Testasimme Tiktokissa villinneen filtterin – katso videolta, kuinka erilaiselta 3 tavallista naista näyttävät

Uudessa Tiktok-filtterissä on yksi ominaisuus, joka tekee siitä pelottavan aidon. – Tällaiset filtterit pitäisi kieltää lailla, Tiktokissa kauhistellaan.

Bold Glamour -filtteri muokkaa kasvoja reilusti.

1.3. 17:00

Muistatko vielä Snapchatin leikkisän koirafiltterin vuodelta 2015? Entä juristin, joka ei saanut kissafiltteriä pois päältä kesken Zoom-videopuhelun, ja päätyi oikeussaliin kissana?

Nämä ajat ovat historiaa, sillä pikku hiljaa filtterit ovat kehittyneet leikittelytarkoituksista luonnollisia kasvoja parantaviksi ja imitoiviksi. Tiktokin uusi Bold glamour -filtteri on niin taitavasti koodattu, ettei sitä välttämättä edes tunnistaisi filtteriksi. Filtterin ympärillä käydään Tiktokissa kiihkeää keskustelua: toimiiko se jopa liian hyvin?

Olemme aiemminkin testanneet somessa puhuttaneita filttereitä, joten testiin pääsi myös Tiktokin uutuusfiltteri. Videolta näet, miltä kolme tavallista naista näyttävät Bold glamour -filtterillä ja ilman.

”Vuosi 2016 on tullut takaisin”

Filtteri tarjoaa kasvoille valmiin voimakkaan meikin: varjostukset ja huulipunan, tuuheat ja tummat kulmakarvat ja ripset, ruskeansävyisen luomivärin sekä heleän poskipunan. Osa Tiktokin käyttäjistä väittää, että filtterin meikin sävyt ovat hyvin universaaleja ja näyttävät siksi hyvältä lähes jokaisen ihonsävyn ja hiustenvärin kanssa.

– Vuosi 2016 on tullut takaisin, kommentoi yksi toisen käyttäjän videota.

Kommentoija viittaa filtterin vahvaan meikkiin, jollainen oli suosittu meikkityyli etenkin 2010-luvun puolivälissä.

Vaikka filtteri ensinäkemältä näyttääkin ihan tavalliselta meikkifiltteriltä, Bold glamour -filtterissä on yksi ominaisuus, joka tekee siitä aidon näköisen. Kun omaa naamaa koskettaa tai käden laittaa kasvojen ja filtterin väliin, tavallinen filtteri häiriintyy. Tällöin filtterin voi erottaa kuvassa tai videossa selvästi – tai ainakin vähän.

Bold glamour -filtteri kuitenkin mukautuu käyttäjän kasvoihin ja liikkeisiin pelottavan hyvin. Filtteri toimii, vaikka käyttäjä koskettelisi kasvojaan, hieroisi silmiään tai kääntelisi päätään kummallisiin asentoihin. Jos ei entuudestaan tiedä, minkä näköinen tyyppi filtterin takana oikeasti on, voi filtteriä erehtyä luulemaan ihmisen omiksi kasvoiksi – se sulautuu käyttäjänsä kasvoihin niin hyvin.

– Tämä filtteri on pelottavan aito, yksi Tiktok-käyttäjä toteaa videolla filtteriä testatessaan.

– Tällaiset filtterit pitäisi kieltää lailla, kauhistelee toinen.

Lisää läpinäkyvyyttä?

Myös brittimedia Independent kirjoitti maanantaina Tiktokissa villinneestä uudesta Bold glamour -filtteristä.

– Sosiaalisen median käyttäjät ovat kritisoineet filtteriä vedoten siihen, että filtteristä ja sen käyttämisestä sosiaalisessa mediassa voisi seurata mielenterveysongelmia, itsetunnon huononemista ja kehodysmorfiaa, Independent kirjoittaa.

Instyle uutisoi viime vuonna, että useat filtterit myös korostavat ja imitoivat etenkin eurooppalaisia piirteitä: ne pienentävät nenää, muuttavat silmät vaaleiksi ja posket punakammiksi. Niin myös Tiktokin Bold glamour -filtteri.

Filttereiden ympärillä käydyssä keskustelussa on pohdittu sitä, pitäisikö niiden käyttö olla aiempaa läpinäkyvämpää. Läpinäkyvyys voisi tarkoittaa esimerkiksi, että kuvassa tai sen kuvatekstissä ilmoitetaan automaattisesti avoimesti, jos kuvassa on käytössä jokin filtteri. Tällä hetkellä tämä toteutuu Tiktokissa ja esimerkiksi Instagramissa osittain.

Lue lisää: Instagramissa kiertää nyt filtteri, jota moni ihmettelee – tältä Katariina, 26, näyttää sen läpi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?