Onko sulla poikaystävää? Tätä möläytystä ei pitäisi enää sanoa – listasimme 9 mikroaggression muotoa, joihin moni sortuu tajuamattaan

Jotkut kommentit saattavat tuntua harmittomilta, mutta oikeasti ne voivat satuttaa tai loukata kuulijaansa. LGTBQ-ihmiset ovat kuulleet näitä möläytyksiä kyllästymiseen asti.

”Jokos sulla on poikaystävä?” Tämä kysymys kuuluu niihin möläytyksiin, joihin olemme kyllästyneet.

24.6.2021 18:00

Mikroaggressio tarkoittaa usein tahatonta ja huomaamatonta loukkaavaa kommenttia tai tekoa, joka kohdistuu vähemmistöryhmään tai sen edustajaan ja joka vahvistaa tätä ryhmää kohti tunnettuja stereotypioita.

Vaikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemassa onkin tapahtunut jo mukavasti edistystä Suomessa, moni vähemmistön edustaja silti joutuu kohtaamaan erilaisia mikroaggressioita liki päivittäin.

Listasimme tyypillisimmät niistä, joihin moni meistä sortuu tajuamattaan.

1. Oletat, että parisuhteen osapuolista toinen on nainen ja toinen mies

Tyypillisin ja monelle tuttu tilanne lienee se, kun sukulainen kyselee kyselee perheen nuorelta naiselta, joko hänellä on poikaystävä – ikään kuin tytön kanssa seurustelu ei olisi edes vaihtoehto.

2. Puhut vähemmistöistä kuin kyseessä olisi heidän valitsemansa elämäntapa

Koska se, ketä rakastaa tai kuka on, ei ole valinta.

Lue lisää: Salkkareiden Kalle toi homoseksuaalisuuden näkyväksi tv-viihteessä – muistatko nämä oman aikansa tienraivaajat?

3. Pohdit ääneen, mikäköhän värkki jonkun housuista löytyy

Se ei kuulu kenellekään, eikä kerro mitään toisen seksuaalisuudesta. Kellään ulkopuolisella ei myöskään ole oikeutta määrittää toisen sukupuolta.

Kehuksi tarkoitettu heitto voi olla loukkaava.

4. Tai utelet transhenkilöltä tämän korjausleikkauksesta

Lue kohta 3 uudelleen: se ei kuulu kenellekään.

5. Kehaiset sukupuolivähemmistön edustajalle, että ”sähän näytät ihan naiselta/mieheltä!”

Eli ei-binääriseltä. Ei-binäärinen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies-jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.

Yleensä kehuksi tarkoitettu heitto voi kuitenkin olla loukkaava – ikään kuin perinteinen nainen ja mies olisivat ne ainoat vaihtoehdot, miltä olisi suotava näyttää.

Lue myös: Valkoinen cis-hetero, ärsyttääkö nykymaailman meno? Tunteeseen kannattaa alkaa totutella

Deadnameen saattaa liittyä huonoja muistoja tai jopa traumoja.

6. Oletat, että kaikki homoseksuaalit ovat samanlaisia ja pitävät samoista asioista

Homouteen liittyy usein mielikuvia naisellisuudesta ja nenäkkyydestä. Tämän kaltaiset oletukset joutavat romukoppaan, sillä seksuaalisuus ei kerro mitään toisen persoonasta tai mielenkiinnonkohteista.

7. Et suostu käyttämään sateenkaarisanastoa oikein koska ”se on liian vaikeaa”

Uuden sanaston tai puhetapojen oppiminen voi tuntua vaikealta ja epämukavalta, mutta osoittaa kunnioitusta heitä kohtaan, jotka ovat kokeneet syrjimistä koko ikänsä. Ethän kutsu transhenkilöä transuksi tai transsukupuolista transseksuaaliksi.

Lue lisää: Tiedätkö, mitä tarkoittaa cis ja mitä eroa on transsukupuolisella ja transvestiitilla? Näin puhut sukupuolten moninaisuudesta ihmisarvoa kunnioittavasti

8. Utelet transtaustaisen henkilön entistä nimeä

Tätä kutsutaan deadnameksi, ja sen utelu on tungettelevaa. Nimeen saattaa liittyä huonoja muistoja tai jopa traumoja.

9. Tiedustelet, milloin joku on tullut kaapista ulos

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole muille velkaa seksuaalihistoriaansa, jotta muut saisivat kivan tarinatuokion, viihdettä tai oivalluksia. Lisäksi myös kaapista tulemisen käsitteen voi unohtaa.

Lue lisää: Eläköön Pride! Listasimme 19 oikeasti hyvää HLBTIQ-sarjaa ja leffaa suoratoistopalveluista

Lue lisää: Naiset kertovat 12 ihmissuhdeneuvoa, jotka olisivat halunneet tajuta jo ajat sitten – ”Et ole kenellekään mitään velkaa, et edes vanhemmillesi”

Lue lisää: Kamala Harrisin Instagramiin ilmestyi merkintä, jota moni ihmetteli – someprofiileihin lisätään nyt pronomini tärkeästä syystä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?