Kommentti: Sain koronan ja yritin saada tolkkua sekavista karanteeniohjeista – ja tajusin, missä on vika

Koronaohjeistus on kuin Bermudan kolmio, jossa potilaat ja altistuneet seilaavat vailla karttaa ja kompassia. Tämä on kansalaisia kohtaan väärin, kirjoittaa Me Naisten toimituspäällikkö Heidi Iivonen.

Kuvan kotitestin toinen viiva on tehty kuvankäsittelyllä. Todellisuudessa positiivinen kotitesti saattaa näyttää siltä, että T-kirjaimen kohdalla on vain haalea viiva.

13.1.2022 16:18

Kävin viime viikolla koronatestissä ja sain siitä positiivisen tuloksen. Eristysohjeet saapuivat tekstiviestillä kännykkään: sinut määrätään eristykseen, joka kestää vähintään 10 päivää. Samassa taloudessa asuvia, 3 kertaa rokotettuja ei aseteta karanteeniin.

Ohje kuulosti selkeältä. Koko perhe pysyy kotona. Minä viruksen saaneena eristyksessä, altistuneet ilman kolmea rokotusta karanteenissa.

Sen jälkeen alkoi tapahtua.

Maanantaina Helsingin kaupunki kertoi 10 muun kunnan kanssa, että perhepiirissä altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Koronavirukselle altistuneita suositellaan toimimaan itsenäisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

Uutisen perusteella lapset eivät siis olleet enää karanteenissa, mutta suositus oli, että toimisimme itsenäisesti tautiriskin vähentämiseksi.

Päättelimme, että lapsi ei voi mennä kouluun. Ilmoitimme poissaolosta opettajalle. Saimme läksykirjat ovelle ja tehtävät Wilmaan. Lapsi pääsi osallistumaan parille oppitunnillekin, jotka opettaja järjesti etänä.

Sen jälkeen Wilmaan tuli viesti rehtorilta. Siinä kerrottiin, että lapsi on oikeutettu etäopetukseen vain, jos hän on itse koronapositiivinen tai jos hän on virallisessa karanteenissa (tartuntatautilääkärin allekirjoittama todistus).

Varotoimena oppilaan pitäminen kotona altistumisen vuoksi ei ole virallinen karanteeni eikä siten oikeuta etäopetukseen. Oppilas on terveenä ja oireettomana aina tervetullut kouluun. Lähde: Wilma

Lähetimme lapsen siis lähiopetukseen.

Kun katson nyt altistuneen ohjetta Vantaan kaupungin nettisivuilta, ohjeessa lukee edelleen selkeästi, että sosiaalisia kontakteja tulisi välttää 10 päivän ajan.

Samassa saapuu uutinen, jossa THL kertoo muuttaneensa ohjeitaan tästä päivästä eli torstaista alkaen. Karanteenin kesto on jatkossa viidestä kymmeneen päivään. Tämä tarkoittaa, että lääkäri voi määrätä myös lyhyemmän karanteeniajan.

Mutta miten tämä muuttaa tilannetta niiden kohdalla, jotka eivät tapaa lääkäriä?

Tällaisessa tilanteessa pitäisi olla itsestäänselvää, ettei karanteeniohjeita tarvitsisi enää tulkita itse.

Hetken asiaa mietittyäni tajusin, miksi tämä vaikuttaa niin sekavalta. Vika on tässä:

Ohjeita tulee useilta eri tahoilta: kaupungilta, koululta, Aluehallintovirastolta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Valtioneuvostolta...

Tämän lisäksi kaikenlaisia ehdotuksia tulee joka tuutista: Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että koulut siirtyvät etäopetukseen. THL ehdottaa, että eristys lyhennetään viiteen päivään.

Koronaohjeistus on kuin Bermudan kolmio, jossa potilaat ja altistuneet seilaavat vailla karttaa ja kompassia. Tämä on kansalaisia kohtaan väärin.

Koronapandemia on poikkeustilanne, joka järisyttää merkittävästi ihmisten turvallisuudentunnetta. Kun koronaan sairastuu, mielessä pyörii paljon huolia: Saavatko läheiseni tartunnan? Joutuuko joku meistä sairaalahoitoon? Selviämmekö tästä hengissä? Mistä saamme ruokaa kotiovelle?

Tällaisessa tilanteessa pitäisi olla itsestäänselvää, ettei karanteeniohjeita tarvitsisi enää tulkita itse. Tai pohtia, mitä eroa on ohjeella, suosituksella ja määräyksellä. Muutakin mietittävää nimittäin on.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?