Katariina, 26, kokeili yhdeksää somen kuvafiltteriä – erotatko joukosta kuvan, jossa ei ole filtteriä? - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Katariina, 26, kokeili yhdeksää somen kuvafiltteriä – erotatko joukosta kuvan, jossa ei ole filtteriä?

Lähes jokainen meistä katsoo filtteröityjä ihmisiä päivittäin. Katariina huomasi sen vaikuttavan hänen käsitykseensä luonnollisesta.

Suurin osa filttereistä silotti ihoa ja kavensi nenää. Arvaatko, missä näistä kuvista ei ole filtteriä? Vastaus löytyy jutun lopusta.

21.6. 16:00

Vietän hävettävän paljon aikaa Instagramissa. Tasaisin väliajoin selaamieni stoorien yläosassa vilahtavat sanat natural, muse ja cute baby face. Niiden tekstien ansiosta näen Instagramissa vain päivettyneitä, sileäihoisia ja virheettömiä ihmisiä.

Olen useamman kerran hätkähtänyt avatessani puhelimen etukameran ja nähdessäni ihohuokoseni.

Vaikka filtterit kuuluvat Instagramiin, välillä täydellisyys ahdistaa. Olen myös huomannut, että käsitykseni tavallisesta ihosta on hämärtynyt. Kun olen avannut puhelimeni etukameran ja nähnyt ihohuokoseni, olen useamman kerran hätkähtänyt.

Valitsemme filttereitä, jotka luovat illuusion luonnollisuudesta

Halusin konkretisoida, miten suuri vaikutus filttereillä on ulkonäköömme ja käsitykseemme normaalista. Tallensin kuukauden ajalta puhelimeeni jokaisen somevaikuttajan ja tuttavan stoorissa vilahtaneen filtterin ja kokeilin sitä omaan naamaani. Nopeasti huomasin, että lähes jokainen niistä muokkasi valotuksen ja värien lisäksi myös ulkonäköäni.

Mielenkiintoisin havainto oli kuitenkin tapa, jolla filtterit ulkonäköä muokkasivat. Suosituimmista filttereistä suurin osa muutti ihmisen ulkonäköä mahdollisimman huomaamattomasti.

Katariinan somevirrassa ihoa tasoittava Natural -filtteri oli kaikista suosituin.

Ihannoimme siis filttereissä samaa, mitä ihannoimme meikatessakin: illuusiota luonnollisuudesta. Meikatut kasvot eivät saa näyttää meikatuilta, eikä käytetty filtteri filtteriltä, vaikka se tasoittaisikin ihoa, pullistaisi huulia ja kaventaisi kasvoja ja nenää.

Ehkä syy todellisuuden hämärtymiseen on juuri siinä. Vaikka tiedämme, ettei cute baby face ole todellinen, se on tarpeeksi lähellä, että alamme – tiedostaen tai tiedostamatta – pitämään sitä normaalina. Silloin tummat silmänaluset alkavat tuntumaan homssuisilta ja ihohuokoset radikaaleilta.

Pääkuvassa alarivin keskimmäisessä kuvassa ei ole filtteriä. Osasitko arvata oikein?

Lue myös: Katariina, 25, kokeili ilmaisia kuvanmuokkausohjelmia ja järkyttyi siitä, kuinka helppoa oman ulkonäön muokkaaminen on

Lue myös: Näin meitä huijataan somessa – kuvat paljastavat ”unelmavartaloiden” todellisuuden

Lue myös: Emma ja Riina ravistelevat taiteellaan kuvaa somen pirtsakoista kiiltokuvatytöistä – tiukka näpäytys myös selfiekulttuurin arvostelijoille

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?