Kolumni: Köyhät, ommelkaa kuukautissuojanne t-paidoista – Helsingin kaupunginvaltuustossa nähtiin raikas tuulahdus 50-luvulta - Ilmiöt - Ilta-Sanomat

Kolumni: Köyhät, ommelkaa kuukautissuojanne t-paidoista – Helsingin kaupunginvaltuustossa nähtiin raikas tuulahdus 50-luvulta

Miten keskustelu kuukautisista voi olla edelleen näin naurettavaa, kysyy toimittaja Katariina Halonen.

Miksi palata ajassa taakse päin vain 70 vuotta, jos voidaan kerralla peruuttaa kunnolla ja hylätä kuukautissuojat kokonaan, pohtii toimittaja Katariina Halonen.

4.6. 13:34

”Varmaan löytyy kotoa vanhoja t-paitoja, joista voi tarpeen vaatiessa tehdä terveyssiteitä.”

Näin Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Arja Karhuvaara totesi tämän viikon keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto käsitteli aloitetta, jossa ehdotettiin, että Helsingin peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa alettaisiin jakaa ilmaisia kuukautissuojia.

Valtuuston kokouksessa ilmoille heitetyt kommentit tuntuivat aikamatkalta 50-luvulle, jolloin köyhä osa kansasta ompeli kuukautissuojansa ylijäämätilkuista, sillä kaupan valikoimaan ei ollut varaa. On vaikea käsittää, että tämä keskustelu todella käytiin 70 vuotta myöhemmin tasa-arvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa.

Mutta kun vauhtiin päästiin, niin olisi varmaan syytä laittaa aikakoneen kaasu kunnolla pohjaan ja päristellä kohti niitä auvoisempia aikoja, kun ketään ei vaivannut tämä ikävä tasa-arvoöyhötys ja valloillaan oleva ”viherajattelu”, johon Karhuvaara puheessaan viittasi.

Esimerkiksi 1800-luvulla ehdotus ilmaisista kuukautissuojista olisi kuulostanut naurettavalta, sillä toosa paljaana sitä silloinkin paineltiin! Se veri, joka ei jämähtänyt alushousuihin tai hameen takamukseen, sai valua reittä pitkin. Nykypäivänä verivanat voi pyyhkäistä kätevästi vaikka bussin penkkiin.

Toki valtuustossa käytiin myös relevantti keskustelu siitä, ovatko ilmaiset kuukautissuojat oikea keino puuttua vähävaraisten ongelmiin vai tulisiko esimerkiksi toimeentulotukia nostaa.

Vähemmän relevantti keskustelu puolestaan käytiin Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Nuutti Hyttisen johdosta, joka todella aukottomasti vertasi kuukautisia partakarvoihin.

Hyttisen mielestä tasa-arvon nimissä voitaisiin jakaa ilmaiseksi myös parranajovälineitä.

Mutta siihen on kai totuttava, että joka kerta, kun keskustellaan kuukautisten kustannuksista, joku mies kokee asiakseen ilmoittaa, että minulla menee rahaa karvojeni trimmaamiseen – sitä kun ei koskaan naisilta vaadita.

Ja kyllä, aloite ilmaisista kuukautissuojista meni läpi. Ja se on hieno asia.

Lue lisää: Toimivatko kuukautisalushousut oikeasti? Kaksi toimittajaa testasi: ”Tässä sitä vain vuodetaan housuihin muina naisina”

Lue lisää: Kuukautishäpeä opitaan jo nuorena – voisitko kuvitella naisjohtajan puhumassa menkoistaan?

Lue lisää: Mieskolmikko yritti tehdä bisnestä kuukautishanskoilla – suomalaisseksologi ja muu someväki intoutuivat kuittailemaan keksinnölle

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?