Urheilumaailma on sateenkaarinuorille yhä haastava paikka – asiantuntijan mukaan tuore keskustelu Laurel Hubbardista vaikeuttaa tilannetta entisestään - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Urheilumaailma on sateenkaarinuorille yhä haastava paikka – asiantuntijan mukaan tuore keskustelu Laurel Hubbardista vaikeuttaa tilannetta entisestään

Setan asiantuntijan mukaan sateenkaarinuoret kohtaavat urheiluharrastuksissa syrjintää ja häirintää. Hän pelkää, että tapa keskustella transurheilijoista lisää vähemmistöjen ahdistusta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sateenkaarinuoret harrastavat keskimäärin vähemmän liikuntaa ja kokevat, että urheilumaailmassa heihin suhtaudutaan kielteisesti.

5.8. 16:44

Jaottelu tyttöihin ja poikiin, ahtaat sukupuoliroolit sekä syrjintää ja häirintää. Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntijan Heta Höltän mukaan urheilumaailma on sateenkaarinuorille edelleen haastava paikka.

– Tiedämme, että sateenkaarinuorten urheilun harrastamiseen liittyy haasteita, jotka voivat saada heidät lopettamaan harrastamisen ennen aikojaan. Pahimmillaan urheiluharrastukset jäävät kokonaan aloittamatta.

Tutkimustulokset kertovat samaa. Vuoden 2019 kouluterveyskysely osoittaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret harrastavat keskimäärin muita nuoria vähemmän liikuntaa. Moni sateenkaarinuori myös kokee urheilumaailman asenteet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan kielteisiksi.

– Urheilumaailma on edelleen hyvin sukupuolittunut, mikä aiheuttaa haasteita muun muassa transnuorille. Useissa urheilulajeissa myös sukupuolinormit ovat edelleen hyvin vahvat, mikä voi aiheuttaa etenkin maskuliinisuutta korostavissa miesten lajeissa homofobiaa, sillä tällaisessa ajattelussa homous liitetään feminiinisyyteen.

Höltän mukaan on tärkeää, että sateenkaarinuorilla on vähemmistöön kuuluvia urheilijaesikuvia.

Höltän mukaan esimerkiksi muunsukupuolisille nuorille ei useissa urheiluharrastuksissa ole paikkaa ollenkaan. Myös binääriseen sukupuolijaotteluun sopivat transsukupuoliset nuoret kokevat syrjintää ja haasteita. Esimerkiksi transtyttö ei välttämättä pääse tai uskalla hakeutua tyttöjen urheiluryhmään.

– Vähemmistöihin kuuluvat nuoret joutuvat muita enemmän miettimään, millaisiin sosiaalisiin ympäristöihin heidän on turvallista tai mukavaa mennä mukaan.

Somekeskustelu transurheilijoista vaikuttaa myös nuoriin

Viime päivinä urheilukeskustelun keskiöön on noussut painonnostaja Laurel Hubbard. Hubbard on ensimmäinen transnainen, joka kisasi olympialaisissa painonnoston naisten sarjassa.

Siinä, missä Hubbardin esimerkki olisi voinut olla rohkaiseva tekijä monelle urheiluharrastuksesta haaveilevalle transnuorelle, muuttui se mahdollisesti pelotteeksi.

Hölttä painottaa, ettei transihmisiä tulisi missään tilanteissa väärinsukupuolittaa.

– Hubbardin ympärillä käyty keskustelu on ollut räikeän transfobista, mikä on omiaan lisäämään vähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja häirintää urheilumaailmassa, Hölttä kertoo.

Sosiaalisessa mediassa Hubbardiin on muun muassa viitattu miehenä ja muilla miehisyyttä korostavilla nimityksillä. Lisäksi hänen oikeuttaan kilpailla naisten sarjassa on transsukupuolisuuden takia kyseenalaistettu.

– Tällainen kommentointi ja toiseuttaminen voi aiheuttaa transnuorissa ahdistusta ja lisätä entisestään epäluuloa urheilumaailmaa kohtaan. Nämä kommentit voivat vaikuttaa myös transnuorten minäkuvaan ja itsetuntoon.

Lue lisää: Kolumni: En ymmärrä, miksi urheileva maailma pelkää – kenellä täällä on oikeus määrätä säännöt?

Höltän mukaan on kuitenkin tärkeää, että urheilumaailmassa keskustellaan sukupuolen moninaisuudesta. Tapa on kuitenkin väärä.

– Haluan uskoa, että on mahdollista käydä keskustelua naisten urheilusta, testosteronirajoista ja muusta ilman, että kyseenalaistaa transnaisten naiseutta tai oikeuksia.

Hölttä muistuttaa, että urheilumaailmassa on myös heitä, jotka pyrkivät luomaan urheilukulttuurista inklusiivisempaa myös transihmisille.

– On tärkeää, että tähtäämme urheilumaailmaan, jossa osallistuminen olisi mahdollista yhä useammalle. Osa onneksi tekee tätä työtä jo nyt.

Lue lisää: Tiedätkö, mitä tarkoittaa cis ja mitä eroa on transsukupuolisella ja transvestiitilla? Näin puhut sukupuolten moninaisuudesta ihmisarvoa kunnioittavasti

Lue lisää: Dakota, 30, kasvatettiin kovan kurin alla tytöksi – näin se näkyy yhä hänen elämässään transmiehenä: ”Huomaan, etten uskalla vaatia kunnioitusta”

Lue lisää: Mona, 28, on saanut Tinderissä jopa tappouhkauksia, koska on transsukupuolinen – kertoo nyt, millaista on deittailla transnaisena

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?