Kuka joutuu verkkohäirinnän kohteeksi? Asiantuntija listaa 6 piirrettä - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

6 piirrettä, jotka yhdistävät verkkohäirinnän uhreja – asiantuntija: ”Tällaiset ihmiset ovat usein aidosti kiinnostavia”

Asiantuntijan mukaan tietyt ominaisuudet, kuten rohkeus ja avoimuus, altistavat verkkohäirinnälle. Häirintä ei kuitenkaan koskaan ole häirityn vika.

Asiantuntijan mukaan tiettyjen ominaisuuksien ja luonteenpiirteiden on havaittu altistavan verkkohäirinnälle.

1.9. 15:00

Verkkohäirintä ja vihaseuraaminen ovat puhuttaneet viime viikkoina. Kohtaamastaan somevihasta ovat kertoneet monet julkisuudesta tutut naiset kuten Diili-voittaja Sointu Borg, toimittaja Maria Veitola ja lääkäri Anni Saukkola.

Myös Naisten linja julkaisi hiljattain Verkossa satutetut -raporttinsa, joka käsittelee naisiin ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan verkkohäirinnän luonnetta ja seurauksia.

Lue lisää: Säde, 32, on saanut yli tuhat tappouhkausta ja kassillisen paskaa kotiovelleen – tällaista on naisiin kohdistuva verkkohäirintä, jolla on järkyttäviä seurauksia

Näkyvät, rohkeat ja avoimet tyypit altistuvat verkkohäirinnälle

Tampereen yliopiston Viha ja julkisuus -hankkeessa mukana olevan sosiaalipsykologian tutkijan Reetta Oksan mukaan näkyvät, rohkeat ja avoimet tyypit altistuvat usein verkkohäirinnälle.

– Perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa näkyvät, rohkeat ja kontroversiaalit ihmiset herättävät usein voimakkaita tunteita, kuten vihaa ja ärsytystä. Tällaiset ihmiset ovat kuitenkin myös aidosti kiinnostavia, mikä voi johtaa esimerkiksi vihaseuraamiseen.

Lue lisää: ”Vihaseuraaja” ei poistu linjoilta, vaan saa kiksit ärsyyntymisestä – asiantuntija antaa 4 selitystä hämmentävälle käytökselle

Oksan mukaan myös tiettyjen positiiviseksi miellettyjen luonteenpiirteiden on havaittu lisäävän verkkohäirintää.

– Tulostemme mukaan tunnolliset, ulospäin suuntautuneet ja avoimet ihmiset joutuvat muita todennäköisemmin verkkovihan kohteeksi.

Oksan mukaan tunnolliset ihmiset joutuvat verkkohäirinnän kohteeksi, sillä liika tunnollisuus saatetaan kokea ärsyttävänä.

– Ulospäin suuntautuneet ihmiset puolestaan haluavat vuorovaikutusta, mikä voi altistaa myös vihamieliselle vuorovaikutukselle. Avoimet ihmiset puolestaan usein jakavat itsestään enemmän, mikä tarjoaa verkkohäiriköille tarttumapintaa.

Sukupuoli vaikuttaa siihen, millaista häirintä on

Oksa kertoo, että miesten ja naisten kohtaamassa verkkohäirinnässä on eroja.

– Tutkimuksessamme kävi ilmi, että naiset kohtaavat useammin sukupuoleen liittyvää vähättelyä, kritisointia ja seksuaalista ahdistelua. Miehet kohtasivat useammin ideologiaan ja uskontoon pohjautuvaa häirintää.

Usein häirinnän perimmäinen tarkoitus on hiljentää häirinnän kohde, missä valitettavan usein myös onnistutaan.

Sukupuoleen liittyvä vähättely, kritisointi ja seksuaalinen ahdistelu toistuivat myös Sointu Borgin, Maria Veitolan ja Anni Saukkolan kertomuksissa. Lisäksi he kertoivat kokeneensa muun muassa maalitusta, ammattitaidon kyseenalaistamista ja väkivallalla uhkailua.

Mitä verkkohäirinnästä seuraa?

Reetta Oksan mukaan verkkohäirintää on monenlaista, mistä johtuen sillä voi myös olla moninaisia seurauksia. Kevyimmillään häiritty jättää häiritsijän omaan arvoonsa, pyytää tätä lopettamaan tai päätyy blokkaamaan häiritsijän. Jatkuva häirintä voi kuitenkin myös vaikuttaa häirityn tapaan ottaa osaa julkiseen keskusteluun.

– Usein häirinnän perimmäinen tarkoitus on hiljentää häirinnän kohde, missä valitettavan usein myös onnistutaan. Moni häiritty päätyy hiljenemään tai välttelemään tiettyjä aihepiirejä, jotta välttyisi häirinnältä.

Oksa kertoo, että verkkohäirinnän kohteiksi joutuneet kertoivat myös kokeneensa muun muassa psyykkistä kuormittuneisuutta ja yleistä epäluottamusta muita ihmisiä kohtaan. Häirintä on myös vaikuttanut häirittyjen toimintaan asiantuntijatyössä.

– Vihaviestien seuraukset voivat olla huomattavasti rajumpia kuin häiritsijä on edes tarkoittanut. Vihaviestien kohteet voivat joutua esimerkiksi harkitsemaan työtehtävien tai työpaikan vaihtamista, rajoittamaan liikkumistaan ja hakeutumaan keskusteluavun piiriin. Häirinnän seuraukset voivat siis heijastua netistä häirityn arkeen.

Lue lisää: Tomi kysyi Sointu Borgilta, pystyykö tämä nukkumaan silikonirinnoilla mahallaan – Sointu päätti, ettei ryhdy räppärin kanssa suhteeseen, mutta isän kysymys muutti mielen

Lue lisää: Maria Veitola kertoo, mitä työelämän epävarmuudesta hänelle seurasi: ”Rohkeuteni ei ole riittänyt yrittämään toista lasta”

Lue lisää: Somesta tuttu lääkäri-Anni sairastui harvinaiseen tautiin – ”Ulkokuoresta ei voi päätellä terveyttä”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?