Vilma, 27, on käyttänyt bilehuumeita, ja kertoo, miten helppoa niitä on saada – nykytilanteessa häntä hirvittää yksi asia

Bilehuume on arkikielinen termi, jolla tarkoitetaan piristäviä huumeita, kuten ekstaasia, amfetamiinia ja kokaiinia. Kysyimme kahdelta bilehuumeita käyttäneeltä naiselta, millainen bilehuumekulttuuri Suomessa oikeasti on – ja miksi he ovat huolissaan.

Tiettyjä huumeita käytetään jätevesitutkimuksen perusteella viikonloppuisin moninkertaisesti enemmän kuin arkisin.

Matka Tinder-matchin luo toiselle paikkakunnalle. Kotibileet, paljon porukkaa. Joku kaivaa taskustaan pillereitä. Sitten yksinkertainen kysymys: otatko säkin?

– En nähnyt mitään syytä, miksi kieltäytyisin, Vilma, nyt 27 vuotta, kertoo.

Se oli tuolloin 21-vuotiaan Vilman ensimmäinen bilehuumekokeilu.

– Siitä yhdestä kerrasta alkoi jokaviikonloppuinen touhu: ekstaasia, piriä ja kokaiinia. Oikeastaan kaikkea, mitä oli saatavilla, ja jonka avulla jaksoi juhlia pidempään.

Bilehuumeet yhä yleisempiä

Bilehuumeista on puhuttu viime päivinä paljon, kun vaikuttaja Hanna Tikander kertoi hiljattain julkaistussa Selvin päin – erään bilettäjän tarina -kirjassa omasta bilehuumeiden käytöstään.

Bilehuumeina tunnettujen amfetamiinin, metamfetamiinin, MDMA:n ja kokaiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat jopa kolminkertaistuneet kymmenen vuoden sisällä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksesta. THL:n tiedot näyttävät, että käyttö painottuu Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin.

Ylen bilehuumeita käsittelevässä artikkelissa todetaan, että THL:n tilastojen perusteella ekstaasin käyttö jopa kymmenkertaistuu viikonloppuisin. Myös kokaiinia ja amfetamiinia käytetään viikonloppuisin moninkertaisesti enemmän kuin arkena.

Vilman mukaan tilastotiedot konkretisoituvat, kun sukeltaa yöelämään.

– Jollain tavalla bilehuumeiden käytöstä on tullut hyväksytty asia. Tilanne on riistäytynyt viime vuosina käsistä ja mennyt ihan hirveän rumaksi.

Toimitus tunnissa

Ensikokeilun jälkeen Vilman bileet alkoivat aina perjantaina töiden jälkeen, ja loppuivat myöhään sunnuntaina. Piristävien bilehuumeiden voimalla Vilma jaksoi ystävineen juhlia läpi koko viikonlopun.

– Asuin tuolloin vielä vanhemmillani, ja saatoin lauantaina keskellä päivää käydä kotona nukkumassa pari tuntia, jotta jaksaisin illalla jatkaa juhlia, Vilma muistelee.

– Vanhempani eivät tienneet asiasta eivätkä edes epäilleet mitään.

Huumeiden ostaminenkin oli todella helppoa. Liian helppoa, jos Vilmalta nyt kysytään.

– Alaikäisenä teininä viinaa oli vaikeampi saada kuin täysi-ikäisenä huumeita. Jos oli vain rahaa, sai ihan mitä vaan.

Samaa mieltä on Mirjam, 30, joka kokeili ensimmäisen kerran bilehuumeita kotibileissä 25-vuotiaana. Mirjam ei ostanut huumeita koskaan itse – joku tarjosi aina.

– Huumeita saadakseen tarvitsi vain kysyä parilta kaverilta. Niiden hommaaminen on nopeutunut ja helpottunut lähivuosina. Tarvitsee vain avata puhelin ja mennä tietylle nettisivulle, Mirjam kertoo.

– Alkuaikoina säätämiseen saattoi mennä parikin päivää. Nyt huumeita saa alle tunnissa.

Bilehuumeista rauhoittaviin

Vilma ja Mirjam kertovat, ettei bilehuumeiden käyttö varsinaisesti vaikuttanut heidän arkeensa esimerkiksi töissä.

– Pari kertaa bileet venyivät niin pitkiksi, että laskut osuivat työviikon alkuun. Töissä pomo ihmetteli, että onko mulla darra, Vilma kertoo.

Vilman mukaan laskut olivatkin aina kamalat: väsytti ja masensi, ja samalla piti muistaa pitää itsestään huolta. Viikonlopun juhlimisen aikana ei välttämättä muistanut syödä ja juoda vettä tarpeeksi.

– Laskuissa tuntui, kuin sielu olisi vedetty pois ruumiista.

Halusin mun normaalin elämän takaisin.

22-vuotiaana Vilma tutustui tulevaan poikaystäväänsä, joka käytti bilehuumeiden lisäksi myös muita huumeita. Kerran käyttäessään hän kysyi Vilmalta, haluaisiko hänkin kokeilla subutexia.

– Tilanne olisi varmasti ollut ihan erilainen, jos en olisi vetänyt jo bilehuumeita entuudestaan. Kynnys kokeilla muitakin huumeita olisi ollut paljon korkeampi, ja olisin varmasti kieltäytynyt.

Subutex-kokeilun jälkeen Vilma käytti bilehuumeiden lisäksi myös niin sanottuja hitaita, eli rauhoittavia huumeita noin vuoden ajan. Hän lopetti, kun erosi huumeita käyttävästä poikaystävästään.

– Halusin normaalin elämäni takaisin. Hakeuduin ensin työterveyteen ja sitten julkiselle puolelle, ja sain keskusteluapua, Vilma kertoo.

Hän pääsi käsittelemään kaikkia niitä syitä, miksi oli ylipäätään käyttänyt huumeita. Nyt Vilma käyttää bilehuumeita enää vain satunnaisesti, yleensä kerran vuodessa festareilla.

Mirjam lopetti puoli vuotta sitten bilehuumeiden käytön kokonaan.

– Tapasin ihmisen, joka ei hyväksy bilehuumeiden käyttöä. Lopettaminen oli lopulta helppoa.

Molempien lähipiirissä on edelleen ihmisiä, jotka käyttävät.

Tiktok-livejä ja esikuvia

Nykyään Vilma on työssä, jossa hän kohtaa päivittäin bilehuumeita käyttäviä nuoria. Hän on todella huolistaan siitä, millainen suhtautuminen nuorilla on bilehuumeisiin.

– Käyttäjät ovat joka vuosi nuorempia ja nuorempia. Nuoret puhuvat bilehuumeista julkisilla paikoilla nykyään kuin tupakasta tai alkoholista, Vilma kertoo.

Vilma arvelee, että nuorten ajatusmaailman muutokseen ja huumemyönteisyyteen vaikuttavat etenkin julkkikset, musiikki ja sosiaalinen media.

– Omaan huumeiden käyttööni vaikutti tiettyjen julkkisten seuraaminen ja tiettyjen artistien kuunteleminen. Etenkin siinä musiikissa, jota moni nuori kuuntelee, ihannoidaan huumeita ja high lifea, Vilma pohtii.

Ennen bilehuumeiden käytöstä ei huudeltu muille, nykyään huudellaan – sitä ei enää piilotella.

Hän kertoo törmänneensä Tiktokissa livevideoon, jossa nuoret kuvasivat itseään avoimesti huumeiden vaikutuksen alaisina ja puhuivat huumeista.

– Ennen bilehuumeiden käytöstä ei huudeltu muille, nykyään huudellaan – sitä ei enää piilotella.

”Sanoisin nuoremmalle itselleni, että älä ota”

Vilman mielestä nykymuotoinen huumevalistus menee pieleen jo siinä, kuka valistaa.

– Mielestäni se ei auta, että nuorille puhuu huumeista kouluissa ihmisiä, jotka eivät ole ikinä käyttäneet mitään. Siinä ei ole minkäänlaista voimaa, ja se on jotenkin tekopyhää.

– Sen sijaan kouluissa voisivat käydä puhumassa kokemusasiantuntijat, jotka tietävät, millaista bilehuumekulttuuri oikeasti on. Siinä olisi pieni mahdollisuus saada nuoria ymmärtämään, että ei kannata lähteä sille tielle.

Eniten Vilmaa huolestuttaa se, että vaikuttaa siltä, ettei ketään kiinnosta nuorten lisääntyneet huumekokeilut ja käyttö.

– Iloitaan vaan siitä, että alkoholin käyttö on vähentynyt. Ei keskitytä ongelmaan, että nuoret käyttävät alkoholin sijasta huumeita.

Jos voisit sanoa jotain nuoremmalle itsellesi siinä tilanteessa, kun kokeilit bilehuumeita ensimmäisen kerran, mitä sanoisit?

Mirjamilla on tähän ytimekäs vastaus.

– Sanoisin nuoremmalle itselleni, että älä ota.

Vilma on Mirjamin kanssa samaa mieltä.

– Sanoisin, ettet pysty ymmärtämään, kuinka kauaskantoiset seuraukset yhdellä ekstaasipillerillä on. Jos voisin välttää kaiken sen pahan, tuskan ja riidat, mitä siitä yhdestä ekstaasipilleristä lähti, niin tekisin sen.

Bilehuumeita vai ”vain” huumeita?

Aiheellinen kysymys on, sopiiko laittomista ja voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavista aineista puhua kepeästi bile-etuliitteellä. Laittomuuteen liittyy sekin puoli, että käyttäjän on usein vaikea varmistua siitä, onko aine todella sitä, mitä luvattiin – vai jotain vaarallisempaa.

Mirjam ei näe bile-etuliitteessä mitään ongelmallista.

– Bile-etuliite kertoo vain siitä, mihin tarkoitukseen ne ovat, vaikka huumeita ne ovat silti.

Vilma sen sijaan pitää termiä liian kevytkenkäisenä. Hänen mielestään bilehuumeista on viime vuosina tullut liian hyväksyttyjä.

– Tuntuu, että sillä bile-termin käyttämisellä yritetään itselle hyväksyttää oma käyttö. Sanotaan, että käytän vain bilehuumeita, nämä ovat ihan fine, Vilma pohtii.

– Mielestäni bilehuume-termi antaa liian ruusuisen kuvan siitä, millaista huumeiden käyttö oikeasti on.

Lue lisää: Huumeita ja kymppitonnien velat ulosotossa – rikostoimittaja Vera Miettinen on entinen ”villi nuori”, josta tuli menestyskirjailija ja kustantamon johtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?