Kolumni: En ymmärrä, miksi urheileva maailma pelkää – kenellä täällä on oikeus määrätä säännöt? - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Kolumni: En ymmärrä, miksi urheileva maailma pelkää – kenellä täällä on oikeus määrätä säännöt?

Kaikki vallitsevat säännöt, käytänteet ja rakenteet ovat ihmisten luomia. Miksi emme haluaisi tehdä niistä parempia kaikille, kysyy toimittaja Vivi Norokorpi.

Painonnostaja, transnainen Laurel Hubbard.

4.8. 13:54

Kun painonnostaja, transnainen Laurel Hubbard kilpaili Tokion olympialaisissa, Suomessa kiisteltiin somessa.

Äänekkäimmin transnaisen osallistumista naisten sarjaan kritisoi eräs tunnettu urheiluvaikuttaja, mutta kuuluva joukko suomalaisia yhtyi somealustoilla samaan näkemykseen: transnaisen osallistumisen salliminen on uhka koko naisurheilulle. Biologisesti naisina syntyneiden työ, leipä ja mahdollisuudet tuhotaan epäreilusti.

Kuten moni muukin, pyörittelin päätäni ajatukselle siitä, että cis-miesten voitonhimoinen armeija valtaisi vilpillisesti naisten areenat. Haluaisin sanoa, etten ole kuullut mitään yhtä tyhmää.

Mutta se ei ole totta. Vastaavaa pelkoa kuuluu maailmassa nyt jatkuvasti, aina silloin, kun heteroiden ja cis-ihmisten maailmanjärjestys on järkkymässä.

Miksi erilaisuus ja ihmiskunnan moninaisuus on uhka?

Miksi erilaisuus ja ihmiskunnan moninaisuus on uhka? Miksi se, että maailma, urheilumaailma sen mukana, muuttuu avarammaksi, olisi mitään muuta kuin hyväksi?

En tiedä, mitä naisten urheilulle tulee käymään. En tiedä, tuleeko asetelma olemaan cis-naisille reilu. En tiedä, pitäisikö sääntöjä uudistaa ja jos pitäisi, niin miten.

Lue lisää: Laurel Hubbard, 43, tekee olympiahistoriaa – painonnosto­paikalle astelee urheilun monimutkaisin kysymys

Mutta tiedän, että vähääkään normista poikkeavalle asetelma, maailma ja yhteiskunta on ollut pitkään todella epäreilu. Tiedän, että yhden ihmisryhmän jatkuva oikeus saada määrittää, kuinka loput saavat olla, tuntuu uskomattoman epäreilulta.

Yhden ihmisryhmän jatkuva oikeus saada määrittää, kuinka loput saavat olla, tuntuu uskomattoman epäreilulta.

Tiedän myös, että kaikki vallitsevat säännöt, käytänteet ja rakenteet ovat ihmisten luomia. Siksi tiedän myös, että meillä on kaikki valta rakentaa ne halutessamme uudelleen.

Miksi emme haluaisi tehdä niistä parempia kaikille?

Lue myös:

Kolumni: Pojat, miehet ja Sanna Ukkola, voitte olla rauhassa – kukaan ei vaadi kostoa miehille eikä kruunua naisille

Kolumni: Aki Manninen toivoi ratkaisuja naisvihan kitkemiseen yhteiskunnasta – tässä kolme asiaa, jotka hän ja kaikki muutkin voivat tehdä heti

Kolumni: Valkoinen cis-hetero, ärsyttääkö nykymaailman meno? Tunteeseen kannattaa alkaa totutella

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?