

– Kyllähän tunne on nyt ihan sellainen, että mitä ihmettä, miksen kyseenalaistanut asiaa silloin! Ehto tuntuu väärältä.

Sopimuspykälä tuli ilmi seuran entisen pelaajan Ronja Heikkiniemen kerrottua siitä Ylelle. Heikkiniemi ei suostunut ehtoon, jolloin hänen sopimuksensa tehtiin ilman ehtoa vuonna 2018. Asian tultua julkisuuteen Rautiainen on jutellut siitä uudelleen myös isänsä kanssa.

– Harmittelimme yhdessä, että tuollainen ehto saattoi mennä meiltä läpi.

Juttua muokattu 17.3.2023 klo 17.06. Korjattu virheellinen ikä otsikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?