Mikä suomalaisia hävettää? 50 000 vastaajaa kertoo - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

50 000 suomalaista kertoi, mitä asioita ei kehtaisi myöntää muille – yllättävän moni on valmis puhumaan makuuhuone­pulmistaan

Kysyimme suomalaisilta, mitä he nolostelevat. Samalla selvisi, millaiset asiat harvemmin nostavat punan poskille.

Suomalaiset shoppailevat nolostelematta siellä, missä huvittaa.

14.9. 18:00

Arvaatko, kumpi suomalaisia nolottaa enemmän, sukupuolitautiin sairastuminen vai halpamuodin shoppailu?

Joko sinulla on arvaus mietittynä?

Oikea vastaus on sukupuolitauti. Me Naisten kyselyn perusteella yli 80 prosenttia suomalaisista ei kertoisi siitä muille.

Sukupuolitauti nousi suomalaisten silmissä kaikkein noloimmaksi asiaksi, kun kysyimme, millaisia asioita heitä hävettää myöntää. Esitimme 11 erilaista tapausta, ja vastaajat kertoivat, miten suhtautuisivat niihin. Jokaiseen kysymykseen on vastannut tämän jutun kirjoitushetkellä 44 500–67 000 suomalaista.

Vaatteiden ostaminen edullisista ketjuliikkeistä sen sijaan edustaa toista ääripäätä.

Kyselyn perusteella halpavaatteiden shoppailu se ei punastuta juuri ketään. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta asioi pikamuotiliikkeissä nolostelematta.

Vastauksista ei tietenkään voi vetää johtopäätöksiä siitä, että jotakin asiaa pitäisi hävetä. Ne kertonevat kuitenkin jotain kulttuuristamme. Kyselyn tuloksia tarkastellessa voi samalla pohtia, mitä.

Samoin voi miettiä, miksi näytämme häpeävän etenkin asioita, joihin emme juurikaan – jos lainkaan – pysty itse vaikuttamaan. Sukupuolitaudin lisäksi suomalaisia nimittäin nolostuttavat useimmiten seksiin ja sukuelinten toimintaan liittyvät pulmat.

Emätintulehduksesta tai orgasmivaikeuksista voisi kummastakin kertoa kolmannes suomalaisista. Muuten vain kehno seksielämä ei hävetä ihan yhtä monia: sen voisi myöntää avoimesti 40 prosenttia vastaajista.

Lue lisää: Häiritseekö tämä kuva sinua? Nyt kerromme, miksi kuukautisista on yhä hankala puhua ääneen

Omia elintapoja ei nolostella

Vastausten perusteella voi päätellä myös, että suomalaiset yleisesti ottaen seisovat omien elämänvalintojensa takana. Niitä harvemmin peitellään silloinkaan, kun ne poikkeavat normista.

Pikamuodin ostamisen lisäksi kysyimme myös kahdesta muusta tapauksesta, joissa on pitkälti kyse ihmisen omasta valinnasta.

Toinen skenaarioista oli ravintola-ateria tiedostavien kasvissyöjien kanssa, kun itse haluaisi syödä liharuokaa. Kävi ilmi, että liha-annoksen valintaa kainostelisi edes jossain määrin alle viidennes suomalaisista. Huomattava enemmistö valitsisi siis suoraselkäisesti sen, mitä oikeasti haluaa syödä.

Sen sijaan suhtautuminen yhteen mielipiteitä jakavaan tapaan vaikuttaa muuttuneen. Siinä missä tupakointi oli ennen muinoin yleisesti hyväksyttyä, hävettää se nykyisin jopa puolta suomalaisista – ainakin savuttomassa seurassa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?