Kolumni: Naisille hiluja ja bikinit päälle sakon uhalla – urheilumaailman seksistisyys konkretisoitui minulle kahdessa kuukaudessa - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Kolumni: Naisille hiluja ja bikinit päälle sakon uhalla – urheilumaailman seksistisyys konkretisoitui minulle kahdessa kuukaudessa

Vuonna 2021 naisurheilijoiden ammattitaidosta ei makseta, saavutuksia ei arvosteta ja kirsikkana kakun päällä heidän kilpailemistaan seksualisoidaan, kirjoittaa toimittaja Katariina Halonen.

Rantakäsipallon pukeutumissäännöissä määritellään tiukat raamit sille, miten pieni alaosan täytyy olla. Kuva vuodelta 2018.

19.7. 16:00

En ole koskaan seurannut mitään urheilua. En jalkapalloa, jääkiekkoa, golfia tai telinevoimistelua. Ehkä juuri siksi yllätyin siitä, miten seksistinen urheilumaailma on vielä vuonna 2021.

Ensimmäisen järkytyksen koin, kun nais- ja miesurheilijoiden väliset palkkaerot konkretisoituivat minulle WNBA:han kiinnitetyn koripallotähden Awak Kuierin haastattelun myötä.

Toukokuussa Kuier kertoi Me Naisille naiskoripalloilijoiden minimipalkan olevan WNBA:ssa vajaat 57 000 dollaria. Kun summaa vertaa NBA:ssa eli miesten vastaavassa koripallosarjassa pelaavan Lauri Markkasen tulokaskauden palkkaan, voi kaikki puheet saavutetusta palkkatasa-arvosta unohtaa. Markkanen nimittäin tienasi tulokaskaudellaan 3,8 miljoonaa dollaria.

Oli pysäyttävää ymmärtää, että urheilumaailmassa naisen euro ei ole edes sitä surullisen kuuluisaa 80:tä senttiä, vaan kirjaimellisesti murto-osa miesten miljoonista.

Seuraavan kerran verenpaineeni nousi kesäkuussa, kun lehdet uutisoivat kilpaa, kuinka Suomi on ensimmäistä kertaa mukana jalkapallon EM-kisoissa.

Juhlin saavutusta muiden mukana, kunnes kuulin, ettei uutisointi pitänyt paikkaansa, sillä naisten jalkapallomaajoukkue on kisannut EM-kisoissa jo useamman kerran ennen miehiä. Eikö jalkapallo naisten pelaamana ole jalkapalloa tai arvokisat arvokisoja?

Viimeisin seksistinen märkä rätti iski päin naamaani, kun luin, että Norjan naisten rantakäsipallon maajoukkue pakotettiin rantakäsipallon EM-kisoissa kilpailemaan bikineissä – sakon ja hylkäyksen uhalla.

Kuulostaa naurettavalta, mutta on totta. Ylen artikkelin mukaan pelaajilta estettiin kisoihin osallistuminen shortseissa, sillä rantakäsipallon säännöissä naisten peliasuksi on määritelty bikinit, joiden alaosan mitta saa olla sivuilla enintään kymmenen senttimetriä.

Keväällä ennen EM-kisoja Norjan käsipalloliitto pyysi Euroopan liitolta vaatetukseen sääntömuutosta, joka hyväksyttiin. Silti ennen kilpailua pelaajille kerrottiin, että heille määrätään sakko ja heidät saatetaan hylätä, jos päällä on muuta kuin bikinit, maajoukkueen kapteeni Katinka Haltvik kertoi NRK:lle.

Säännöt ovat säännöt, joku voisi sanoa. Huomion arvoista on, että miesten viralliseksi peliasuksi shortsit ja hihaton paita on hyväksytty. Jos lahkeen mitta siis vaikuttaisi urheilusuoritukseen, luulisi myös miesten kilpailevan niukemmassa vaatetuksessa. Mieleen nousee väistämättä kysymys siitä, että halutaanko naiset pitää bikineissä vain visuaalisten seikkojen vuoksi?

Pysäyttävintä on, että kaikki nämä kolme esimerkkiä ovat tämän päivän urheilumaailmasta. Vuonna 2021 naisten ammattitaidosta ei makseta, saavutuksia ei arvosteta ja kirsikkana kakun päällä heidän kilpailemistaan seksualisoidaan.

En tule jatkossakaan katsomaan urheilua tai hurraamaan Huuhkajille ennen kuin naisurheilijoita ja heidän kovaa työtään arvostetaan ja kunnioitetaan.

Lue lisää: ”Olin aina se erinäköinen lapsi” – rasistisista ja laihuutta arvostelleista kommenteista seurasi epävarmuus, josta koristähti Awak Kuier pääsi eroon vasta aikuistuessaan

Lue lisää: Naiset kertovat, miten seksismi jyllää pelialalla –nörttimaskuliinit käskevät olemaan hiljaa ja menemään keittiöön

Lue lisää: Kun Ringa Ropon pakara vilahti, siitä tuli kohu – nyt hän ja huippu-urheilijatytär Ella Junnila puhuvat urheilijan ulkonäköpaineista: ”Jos paljas pakara ärsyttää, se ei ole urheilijan vika”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?